szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Aki ebből a Zsiguliból iszik, néhány órán át nem vezethet Zsigulit.

A Zsiguli, vagyis az eredeti ezerkettes Lada idén tavasszal ünnepelte 50. születésnapját. A Fiat-licenc alapján épített orosz népautó névválasztása kapcsán egy orosz autós lap akkoriban szavazást indított: a magazin készítői 60 ezer levelet kaptak és ezek közül 1,5 ezret választottak ki. Az esélyes típusnevek közé tartozott többek közt a VIL-100, ami Vlagyimir Iljics Lenin születésének 100. évfordulójára emlékeztetett volna, de végül a legtöbb szavazatot a Lada kapta.

A Lada név onnan ered, hogy az 1600-as években a cár ellen fellázadt doni kozákok egyik hajóját így hívták. A VAZ-2101 végül azonban egy helyi felsővezető kívánalma szerint a gyárhoz közeli Zsiguli-hegy után a Zsiguli nevet kapta. Így aztán az eredetileg csak belpiacra szánt autó a Szovjetunióban Zsiguli néven került forgalomba, a későbbiekben pedig Lada néven exportálták külföldre. Ettől függetlenül egyes szocialista országokba Zsiguli felirattal érkeztek meg az első Ladák, melyek hajót ábrázoló emblémáját Alexander Gyekalenkov tervezte.

A Zsiguli-hegy 370 méteres tengerszint feletti magassággal rendelkezik, és sokan nem tudják, hogy egy orosz sör is magán viseli a nevét. Íme a 4,9 százalékos alkoholtartalmú, Pilsner típusú Zsiguli világos sör:

©

A körülbelül 1200 forintos áron egyes hazai boltokban is kapható orosz sör íze kapcsán megoszlanak a vélemények, mindenesetre, ha másért nem, a nosztalgikus hangulat, illetve az egyedi díszdobozos kivitel miatt érdemes lehet egy próbát tenni a 900 milliliteres kiszerelésű alkoholos itallal (csak felnőtteknek és persze mértékkel).

©

És így mutat egymás társaságában a Szekszárdon készülő ezerötös Lada bor és a Zsiguli sör:

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az író, aki továbbra sem érti, miért mászkálhatnak szabadon a zsenik

Az író, aki továbbra sem érti, miért mászkálhatnak szabadon a zsenik

Nyugtalanság, álmatlanság és depresszió gyötri a koronavíruson átesettek egy részét

Nyugtalanság, álmatlanság és depresszió gyötri a koronavíruson átesettek egy részét

Lemondana saját szolgáltatásairól a Samsung a Google és a bevétel kedvéért?

Lemondana saját szolgáltatásairól a Samsung a Google és a bevétel kedvéért?