Akciós Ferrarik árasztották el a használtpiacot

Akciós Ferrarik árasztották el a használtpiacot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy 60 milliós Ferrari 458 Italián most majdnem 20 milliót lehet "húzni". Vége az olasz Dolce Vitának?

Az olasz szupersportautók tulajdonosai az adóhatóságtól tartva, sorra szabadulnak meg Ferrarijaiktól és Meseratijuktól, javarészt Olaszországon kívül. Aki ilyesmire vágyik, annak most érdemes körülnézni a piacon.

Idén az első negyedévben a használt sportautók exportja durván megugrott Olaszországból. 13 633 ilyen szuperautót adtak el külföldre szemben az előző év hasonló periódusában értékesített  4932 darabbal. Ma már szinte alig látni a státuszszimbólumnak számító élénk színű csúcsgépeket az olasz utakon. Az elsőszámú ok, amiért a tulajdonosok szabadulnak luxusautóiktól pont a státuszszimbólum voltukból ered - írta a bloomberg.com.

Az adóhatóság számára ugyanis ezek igen könnyen kiszúrható célpontok, amit jól mutat, hogy az olasz Riviérán és a menő síparadicsomokban nem egy adóelkerülőre csaptak le így az ellenőrök. Miután a rendőrök megállítanak egy Ferrarit vagy Maseratit az adóellenőrök is ellenőrzik, hogy a tulaj mennyi adót fizetett, hogy „játékszert” megengedhessen magának. A múlt hónapban például egy Velencében lefülelt Ferrari tulajdonosáról derült ki, hogy 8 millió euró adót titkolt el az állam elől, egy másik „lestoppolt” Ferrarinál pedig 3 millió adótartozást állapítottak meg.

©

A Passione Rossa nevű Ferrari-klub elnöke, Fabio Barone szerint rengeteg Ferrari-tulaj akar szabadulni az autójától a hatóságok miatt. Egyik klubtagjuk például 143 ezer euróért (40 millió forint) vált meg Ferrari 458-asától, amit ugyanabban az évben még 224 ezerért (60 millió forint) vett.

A nagy olasz luxusautó-exodust a vagyonvizsgálattól való rettegésen kívül még felerősíti a luxusautókat sújtó adó tavalyi durva megemelése is. Míg korábban egy Lamborghini Aventador után 1800 eurót (510 ezer forint) kellett fizetni az államnak, addig most ez az összeg 8400 euró (2,4 millió forint), amely 366 százalékos növekedést jelent.

Egy olasz autókereskedés honlapjára kattintva mi is megnéztük a kínálatot. Egy kétéves Ferrari California például egészen jó vételnek tűnik. Ezt 139 ezer euróért (39,4 millió forint) árulják, amelyből még biztosan lehet alkudni. Persze esélyes, hogy amennyiben valaki ilyet vesz itt Magyarországon, akkor nem árt, ha rendben vannak az ügyei a NAV-val, mert itthon is számíthat egy kiadós vagyonellenőrzésre.

Persze nem csak a Ferrarik menekülnek. Csak májusban 1134 Porsche Cayenne lépte át úgy az olasz határt, hogy nem tért vissza. A luxusadó hatása egészen perverz – akadt ki a Ferrari főnöke, Luca Cordero di Montezemolo nemrégiben. Mint mondta, támogatja az adócsalók elleni harcot, de értelmes módon. A Passione Rossa nevű Ferrari-klub elnöke elmondta azt is, felháborító, hogy egy múltkori rendezvényükön az ott megjelent összes tagot adóhatósági vizsgálatnak vetették alá.