Halálutat újítottak fel a Jászságban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem tízmilliárd forint uniós és állami támogatásból újították fel a 31-es főút több mint 30 kilométeres Szolnok megyei szakaszát, amelyet csütörtökön adtak át Jászapátiban.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő kommunikációs vezetője az avatón azt mondta: a 31-es úton az elmúlt 5 évben 86 balesetben heten haltak meg, 28 ember súlyos, 51 pedig könnyű sérüléseket szenvedett. A leromlott főút miatt több külterületi szakaszon 60 kilométeres sebességkorlátozás volt érvényben, ez a korszerűsítés után megszűnt. A 11,5 tonnás teherbírású új, szélesebb burkolat növeli a forgalom biztonságát – tette hozzá Loppert Dániel.

A 9,68 milliárd forint értékű fejlesztés 85 százalékban uniós, 15 százalékban állami forrásból valósult meg.

A Pest megye határától Heves megye határáig tartó 30,6 kilométeres szakasz korszerűsítése 2013 végén kezdődött, a burkolaterősítés a külterületi részek mellett érintette Jászjákóhalma és Jászapáti belterületét is.

A kivitelezők felújították az Öreg-Hajta, a Zagyva és a Tarna hidakat, továbbá Jászapátiban körforgalmat, illetve az érintett településeken több mint 110 új parkolóhelyet alakítottak ki.

Jászberény és Jászjákóhalma között 600 méter hosszan a területen élő veszélyeztetett kék vércsék megóvása érdekében madárvédő légvezetéket, míg Jászapáti és Jászjákóhalma határainál forgalomlassító szigeteket telepítettek. Átalakítottak továbbá 36 buszöblöt és 16 buszvárót, valamint két tengelysúly-mérő és egy meteorológiai állomás is létesült.