Cicaharc a 300 km/h feletti végsebességű divatterepjárók között

Cicaharc a 300 km/h feletti végsebességű divatterepjárók között

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Most éppen egy Bentley a világ leggyorsabb SUV-ja, de hamarosan változhat a helyzet. Értelmet persze nem érdemes keresni a minél nagyobb végsebesség hajszolásában.

Sokáig a Bentley Bentayga volt a világ leggyorsabb széria divatterepjárója, melynek mozgatásáról egy 6 literes biturbó W12-es motor gondoskodik. A 2,4 tonnás brit SUV maximum 301 km/h-s sebességre képes, a 0-100-as sprintet pedig 4,1 másodperc alatt abszolválja. Ehhez pedig 600 lóerőre és 900 Nm-re van szüksége.

©

Aztán viszont 2017 végén kijött az ugyancsak a VW konszernhez tartozó Lamborghini Urus. A 4 literes biturbó V8-as erőforrással szerelt olasz gép 650 lóerős teljesítményt és 850 Nm-es nyomatékot szabadít rá a kerekekre, így a 2,2 tonnás járgány alig 3,6 másodperc alatt katapultál 0-ról 100-ra. A Lamborghini Urus végsebessége 305 km/h, vagyis 4 km/h-t vert a korábbi rekorderre.

©

Az Urus alig több mint 1 évig ülhetett a képzeletbeli trónon, ahonnan idén év elején a Bentley Bentayga, pontosabban annak új Speed változata taszította le. Ennek motorja változatlanul 900 Nm-es csúcsnyomatékot produkál, viszont a legnagyobb teljesítménye 635 lóerőre nőtt. Ennek következtében a 0-100-as sprintidő 3,9 másodpercre csökkent, a végsebesség pedig 306 km/h-ra emelkedett.

Ily módon cikkünk írásakor ez a világ leggyorsabb sorozatgyártású SUV-ja.

©

A konszernen belüli adok-kapok azonban hamarosan tovább folytatódik, ugyanis várhatóan hamarosan érkezik a Lamborghini Urus Performante. Ez az alapmodellnél könnyebb sportterepjáró várhatóan 670-680 lóerős lesz, ami a korábbiaknál nagyobb, vélhetően legalább 307 km/h végsebességet hoz magával.

©

Jön továbbá az ugyancsak ehhez a cégcsoporthoz tartozó Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid, ami hasonlóan erősnek és gyorsnak ígérkezik, mint a Lamborghini Urus Performante. Ki tudja, a zuffenhauseni versenyző sebessége talán a 308 km/h-t is eléri majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.