A zöld rendszámosok mostantól ingyen parkolnak

A zöld rendszámosok mostantól ingyen parkolnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Megapták az első jelentős kedvezményt az elektromos és plug-in hibridek a fővárosban.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadta azt a javaslatot, hogy a zöld rendszámos környezetkímélő gépkocsik Budapest teljes területén ingyenesen parkolhassanak.

Az I. kerületi önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy a parkolási szabályozásról szóló közgyűlési rendelet módosítását Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP), az I. kerület polgármestere kezdeményezte. A módosítás célja, hogy a kormány által is jóváhagyott Jedlik Cselekvési Tervben foglaltakkal összhangban segítse az e-mobilitás terjedését, kedvezményeket biztosítson a zöld rendszámmal rendelkező elektromos autóknak - írták.

Felidézték azt is, hogy július elsejétől a magyar szabályozásban is megjelent a környezetkímélő gépjármű fogalma, az ilyen gépjárművek zöld alapszínnel ellátott forgalmi rendszámtáblát igényelhetnek. Ezek a járműfajták a következők:

- a tisztán elektromos gépkocsik
- a konnektoros hibrid autók, amelyek elektromos üzemben legalább 25 kilométert tudnak megtenni.
- a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik, amelyek eletromos hajtással legalább ötven kilométert tudnak megtenni
-  egyéb nulla emissziós gépkocsik

Az ingyenes parkolási szabályok mellett az egyhangúlag elfogadott előterjesztés arra is kitér, hogy a fővárosban elhelyezett elektromos töltőállomásokat a zöld rendszámos gépjárművek csak a töltés idejére és töltés céljára használhatják - közölte az önkormányzat.

Jelezték: a budavári önkormányzat - az elsők között az országban - a zöld rendszámos gépjárművek számára a területén ingyenessé tette a parkolást és az elektromos töltést. A kezdeményezéshez azóta más kerület is csatlakozott.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.