Felfordul szombaton a budapesti közlekedés

Felfordul szombaton a budapesti közlekedés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Számos ponton változik a közösségi közlekedés és a közúti forgalom az árvízi védekezés miatt, és a korábbi korlátozások továbbra is érvényben maradnak. Mielőtt útnak indulna szombaton Budapesten, olvassa el, merre nem érdemes indulni.

Közzétette a BKK a főpolgármester által elrendelt rendkívüli, árvíz elleni védekezési intézkedésekből fakadó fővárosi közlekedési változásokat, amelyek szombattól érvényesek. 

Szombat hajnalban lezárják a Batthyány téri metróállomást, illetve az aluljárókat is. Az állomáson az M2-es metrószerelvények megállás nélkül továbbhaladnak.

©

A H5-ös hév Margit hídi alagúti szakaszának lezárása miatt a H5-ös hévek továbbra is Békásmegyerről és Szentendréről csak a Margit híd budai hídfőig, a felszíni hév-állomásig közlekednek és onnan indulnak vissza, ezért a H5-ös hév vonalán a Szentlélek tér H és a Batthyány tér M+H között pótlóbuszok is közlekednek, M2-H5 jelzéssel, melyek egyben az M2-es metró lezárt Batthyány téri állomása és a Széll Kálmán tér között is összeköttetést teremtenek. A Margit hídtól a Batthyány tér felé a sűrített menetrenddel közlekedő 86-os autóbusszal és az M2-H5 pótlóbusszal lehet közlekedni.

Szombat reggeltől összevont hév- és metrópótló autóbuszok közlekednek a Széll Kálmán tér M – Batthyány tér M+H – Margit híd, budai hídfő H – Szépvölgyi út H – Tímár utca H – Szentlélek tér H útvonalon. A járat egyszerre pótolja az M2 kieső állomását és kapacitást biztosít a korlátozott H5-ös hév belső szakaszán. A pótlóbusz jelzése M2-H5.

A Batthyány téri állomás lezárása miatt a 11-es és 111-es autóbuszokat a Széll Kálmán tér M végállomásra terelik, míg a 160-as és 260-as buszokat a Margit hídon át a Nyugati pályaudvar M végállomásra.

Szombat reggeltől lezárják a Clark Ádám téri, Lánchíd alatti villamos-aluljárót. Az aluljáró lezárása következtében változik a budai rakparton közlekedő villamosok közlekedése: 19-es villamosok rövidített útvonalon, Kelenföld vasútállomástól csak a Clark Ádám térig járnak, míg a 41-es villamosokat a Krisztina körút felé, a 18-as járatok vonalán Széll Kálmán tér M végállomásra irányítják Kamaraerdő felől.

©

Az árvízi védekezés miatt szombat estétől a Bem rakparton a Batthyány tér és a Margit híd között észak felé csak egy sáv járható és tilos megállni az út Duna felőli oldalán. Az ott hagyott autókat a nap folyamán elszállítják, így a főváros arra kéri az ott parkoló autósokat, hogy vigyék el kocsijukat. 

A Margitsziget lezárása miatt hétvégén a 234-es buszok a Szentlélek tér H-ig változatlan útvonalon közlekednek, majd a Szentlélek tértől a Népfürdő utca, Árpád híd M (Váci út) megállóhelyeket érintve az Árpád híd M megállóig közlekednek tovább, kihagyják a Margitszigeten található megállóikat és nem érintik a Nyugati pályaudvar M végállomást. A járat a Szentendrei út felől a H5 korlátozott üzemére tekintettel az Árpád híd metróállomás felé hév-pótló szerepet is ellát.

A 2-es villamos csak a Közvágóhíd H és az Eötvös tér között jár. A 2-es villamospótló autóbusz meghosszabbított útvonalon a Nyugati pályaudvar M és a Széchenyi István tér (Eötvös tér) között közlekedik.

Módosított útvonalon közlekednek a 104-es és a 104A autóbuszok. A két járat nem érinti a Székesdülő és a Székesdülő, ipartelep megállókat

A Pók utca lezárása miatt a 106-os autóbuszok a Szentendrei útra terelve közlekednek, ezért nem érintik a Pók utca, Silvanus sétány, Nánási út megállókat és Római úti lakótelep végállomást. Az autóbuszok a Kadosa utcai megállót követően a 34-es buszok Aquincum H megállójában állnak meg.

Gyalogosan és kerékpárral sem lehet átkelni az Újpesti vasúti hídon (Északi összekötő híd) a védekezési munkálatok miatt.

A Margitszigetre és az Óbudai-szigetre is csak az árvízi védekezésben részt vevők mehetnek be.

Közúti zárás van érvényben a budai és pesti alsó rakpartok teljes hosszában, a Margitszigeten, a III. kerületben a Királyok útján, a Pók utcában és a Nánási úton. Lezárásra került a Lánchíd alatti kerékpáros átjáró is, továbbá a Margit hídi felszíni hév-állomás peronjának teljes hosszában a kerékpárút ideiglenesen megszűnik.

Nem állnak meg a Margitsziget megállóhelyen a 4-es és a 6-os villamosok.

Tekintettel a Margitszigeten zajló védekezési munkálatokra az Árpád hídon közlekedő 34-es, 106-os és 234-es buszok, valamint a 901-es, 918-as és 937-es éjszakai járatok mindkét irányban megállnak a Szigeti bejárónál, de a Margitszigetre gyalogosan is csak az árvízi védekezésben részt vevő személyek mehetnek be.

Nem közlekedik a 26-os busz, terelve jár a Királyok útja lezárása miatt 34-es és az éjszakai 934-es busz.

A D11-D12-D13-as hajók nem közlekednek.

Sűrűbben közlekednek az M2-es és az M3-as metrók, az 1-es, a 4-es, a 6-os, a 17-es, a 18-as villamosok, valamint a 9-es és a 86-os buszok.

Az autósokat ismételten arra kéri a főváros, hogy kerüljék el a belvárost, egyúttal javasolják kerülőútnak az M0 körgyűrűt, valamint a Hungária körutat, illetve a kötöttpályás közösségi közlekedést: elsősorban az M2-es és az M3-as metrókat.