Az ittas vezetésnél is veszélyesebb lehet az Apple CarPlay

Az ittas vezetésnél is veszélyesebb lehet az Apple CarPlay

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

De az Android Auto felhasználói felületének kézzel nyomkodós kezelése sem sokkal biztonságosabb.

Az IAM RoadSmart nevezetű közlekedésbiztonsági szervezet a legújabb tanulmányában azt vizsgálta, hogy a különböző vezetői tevékenységek, illetve sofőrt befolyásoló tényezők mennyivel teszik veszélyesebbé a vezetést.

A kutatók szerint egy átlagos sofőr körülbelül 1 másodperces reakcióidővel rendelkezik, és a tesztek során azt vizsgálták, hogy különböző esetekben ez az idő mennyivel növekszik.

Mint kiderült, az Apple CarPlay érintőfelületének nyomkodása 57 százalékkal növeli meg a reakcióidőt, a hasonló funkcionalitású Android Auto kezelése pedig 53 százalékos reakcióidő-növekedéssel jár.

A kézben tartott mobil használata, az Apple CarPlay szóbeli vezérlése, illetve az SMS-ezés rendre 46, 36, illetve 35 százalékkal ront a reakcióidőn, az Android Auto hangvezérlése, a kihangosított mobilozás, vagy ha valaki marihuána fogyasztása után vezet, rendre 30, 27, illetve 21 százalékkal növeli meg a reakcióidőt.

Angliában a helyi szabályozás értelmében akkor még lehet vezetni, ha 80 milligramm alkohol van 100 milliliter vérben. Az IAM RoadSmart tesztje szerint ennyi alkohollal a vérünkben körülbelül 12 százalékkal hosszabb idő alatt reagálunk a vezetés közbeni történésekre, mint teljesen józanul.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.