szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új buszvállalat veszi majd át a tömegközlekedést Tatabányán a mostani szolgáltatótól. Az önkormányzat ettől a színvonal emelkedését és tízszázalékos költségmegtakarítást vár. A járatok egy részét alvállalkozók üzemeltetnék.

Schmidt Csaba polgármester tájékoztatása szerint az új cég költségei egymilliárd forintra tehetők, ez tíz százalékkal alacsonyabb, mint a jelenleg szolgáltató Vértes Volán költsége. Az önkormányzati tagvállalat 8-10 éves buszokat szerezne be, ezzel jelentősen emelkedne a járműpark műszaki színvonala.

A közszolgáltatást 2017 elejétől az önkormányzat városüzemeltetési cégének (T-SZOL Zrt.) kizárólagos tulajdonában lévő tagvállalat végezné el – tette hozzá a polgármester.

Az önkormányzat érdekeltségében lévő, helyi tömegközlekedést végző társaság teljes létszámigénye 129 fő, de a szolgáltatás csaknem ötven százalékát alvállalkozókkal végeztetnék.

Az előzetes tervek szerint a város 21 használt csuklós buszt szerezne be, 700 millió forint körüli értékben, a hiányzó 16 szóló buszt pedig alvállalkozók üzemeltetnék, ezzel további 33 millió forint takarítható meg.

Az önkormányzat és a Vértes Volán közötti szerződés 2016 végén jár le. A Vértes Volán beszámolója szerint a tatabányai tömegközlekedésben 2014-ben csaknem 14 millió utast szállítottak, körülbelül hárommillió kilométert teljesítettek és 100 embert foglalkoztattak. A tevékenység a vállalatnak 2014-ben 190 millió forint veszteséget okozott, mivel az utasszám csökkenésével folyamatosan csökkentek a jegyárakból származó bevételek.

A helyi tömegközlekedés saját kézbe vétele előtt egy munkacsoport több hónapig vizsgálta a lehetséges megoldásokat, a képviselő-testület ezután döntött az önkormányzati feladatellátás mellett – tette hozzá a polgármester.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!