Az ország, ahol júniustól végre már a nők is vezethetnek autót

Az ország, ahol júniustól végre már a nők is vezethetnek autót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Van egy olyan igen gazdag ország, melyben a nők számára mind a mai napig tilos az autóvezetés.

Szaúd-Arábia egy több mint 2 millió négyzetkilométer területű, 33 milliós lakossággal rendelkező arab ország, mely kőolajkincsekben igen gazdag. Ennek megfelelően az üzemanyagárak a pincében vannak, és szinte fillérekbe kerül az autózás, azonban mégsem vezethet minden felnőtt autót.

Szaúd-Arábia ugyanis a világ utolsó olyan országa, ahol a nők mind a mai napig el vannak tiltva a vezetéstől. Amennyiben a rendőrök egy hölgyet vezetésen kapnak, jobb esetben pénzbüntetést szabnak ki rá, rosszabb esetben pedig azonnal letartóztatják.

A jogvédő szervezetek hosszú ideje kampányoltak a vezetési tilalom feloldása ellen, melynek az lett az eredménye, hogy a szaúdi király tavaly bejelentette: 2018 júniusától nem lesz akadálya annak, hogy a nők jogosítványt szerezzenek és autót vezessenek. A pontos dátum június 24, vagyis a 18 évnél idősebb hölgyek ettől a naptól kezdve ülhetnek volán mögé.

©

Az országban már most is sok nő rendelkezik saját autóval, azonban ezeket vagy bérelt sofőrök vagy arra felkért családtagok vezethetik egészen június végéig. A nagy autógyártók szerint a királyi rendelet következtében extra lökést kaphatnak a szaúdi újautó-eladások.

Szaúd-Arábia volt egyébként az utolsó ország, ahol 2015-ig nem szavazhattak a nők, és nem is indulhattak a választásokon. A modernizáció jegyében nemrégiben megnyílt az ország első nőknek szánt autószalonja, beengedték a hölgyeket egy focimeccsre, sőt, 35 év tilalom után megnyitott az első mozi.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.