szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az úgynevezett keyless funkció sokkal kényelmesebbé teheti az autók használatát, de komoly biztonsági kockázatot rejt magában.

A drágább, jobban felszerelt autókhoz ma már ingyen szokott járni, az elérhető árú modellekhez pedig általában felár ellenében lehet úgynevezett keyless funkciót rendelni. Ennek lényege, hogy a digitális kulcsot nem kell kivenni a zsebünkből, és a kocsi közelébe lépve magától kinyílik az ajtó zárja, az autóban helyet foglalva pedig elegendő rányomni a start gombra, és máris beindul a motor.

Üröm az örömben, hogy az autótolvajok némi hackertechnikát bevetve relatíve könnyen kijátszhatják a kulcs nélkül nyitható/indítható autók biztonsági rendszerét. A német autóklub, az ADAC a közelmúltban 237 különböző keyless funkciós járművet vizsgált meg, és kiderült, hogy ebből 230 teljesen védtelen a rosszindulatú támadások ellen.

Az ADAC tesztjei szerint csak a Jaguar I-Pace-ek, az új Land Rover Discoveryk, illetve az új Range Roverek tulajdonosai érezhetik teljes biztonságban az autójukat, azokat ugyanis a legmodernebb UWB (Ultra Wide Band) technológiával vértezték fel. A kipróbált autók teljes listája itt érhető el.

©

Amíg a gyártók nem lépnek, addig az autósok annyit tehetnek, hogy megpróbálják kikapcsolni a keyless funkciót. Ezt egyes régebbi Mercedesek esetében a távirányító zárológombjának kétszeri gyors egymás utáni megnyomásával lehet megoldani, egyes Mazda és Peugeot típusok esetében pedig a szervizekben lehet inaktiváltatni a rendszert.

A BMW és a Mercedes egyes új modelljeinek digitális kulcsába mozgásérzékelőt is szerelnek, és az eszköz csak akkor sugározza az ajtók nyitásához, illetve a motor indításához szükséges jeleket, ha a kulcs mozgásban van. Magyarul az otthon a bejárati ajtóhoz közeli fiókban mozdulatlanul heverő kulcs nem sugároz, és annak jeleihez nem tudnak hozzáférni a tolvajok. Vagyis nincs olyan jel, amit felerősítve gyerekjáték egyszerűségű ellopni a nagy értékű gépjárműveket.

Javasolt egyébként a kulcsot az otthonunk bejáratától távol és/vagy egy kiváló szigetelést biztosító fémdobozban tárolni. Szakértők szerint az alufóliába történő becsomagolás nem nyújt 100 százalékos védelmet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkolja az Agrárminisztérium a Rogán Barbara családjához köthető milliárdos pályázat részleteit

Titkolja az Agrárminisztérium a Rogán Barbara családjához köthető milliárdos pályázat részleteit

Időzíthető SMS-t kapnak az androidosok

Időzíthető SMS-t kapnak az androidosok

Negyven felett nem úgy megy az újrakezdés, mint gondolnánk

Negyven felett nem úgy megy az újrakezdés, mint gondolnánk