szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ország történetében ez az egyik legnagyobb, tömeges partra vetődés, amit csak tapasztaltak: önkéntesek segítségével próbálják visszajuttatni a vízbe a 100 gömbölyűfejű delfint.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A Srí Lanka-i Panadura partjainál november 2-án, szürkület előtt egy partra vetődött gömbölyűfejű delfinre lettek figyelmesek a helyiek. Egy óra múlva már 100 delfin követte a partra – számolt be a Guardian a hírről.

A rendőrség helyiek segítségével próbálta visszajuttatni az állatokat a vízbe, azonban nem jártak sikerrel, így a haditengerészettől kértek segítséget. A mostani esethez hasonló mértékű partra vetődés még nem fordult elő Srí Lankán, egyelőre a szakértők sem tudják, miért vetődhetett partra ennyi delfin.

Nem könnyű azonban az állatokat visszaengedni a vízbe, ugyanis akár 6 méter hosszúra és 1 tonnásra is megnőhetnek. És mivel társas lényekről van szó, gyakran csapatban vannak.  

Szeptemberben Tasmániában mosott a víz partra közel 500 gömbölyűfejű delfint. Hiába indult nagyszabású akció az állatok megmentésére, nagy részük elpusztult.

A helyi szakértők szerint a tasmán esethez lehet hasonló a mostani.

Nick Cave hirtelen kiadott egy új albumot

Nick Cave hirtelen kiadott egy új albumot

Bár sokan várták, egyelőre nincs roham a csokért

Bár sokan várták, egyelőre nincs roham a csokért

Nagyot ment a Richter 2020-ban

Nagyot ment a Richter 2020-ban