szerző:
hvg.hu/MTI

Kedden 9 órától 10 óráig nem indított és fogadott vonatokat a Keleti pályaudvar. 10 óra után elindultak a vonatok, de a menekülteket nem engedik be a csarnokba. Kordonnal lezárták az aluljáróból a pályaudvar felé vezető feljárót is, mindenkit felszólítottak, hogy hagyják el az épületet. Tíz óra felé ezer menekült várakozott a Keleti előtt, a vonatra várakozó tömegben óriási volt korábban is a feszültség, verekedések is voltak. BKK-járatok menetrendje is módosul az intézkedés miatt.

A MÁV helyettes szóvivője az M1-en azt mondta: nem sokkal 10 óra után megindult a vonatközlekedés a Keleti pályaudvaron. A menekülteket nem engedik be a pályaudvar csarnokába. Váczi Viktor elmondta: hatósági intézkedés miatt a Keleti pályaudvart 9 óra 9 perctől zárták le. A Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan-Miskolc és a győri vonal vonatai "előbb-utóbb" ismét a Keleti pályaudvarig fognak közlekedni.

Egyórás késéssel, menekültek nélkül elindult a Keleti pályaudvarról kedden - nem sokkal háromnegyed 11 után - a Bécsbe tartó Railjet - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A bécsi Railjet menetrend szerint 9 óra 49 perckor indult volna, de a pályaudvar kiürítése miatt késve kezdte meg útját. A menekülteket sem a müncheni, sem a bécsi Railjetre nem engedték fel kedden.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a Bécs felé induló nemzetközi vonat beállt a vágányra, a turisták ott vannak a csarnokban, de menekülteket nem engednek be. A MÁV helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint a vonatforgalom várhatóan csak a kora esti órákra fog helyreállni, addig jelentős késésekre és vonatelmaradásokra kell számítani. A vonatközlekedés változásairól a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálaton, a MÁV csoport internetes elérhetőségén és a Vonatinfó mobilapplikáción lehet tájékozódni.

Nem sokkal kedd reggel kilenc óra után mindenkit felszólítottak, hogy hagyják el az épületet. A személyvonatok Kőbánya felső, illetve Rákos állomásig közlekedtek, és onnan indulnak vissza a vidéki célállomásokra.

A MÁV Nemzetközi Jegyinformáció azt a tájékoztatást adta korábban, hogy újraindulnak a vonatok, "csak a hatóságoknak úrrá kell lenni a helyzeten". Azt tanácsolták, hogy az utasok inkább a Kelenföldi pályaudvarra menjenek, ott kisebb a tumultus, kérdés, felférnek-e majd a vonatra azok, akik ott próbálkoznak majd. Tehermentesítő vonatokról sem tudtak mondani semmilyen információt, ahogy arról sem, hogy körülbelül mennyit kell várni, akár Kelenföldön, akár a Keletinél.

©

A rendőrök sorfalat álltak a peronok előtt, de mind előttük, mind mögöttük vannak menekültek.

Verekedések voltak a tömegben

Munkatársunk jelentése szerint 10 órakor mintegy ezer menekült várakozott a Keleti előtt. A rendőrök a lehető legfinomabban próbálták kiterelni őket. A jelek szerint más pályaudvarról is idejöhettek a menekültek, mert innen indulnak a vonatok Bécs, illetve München felé.

©

Iszonyatos feszültségek vannak és voltak a tömegben. Órák óta várnak a vonatra a menekültek, többen jegyet lobogtatnak, sokan valószínűleg a feketepiacról szerezték be a vonatjegyet. A várakozó tömegben verekedések is kitörtek a hvg.hu munkatársa szerint.

©

Kordonnal lezárták az aluljáróból a pályaudvar felé vezető feljárót. A főbejáratnál is sorfalat állnak a rendőrök és hangosbemondón, tolmács segítségével tájékoztatják a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókat. A pályaudvar belső vágányain négy vonat is áll, azokra nem lehet felszállni.

Tüntetni kezdtek a menekültek

A menekültek a pályaudvar kiürítése közben demonstrációba kezdtek: jelszavakat skandálva követelik, hogy engedjék őket továbbutazni Németországba. A 7-es és 8-as vágány közötti peronon demonstrálókat a Készenléti Rendőrség próbálja kiterelni a csarnokból. A pályaudvaron tartózkodó többi menekültet csoportokban kísérik ki az épület elé.

©

BKK-járatok menetrendje is módosul az intézkedés miatt. A 73-as és a 76-os trolibusz nem érinti a Munkás utca és a Keleti pályaudvar megállót, a 80A trolibusz pedig a Gumigyár, az Aréna Pláza és a Keleti pályaudvar megállót – közölte Facebook-oldalán a Budapesti Közlekedési Központ kedd délelőtt.

A menekülthelyzettel kapcsolatos híreinket itt olvashatja percről percre!

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Közös EP-frakcióról tárgyalt Varsóban a spanyol szélsőjobb vezére

Közös EP-frakcióról tárgyalt Varsóban a spanyol szélsőjobb vezére

Gozsdu-szóvivő: Egyik incidens sem ok nélkül történt

Gozsdu-szóvivő: Egyik incidens sem ok nélkül történt

Bekerült a Microsoft Store-ba a legendás CorelDRAW

Bekerült a Microsoft Store-ba a legendás CorelDRAW

Itt vannak a részletek az állami nyugdíjkötvényről

Itt vannak a részletek az állami nyugdíjkötvényről

Gyorsan merül a mobilja és az adatforgalma is nagy? Egy új csalás áldozata lehet

Gyorsan merül a mobilja és az adatforgalma is nagy? Egy új csalás áldozata lehet

Bombák miatt kiürítik és lezárják Budafok egy részét, kerülje el a környéket!

Bombák miatt kiürítik és lezárják Budafok egy részét, kerülje el a környéket!