szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Érdemes jobban rákészülni a vezetésre, és óvatosabbnak lenni, figyelmeztetnek az egyenruhások.

Ahogy korábban megírtuk, elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára havas eső és hó miatt több megyére. A jelenlegi adatok szerint Pest és Nógrád megyében várható, hogy 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó mennyiségű friss hó hullhat, ónos eső Pest és Fejér megyében hullhat.

Az előrejelzés nyomán óvatosságra inti a rendőrség a sofőröket. Mint írják, ezekben a napokban az utakon közlekedők fokozott körültekintésére és türelmére van szükség, de a járművek indulásra való felkészítésére is érdemes több időt szánni.

A gépkocsik időjárásnak megfelelő általános felülvizsgálatán túl ajánlott minden elindulás előtt ellenőrizni a gumiabroncsok állapotát, a fagyálló folyadék szintjét, valamint a fékrendszer, a világító berendezések, az ablaktörlők és a fűtő, párátlanító berendezések működését. Érdemes a szélvédőt és valamennyi ablakot párátlanítani, a hajnali deret és rárakódott jeget eltávolítani.

Csapadékos időjárási viszonyok esetén számolni kell az utak csúszósságával, éppen ezért kiemelten fontos, hogy a sofőrök körültekintően és türelmesen vezessenek.

Kérjük – írták –, hogy minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a sebesség megválasztásánál a forgalmat is vegyék figyelembe. Tartsák szem előtt, hogy nem csupán a hó, hanem a lecsapódó pára miatt is csúszóssá válhatnak az utak, a köd miatt csökkenhet a látótávolság, a megerősödő szél pedig ronthatja a járművek menetstabilitását.

Vezetés közben vegyék figyelembe, hogy a száraz és nedves útfelületek váltakozása miatt a gumiabroncsok tapadása is változik, valamint a felüljárók és hidak útburkolata ilyenkor gyakrabban jegesedik, ami fokozott veszélyhelyzetet teremt. A borongós időben tompábbak lehetnek a reflexek, ezért fontos a nagyobb követési távolság betartása is.

Amennyiben mégis megcsúsznának járművükkel, kerüljék a hirtelen kormánymozdulatokat, illetve az intenzív fékezést! Ilyen esetben ajánlott a sebességet gázelvétellel és motorfékkel csökkenteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!