Talicskával tolják ki a használt autókat az országból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nagymennyiségű használt autót vásároltak külföldről Magyarországon az elmúlt időszakban a határon túlról érkező autókereskedők – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A tavalyi év során közel tízezer gépkocsit vittek külhonba a vevők, amely összességében 7,9 milliárd forint bevételt jelentett az eladóknak. A legtöbb autót Szerbia és Németországba vitték hazánkból.

A korábbi években megfigyelhető volt, hogy a hazai használtautó kínálat szűkülő lehetőségei miatt egyre több autót hoznak be külföldről a magyarországi kereskedők és a magánszemélyek egyaránt. Az elmúlt évben összesen 31 313 gépkocsit importáltak hazánkba, amely azért jelentős, mert ez a mennyiség megközelítette az új autók forgalomba helyezési számát.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az autók behozatala mellett 2011-ben jelentős mennyiségű használt gépkocsi hagyta el országot. A hivatalosan bejelentett eladások összesítései azt mutatják, hogy a tavalyi év során 9851 kocsit vittek határon túlra a kereskedők, összességében 7,9 milliárd, átlagosan 882 391 forint értékben. A magyar használtautók legnagyobb felvásárlója Szerbia és Németország. Az előbbi ország kereskedői inkább az olcsóbb, és korosabb gépkocsikat preferálták, átlagosan a 3-500 000 forintos autókat vittek a délnyugati szomszédunkhoz. Németországból a 2 millió forint feletti kocsikat vásárolták, de előfordult 10 millió forint fölötti tranzakció is.

Az elmúlt esztendőben a legnagyobb kereslet összességében az 1500-2500 cm3-es dízel autókra volt, e kategóriában vitték a legtöbb modellt (5401 db) külföldre. Kedveltnek számítottak a 1000-1500 cm3-es benzin, illetve benzin\gáz üzemű motorral szerelt kocsik is, amelyből 2075 db hagyta el az országot. Az értékesítések során több távoli országba is volt regisztrált eladás, vásároltak Afganisztánból, Líbiából, Paraguayból, Malajziából, Angolából, vagy akár még Nigériából is. A legolcsóbb autókat ez utóbbi országból vásárolták (megközelítőleg, átlagosan 40 000 forint értékben), míg a legdrágábbnak számító, 30 millió forint értéket is meghaladó gépkocsikat Svájcban, és Luxemburgban helyezték újból forgalomba – áll a Weltauto közleményében.