szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kutatók szerint nagyon fontos, mit esznek az iskolás korú gyerekek, ugyanis ez nem csak a fejlődésüket befolyásolja, de életük végéig kihat az egészségükre is.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Akár 20 centiméterrel is alacsonyabbra nőhetnek, akik nem jutnak megfelelő élelemhez iskolás korukban – számolt be a Science Daily egy új kutatás eredményeiről. A különbség a legmagasabb és legalacsonyabb átlagmagassággal rendelkező országokban élő 19 éves gyerekeknél figyelhető meg. Ez annak felel meg, mintha a lányok 8, a fiúk 6 évvel maradtak volna le a fejlődésben.

A londoni Imperial College kutatói egy nagyszabású kutatást végeztek: 65 millió, 5 és 19 év közötti gyerek testmagasságára és súlyára vonatkozó adatokat vetették össze azzal, milyen élelemhez jutnak. 193 országot vettek figyelembe és azt nézték meg, 1985 és 2019 közötti hogyan változott az átlagos testmagasságuk és a testtömeg-indexük (BMI).

A legmagasabb 19 évesek a 2019-es adatok alapján Északnyugat- és Közép-Európában, Hollandiában, Montenegróban, Izlandon és Dániában élnek. A legalacsonyabbra Délkelet-Ázsiában, Latin-Amerikában és Kelet-Afrikában nőttek a gyerekek.

A legnagyobb változást a 35 év alatt a fejlődő gazdasággal rendelkező országokban élő gyerekeknél figyelték meg. Kínában és Dél-Koreában például 2019-ben már átlagosan 8 centivel magasabbra nőttek a fiúk 19 éves korukra, mint 1985-ben. A szegényebb fekete-afrikai országokban, ahol nem jutottak megfelelő élelemhez a gyerekek, vagy stagnált, vagy csökkent is az átlagmagasság ez idő alatt.

Nem meglepő, hogy arra az eredményre jutottak a kutatók, hogy nagyon meghatározza, hogy a gyerekek megfelelő, minőségi táplálékhoz jutnak-e, hogyan fejlődnek.

Arra is felhívták a figyelmet a tudósok, hogy az alultápláltság mellett az elhízás is jelentős hatással van az egészségükre és az egész életüket meghatározza a továbbiakban, hogy mit esznek iskoláskorukban, és ebből kifolyólag milyen betegségek alakulhatnak ki náluk.

A tudósok kitértek arra is, hogy a legtöbb országban 5 éves korukig nagyjából hasonló arányban nőnek és fejlődnek a gyerekek, a jelentős változások ezután következnek be.

Dobos Emese Zhvg

Kőbe van vésve, hogy a menza csak egészségtelen lehet?

A hazai közétkeztetés igen kevés pénzből gazdálkodik, ám a szakértők szerint ennek nem kellene megakadályoznia azt, hogy egészségesebb, akár bioélelmiszereket használjanak fel az ételek elkészítésénél. Ehhez elsősorban a beszerzési módokon kellene változtatni, de jó lenne átalakítani a fogyasztók ízlését is.

Új bringaútszakasz épül Budapest és a Balaton között

Új bringaútszakasz épül Budapest és a Balaton között

Mundruczó Kornél az SZFE-ügyről: A tanárok listája majdnem kommentálhatatlan

Mundruczó Kornél az SZFE-ügyről: A tanárok listája majdnem kommentálhatatlan

Matolcsy: Magyarország három háborút vívott 2020-ban

Matolcsy: Magyarország három háborút vívott 2020-ban