szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tudósok szerint az általuk kifejlesztett fehér festék jobban hűt, mint egy légkondi.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Kutatók kifejlesztették a lehető legfehérebb festéket, hogy azzal hűtsék az épületeket és így megfékezzék a Föld felmelegedését – számolt be a megoldásról a Guardian.

A már meglévő, reflektív festékek csak a napfény 80-90 százalékát tudják visszaverni és elnyelik az UV-sugárzást. Ez azt jelenti, hogy a befestett felületeket hűteni nem tudják. Az új, az amerikai Purdue Egyetem kutatói által kidolgozott fehér festék a napfény 98 százalékát visszaveri és az infravörös sugárzást az űrbe sugározza. A tesztek során bebizonyosodott, hogy a környezeti hőmérsékletnél 4,5 Celcius fokkal tudja lehűteni a felületeket, még erős napfényben is. A kutatók szerint így sokkal kevesebb légkondira lenne szükség és így jelentős szén-dioxid kibocsátást spórolhatnánk meg.

Bár maga a fehér festék fényvisszaverő hatása nem újdonság, a tudósok megoldásának újszerűsége abban rejlik, hogy ennél bárium szulfátot használtak pigmentként a hagyományos festékeknél használt titánium dioxiddal szemben.

A tudósok reményei szerint 1-2 éven a piacra kerülhet a hófehérnél is fehérebb festék, amit ugyanúgy lehet majd használni, mint a hagyományos társaikat.

Nyitókép: Xiulin Ruan, a Purdue Egyetem professzora a laboratóriumuk egyik mintáját tartja a világ legfehérebb festékével.