Kigyulladt egy elektromos autó töltés közben Vas megyében

Kigyulladt egy elektromos autó töltés közben Vas megyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eset tegnap történt Jákfán.

A Nissan Leafet éppen töltötte a tulajdonosa, amikor az füstölni kezdett – írta a 112 Press, amely képeket is közölt az esetről. A tulajdonos a kocsit szerencsére időben el tudta kezdeni oltani, és még mielőtt a sárvári hivatásos tűzoltók kiértek volna, el is oltotta. A tűzoltók a járművet hőkamerával átvizsgálták, ennek alapján pedig nem kellett már tovább oltani a járművet.

A elektromos autók tűzesete korántsem gyakori, és talán nálunk nem is nagyon volt ilyenről még hír. A dolog emiatt mindenképpen érdekes, és főleg abból a szempontból, hogy ne kezdjenek téves információk terjedni. A tüzek okairól is bővebb tájékoztatást kellene adni.

Jelen pillanatban hivatalos információ nem jelent meg a tűzoltóktól, miért keletkezhetett a tűz. A villanyautós Facebook-csoportok természetesen foglalkoztak az esettel, és ennek alapján lehet viszonylag pontos feltelezést kapni, milyen típusú tűzről lehetett szó. Ebből kiderül, hogy a mostani esetben a fotók alapján a normál 12V-os ólomakkumulátor egyik szélső cellája olvadt le, és gyújtott fel mindent maga körül a 2012-es évjáratú Nissan Leafben, ám ezt most szerencsés körülmények közt sikerült gyorsan megfékezni.

Ugyanakkor azt írják, hogy előfordulhat olyan eset is, hogy a nagyfeszültségű egység töltése közben, amely során a normál akkumulátort is töltik, a vezérlés félreérthet például egy ilyen hibát, és nagy erővel elkezdheti tölteni a hibás akkumulátort, amiből komoly elektromos tűz keletkezhet.

Miért raknak hatalmas víztartályba egy kigyulladt elektromos autót? - Fotók

Úgy tűnik, egyszerűbb vízbe fojtani az elektromos autókat, mint napokig locsolni őket. A kocsinak meg már mindegy.