Óriási kertté alakítják át a Champs-Élysées-t 2030-ra – videó

Óriási kertté alakítják át a Champs-Élysées-t 2030-ra – videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megfelezik az autóknak hagyott helyet a párizsi Champs-Élysées-n, hogy a gyalogosoknak és a fáknak minél több tér jusson. 90 milliárd forintnyi kiadással számol Párizs városvezetése a 9 évig tartó munka elején.

Különleges kertté alakítják át a Champs-Élysées-t – jelentette be Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere.

Philippe Chiambaretta, az 1900 méter hosszú út újratervezését végző PCA-Streamet vezető építésze azt mondta a The Guardiannek: a járvány előtt naponta 100 ezer gyalogos járt a világ leghíresebb sugárútján, 72 százalékuk turista, viszont eközben óránként háromezer autó haladt el nyolc sávon, vagyis az útszakasz szennyezettebb volt, mint a főváros körüli elkerülő út. Ez egyben jelenítette meg a világ nagyvárosának szinte minden problémáját: a légszennyezést, a hatalmasra nőtt autóforgalmat és a túl sok, a turisták odacsábítására szakosodott üzletet. Ezért most egy „gazdaságos, vonzó és befogadó” hellyé alakítják át.

©

A terv szerint az autók számára fenntartott területet a felére csökkentik, a többit pedig zöldítik.

©

A munka nem lesz gyors: 2030-ra szeretnének végezni vele. Az első ütem részeként még a 2024-es olimpia előtt a Concorde tér átalakítása történne meg. Az önkormányzat 250 millió eurót, azaz nagyjából 90 milliárd forintot szán a felújításra.

©
Hozzászólások