szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A háromdimenziós hatást keltő egyedi gyalogos átkelőhelyet az autósok vélhetően jobban látják majd.

Minden rendben lesz
Annyi baljós hír van manapság, hogy mindenki vár valami jobbra, biztatóra. Így vagyunk ezzel mi is: nem dobja fel sem a home office-ban, sem a szerkesztőségben ülő újságírót a helyzet, amikor jóformán csak bajokról szóló információkat kap. Pedig van azért olyan is, aminek örülni lehet, ami megnevettet, vannak remek kezdeményezések, példaértékű kiállások. Ezeket gyűjtjük ebben a cikksorozatban.
Friss cikkek a témában

Az alábbi Facebook-poszt tanúsága szerint Dorogon az utolsó simításokat végzik az Iskola utcában található 3D-zebrán. Az érvényben lévő kijárási korlátozás miatt most teljesen kihalt, de amúgy igen nagy forgalmú gyalogos átkelőhely felé hajtó autósoknak olyan érzésük lehet, mintha a zebra egyes elemei kiemelkednének az aszfalt síkjából:

A tavalyi esztendőben összesen 969 baleset történt gyalogos átkelőhelyeken, amiből 39 volt halálos. A legtöbb ilyen baleset, 411 Budapesten történt. A gázolások 88 százalékára olyan zebránál került sor, ahol nem működött közlekedési lámpa, és ezek közül 30 volt halálos.

Sok helyen zászlós megoldással próbálják növelni a gyalogosok biztonságát, máshol pedig okoszebrát telepítenek.

Tavaly szeptemberben Budakeszin egy helyi képviselőjelölt egy térhatású zebrát festett a település új iskolához, amit aztán nem találtak szabályosnak. Az akció végül azonban elérte a célját, mert a 3D-zebra helyén nem sokkal később hivatalos csíkozást festettek fel.

Nyitókép: Facebook / Dorogi-medence

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!