szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rengeteg problémához vezet, hogy nem gyűjtjük szelektíven az elektronikai eszközöket, mert veszélyes hulladékról van szó.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Az elektronikai eszközökben található műanyag felét egyáltalán nem hasznosítják újra az Európai Unióban. Mégpedig azért, mert még csak nem is gyűjtik őket szelektíven – számolt be egy új kutatás eredményeiről az Euractiv.

A számítások szerint 2020-ban 11 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett az EU-ban és ez a szám a jelenlegi tendenciák alapján egyre csak nőni fog. A hulladék negyedét olyan műanyag teszi ki, amelyet brómozott égésgátlókkal és különböző segédanyagokkal kezeltek. A brómozott égésgátlókra egyébként azért van szükség, hogy megakadályozzák az elektronikai eszközök kigyulladását.

A nem megfelelő gyűjtéssel több gond is van: egyrészt a különböző elektronikai eszközök mérgezőek, mert olyan vegyi anyagok szivároghatnak ezekből, amelyek nem csak a környezetre, de az emberek egészségére is veszélyesek. A másik, hogy még ha össze is gyűjtik, az ilyen műanyagot nem éri meg újrahasznosítani: a kőolajból származó műanyag egyszerűen olcsóbb és a hulladék nehézfémekkel is szennyezett lehet, ami nehézkessé teszi a további feldolgozást.

A kutatás arra is kitért, hogy mivel nem megfelelően gyűjtik a veszélyes hulladékot, így a háztartási hulladékok között a hulladéklerakókba, vagy nem biztonságos, és nem a célra létrehozott újrahasznosító létesítményekbe kerülnek. De nagy arányban el is hagyja az Európai Unió határait a szemét, ahol pedig elégetik, anélkül, hogy figyelnék, milyen mérgező anyagok kerülnek így a levegőbe.

Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

52 darab 3000+ éves szarkofágot és egy halotti templomot találtak Egyiptomban

52 darab 3000+ éves szarkofágot és egy halotti templomot találtak Egyiptomban

Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya

Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya