szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy nyolcvan székelyföldi fiatal tartott forgalomlassító megmozdulásokat hétfő délután a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán.

Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke az MTI-nek elmondta, az egyórás  "villámcsődület" egy időben öt helyszínen zajlott. 

A székely zászlókkal és a Székelyföld autonómiáját hirdető román és magyar nyelvű feliratokkal felszerelkezett résztvevők három kézdivásárhelyi, egy szentivánlaborfalvi és egy uzoni gyalogátkelőn kezdtek sétálni, akadályozván a gépkocsik haladását az országúton.

Gazda Zoltán elmondta, a megmozdulás első negyedórájában torlódások alakultak ki a tiltakozások környékén, ám valamennyi helyszínen megjelent a közlekedésrendészet, és irányítani kezdte a forgalmat. A rendőrök leállították a zebrán sétáló aktivistákat, ha az úton jármű közeledett, de ezen túlmenően nem avatkoztak be a tiltakozásba. Az aktivista szerint a megállásra késztetett autósok némelyike idegesen reagált, de olyan román sofőrök is akadtak, akik a rokonszenvük jeleit adták.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) helyi vezetője elmondta, a megmozdulással elsősorban az ellen tiltakoztak, hogy a kormány mindeddig válasz nélkül hagyta a márciusi és októberi beadványaikat. Hozzátette, ha továbbra sem kezdődik meg a párbeszéd az autonómiáról, a mostaniaknál sokkal hatásosabb polgári engedetlenségi akciókkal próbálják felhívni a figyelmet a székelyföldi autonómiakövetelésre. 

A márciusi marosvásárhelyi Székely szabadság napján, illetve az októberi Székelyek nagy menetelésén is kiáltványt fogadtak el a résztvevők, amelyben Székelyföld államon belüli önkormányzását sürgették. Mindkét kiáltványt beadványként továbbították a román kormánynak, de ezek hivatalos válasz nélkül maradtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

Újabb hadgyakorlatot tartott az iráni Forradalmi Gárda

Újabb hadgyakorlatot tartott az iráni Forradalmi Gárda