300 utast szállít, 50 km/h-val megy: Kína megépítette a világ legmenőbb autóbuszát

300 utast szállít, 50 km/h-val megy: Kína megépítette a világ legmenőbb autóbuszát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyszerre 300 embert képes szállítani úgy, hogy az autók közben alatta közlekednek.

Tavaly májusban kerültek fel a netre az első képek arról a meglehetősen furcsa kinézetű járműről, amiről azt állították a kínai fejlesztők, képes megoldani a távol-keleti ország közlekedési problémáját. A Land Airbust igazi monstrumnak tervezték: 60 km/h-val tud majd haladni, összesen pedig 1400 utast szállítana egyszerre. A tervek láttán sokakban felmerült a kétség, hogy lesz-e ebből valaha valami. Nos, lett. Nagyon is lett.

A kínai Xinhua News beszámolója szerint elkészült a Land Airbus első prototípusa, a TEB-1. Az első tesztútját Hopej tartomány Qinhuangdao nevű városában tette meg sikerrel. A most bemutatott szuperbusz hosszra kisebb az eredeti tervekben szereplő változatnál, de a prototípust épp azért hívják prototípusnak, mert különbözik a végterméktől.

©

Az adatai azonban még így is lenyűgözőek: 22 méter hosszú, szélessége 7,8 méter, magassága 4,8 méter, egyszerre pedig 300 utast képes szállítani 40-50 km/h-s sebességel. A "hasmagasságát" 2,1 méteresre építették meg, így könnyen elférnek alatta az autók is. A gép ugyanis egy kétsávos út két szélén lefektetett síneken gurul, így nem zavarja a közúti közlekedést. Az eszközről fotók is készültek, amit elnézve tátva marad az ember szája.

©
©
©
©
©

A buszt eredetileg 2010-ben mutatták be először, tavaly májusban pedig a pekingi high-tech expón. A tervekről itt írtunk részletesen, érdemes megnézni, egy metróhoz képest például mennyibe kerülne kiépíteni a rendszert.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.