Mintegy ötszáz esetben riasztották a tűzoltókat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A hosszú hétvége első felében mintegy ötszáz alkalommal riasztották a tűzoltókat országszerte – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Csaknem 250 esetben tűzesethez kellett kivonulni, míg a riasztások másik fele műszaki mentés volt. Ez utóbbiak nagyobb részében - mintegy 60 százalékban - közlekedési balesetnél segítettek a tűzoltók, kisebb részben a vihar okozta károkat hárították el - mondta Dobson Tibor, az OKF szóvivője.

Tájékoztatása szerint péntektől vasárnap estig hatvanegyen sérültek meg közlekedési balesetben, ketten életüket vesztették az utakon. A szóvivő az éjszaka kezdődött havazás miatti óvatos vezetésre intett, hiszen - mint mondta - az ország magasabban fekvő részein még a délelőtti órákban is havas, hókásás utakra lehet számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján olvasható információ szerint napközben délnyugat felől fokozatosan megszűnik a nagy területre kiterjedő csapadék, futó hózáporok azonban később is előfordulhatnak. A délelőtti órákban a Dunántúlon és az északi országrészben az eső mellett több helyen még előfordul havas eső, havazás. Az ország magasabban fekvő részeken - 300 méter felett - 2-7 centiméteres friss hó is hullhat.

Az ország keleti részén a nyugati, délnyugati szelet többfelé viharos, óránként 60-90 kilométer erősségű széllökések kísérhetik. Az ország nyugati felén az északnyugati szelet kísérik időnként viharos, óránkét 60-80 kilométer erősségű lökések. A déli órákig a magasabban fekvő részeken helyenként hófúvás is lehet, majd estétől fokozatosan mérséklődik a szél.