szerző:
MTI

Érdi autószervizekben tartott ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal: hét szervizből háromban találtak illegális irodai és diagnosztikai szoftvereket - értesült a HavariaPress.

Lakossági bejelentés alapján tartottak szoftverellenőrzést hét különböző érdi autószervizben a NAV pénzügyőrei. Az ellenőrzött szervizek közül háromban találtak illegális általános irodai, illetve gépjárműipari szoftvereket. Az egyik ellenőrzött műhely bérlője a NAV munkatársait meglátva, menekülni kezdett, de a pénzügyőrök útját állták és elvégezték a vizsgálatokat.

Az ellenőrzésen részt vett a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szoftver szaktanácsadó csoportja is, akik közreműködtek a járműipari adatbázisok és szoftverek jogszerűségének megállapításában. A lefoglalt bizonyítékok alapján a NAV pénzügyi nyomozói nyomozást folytatnak szerzői, vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt.

Az eredmények azt mutatják, hogy a prevenciós munka nem hiábavaló. A JAF folytatni kívánja az iparági felvilágosító és oktató munkát. Ennek keretében a Nemzeti Közlekedési Hatóság felkérésére továbbra is oktatja a műszaki vizsgabiztosokat, akik vizsgáznak is a szerzői jogokból. Emellett szakmai kiállításokon és konferenciákon a NAV szakembereivel együttműködve végzi felvilágosító munkáját.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!