szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Kedden 9 órától 10 óráig nem indított és fogadott vonatokat a Keleti pályaudvar. 10 óra után elindultak a vonatok, de a menekülteket nem engedik be a csarnokba. Kordonnal lezárták az aluljáróból a pályaudvar felé vezető feljárót is, mindenkit felszólítottak, hogy hagyják el az épületet. Tíz óra felé ezer menekült várakozott a Keleti előtt, a vonatra várakozó tömegben óriási volt korábban is a feszültség, verekedések is voltak. BKK-járatok menetrendje is módosul az intézkedés miatt.

A MÁV helyettes szóvivője az M1-en azt mondta: nem sokkal 10 óra után megindult a vonatközlekedés a Keleti pályaudvaron. A menekülteket nem engedik be a pályaudvar csarnokába. Váczi Viktor elmondta: hatósági intézkedés miatt a Keleti pályaudvart 9 óra 9 perctől zárták le. A Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan-Miskolc és a győri vonal vonatai "előbb-utóbb" ismét a Keleti pályaudvarig fognak közlekedni.

Egyórás késéssel, menekültek nélkül elindult a Keleti pályaudvarról kedden - nem sokkal háromnegyed 11 után - a Bécsbe tartó Railjet - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A bécsi Railjet menetrend szerint 9 óra 49 perckor indult volna, de a pályaudvar kiürítése miatt késve kezdte meg útját. A menekülteket sem a müncheni, sem a bécsi Railjetre nem engedték fel kedden.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a Bécs felé induló nemzetközi vonat beállt a vágányra, a turisták ott vannak a csarnokban, de menekülteket nem engednek be. A MÁV helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint a vonatforgalom várhatóan csak a kora esti órákra fog helyreállni, addig jelentős késésekre és vonatelmaradásokra kell számítani. A vonatközlekedés változásairól a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálaton, a MÁV csoport internetes elérhetőségén és a Vonatinfó mobilapplikáción lehet tájékozódni.

Nem sokkal kedd reggel kilenc óra után mindenkit felszólítottak, hogy hagyják el az épületet. A személyvonatok Kőbánya felső, illetve Rákos állomásig közlekedtek, és onnan indulnak vissza a vidéki célállomásokra.

A MÁV Nemzetközi Jegyinformáció azt a tájékoztatást adta korábban, hogy újraindulnak a vonatok, "csak a hatóságoknak úrrá kell lenni a helyzeten". Azt tanácsolták, hogy az utasok inkább a Kelenföldi pályaudvarra menjenek, ott kisebb a tumultus, kérdés, felférnek-e majd a vonatra azok, akik ott próbálkoznak majd. Tehermentesítő vonatokról sem tudtak mondani semmilyen információt, ahogy arról sem, hogy körülbelül mennyit kell várni, akár Kelenföldön, akár a Keletinél.

©

A rendőrök sorfalat álltak a peronok előtt, de mind előttük, mind mögöttük vannak menekültek.

Verekedések voltak a tömegben

Munkatársunk jelentése szerint 10 órakor mintegy ezer menekült várakozott a Keleti előtt. A rendőrök a lehető legfinomabban próbálták kiterelni őket. A jelek szerint más pályaudvarról is idejöhettek a menekültek, mert innen indulnak a vonatok Bécs, illetve München felé.

©

Iszonyatos feszültségek vannak és voltak a tömegben. Órák óta várnak a vonatra a menekültek, többen jegyet lobogtatnak, sokan valószínűleg a feketepiacról szerezték be a vonatjegyet. A várakozó tömegben verekedések is kitörtek a hvg.hu munkatársa szerint.

©

Kordonnal lezárták az aluljáróból a pályaudvar felé vezető feljárót. A főbejáratnál is sorfalat állnak a rendőrök és hangosbemondón, tolmács segítségével tájékoztatják a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókat. A pályaudvar belső vágányain négy vonat is áll, azokra nem lehet felszállni.

Tüntetni kezdtek a menekültek

A menekültek a pályaudvar kiürítése közben demonstrációba kezdtek: jelszavakat skandálva követelik, hogy engedjék őket továbbutazni Németországba. A 7-es és 8-as vágány közötti peronon demonstrálókat a Készenléti Rendőrség próbálja kiterelni a csarnokból. A pályaudvaron tartózkodó többi menekültet csoportokban kísérik ki az épület elé.

©

BKK-járatok menetrendje is módosul az intézkedés miatt. A 73-as és a 76-os trolibusz nem érinti a Munkás utca és a Keleti pályaudvar megállót, a 80A trolibusz pedig a Gumigyár, az Aréna Pláza és a Keleti pályaudvar megállót – közölte Facebook-oldalán a Budapesti Közlekedési Központ kedd délelőtt.

A menekülthelyzettel kapcsolatos híreinket itt olvashatja percről percre!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!