1998-at írtunk, amikor a friss diplomájával a kezében Bordás Gergő álláslehetőségek után kezdett kutatni.

1998-at írtunk, amikor a friss diplomájával a kezében Bordás Gergő álláslehetőségek után kezdett kutatni. Fel volt készülve rá, hogy a gyógypedagógia Magyarországon nem számít álomkarriernek, mégis hidegzuhanyként érte, hogy a meglévő infrastruktúrában milyen körülmények között kellene dolgoznia. Szegényes eszközpark, lesújtó pénzhiány. Más területekre hívták dolgozni, sokkal több pénzért, jóval kevesebb munkáért és felelősségért, de kitartott az eredeti elképzelése mellett. Meggyőződése volt, hogy a magyar gyógypedagógia méltán világhírű, és a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán olyan tudásra tett szert, amit feltétlenül kamatoztatni kell.

Utazótanárként kezdett el dolgozni, a gyermekeket otthonukban látogatta meg. A fejlesztőmunkát óriási szorgalommal, lendülettel, precizitással és talán az átlagosnál több hittel is végezte - a híre futótűzként terjedt a sérült gyermekek szüleinek körében. Gergő úgy gondolta, hogy igenis van mit tenni, és a rengeteg munkának soha nem is maradt el a gyümölcse. 

Rögtön a kezdetekkor kialakított egy üzleti koncepciót is. Úgy gondolta, hogy nem elég a szakmai munkáját kifogástalanul végezni, arra is gondolnia kell, hogy el tudja-e tartani magát és családját. Tudta, hogy hosszú távon képtelenség a maximumot nyújtani a munkában, ha közben súlyos anyagi gondokkal küzd és nem tudja megvásárolni a legjobb fejlesztőeszközöket. El kellett gondolkodnia, hogy mennyi legyen az óradíja. A legtöbben a szakmában egyszerűen elfogadták azt az általánosan elfogadott összeget, amennyit mindenki más is kért, akkor is, ha tudták, hogy ennyi pénzből képtelenség megélni. Gergő másképpen állt hozzá: kiszámolta, hogy mennyi pénzt szükséges keresnie havonként. Ezenfelül felmérte a kapacitását is - kiderült, hogy összesen 20 gyermek fejlesztését tudja elvállalni az általa kitűzött színvonalon. Néhány matematikai alapművelet után kiderült, hogy a céljai eléréséhez a szakmában akkoriban elterjedt óradíjaknak 2-3-szorosát indokolt elkérnie. Ez volt élete első és talán legnehezebb üzleti döntése. Tudta, hogy rendkívül nehéz lesz a szülőknek megindokolnia, miért kéri ő a többi gyógypedagógus által felszámolt óradíj többszörösét. De figyelembevett számos más érvet is. Ha kevesebb pénzt kérne, az feltétlenül a színvonal rovására menne és szinte bizonyos, hogy képtelen lenne megteremteni a létbiztonságot. Másfelől, átgondolta azt, amit a marketingesek szegmentációnak és pozicionálásnak hívnak. Magyarul, bármennyire is szeretné, képtelen 20 gyermeknél több fejlesztését elvállalni. Ha ez így van, nem szükséges, hogy az összes magyar szülő elfogadja a magasabb óradíjait, elég, ha 20 akad Budapesten. Így feltéve a kérdést: van-e 20 szülő Budapesten, akit elsősorban és kizárólag a fejlesztőmunka színvonala érdekel és nem az óradíj? Volt.

 


Néhány hónap leforgása alatt új kihívással kellett szembenéznie. 20 gyermek fejlesztését végezte, tökéletesen be volt táblázva minden napja. Elégedett is volt és nem is. Örült, hogy működik a koncepciója, szakmailag és üzletileg is. Viszont minden nap számos felkérést kapott, aminek képtelen volt eleget tenni. Szembesült vele, hogy sokkal több Bordás Gergőre lenne szükség...

Átgondolta, hogyan tudná az általa végzett munka szakmai alapját átadni más fejlesztőpedagógusoknak. Megszületett több vastag kötetnyi írásos dokumentáció: a GEKKO know-how. Megtakarított némi pénzt és néhány önzetlen szülő és barát támogatásával 1999 nyarán elindult az első GEKKO Képességfejlesztő Játszóház. A körülmények a maihoz képest igen szerények voltak, de a lényeges dolgok az indulás pillanatától kezdve ugyanazok voltak, mint ma. Nem a pedagógus utazik a gyermekhez, hanem fordítva, így a fejlesztőpedagógus nem pazarolja az idejét utazásra. A játszóházban sokkal több fejlesztőeszközt lehet bevetni, mint amennyit egy utazótanár magával tud vinni. Ráadásul az egyéni fejlesztés helyett 3-4 fős mikrocsoportokban lehet dolgozni, így egyénreszabott figyelem jut minden egyes gyermekre, de fejleszthetőek azok a képességek is, amelyek kizárólag csoportban fejleszthetőek. A játszóházban kezdettől fogva az alapító tulajdonos által kidolgozott állapotfelmérő szoftver segítségével mérik fel a gyermekek teljesítményprofilját, a foglalkozásokat gyógypedagógusokból és konduktorokból álló kiváló szakembergárda tartja. A GEKKO tehát nemcsak még színvonalasabb fejlesztőmunkát tudott kínálni, mint azt utazótanárként tette, jobb körülmények között, de ráadásul olcsóbbá is vált, mint az utazótanár megfizetése! Ezen kívül kitűzött néhány egyedülálló szakmai célt. Az első, hogy nem diszkriminálja az "egészséges, normális" gyermekeket. Első hallásra talán furcsának hangzik ez a mondat, mégis tény, hogy a speciális pedagógia, a korai fejlesztés minden gyermek számára indokolt. A képességek korai fejlesztése minden gyermek számára szükséges, hiszen ez képezi az alapját, hogy később képes legyen az iskolában hatékonyan megszerezni az élethez szükséges ismereteket. Mégis, ezzel a hallatlan potenciállal kecsegtető pedagógiai lehetőséget korábban kizárólag a sérült, kifejezetten problémás gyermekekre alkalmazták. A második fontos célkitűzés a megelőzés volt. Az emberek a legtöbbször akkor fordulnak szakemberhez (orvoshoz, fejlesztőpedagógushoz stb.), amikor egy probléma már nemcsak kialakult, de szembeötlő és már súlyos gondokat okoz. Ilyenkor már jóval nehezebb a problémát kezelni, és lehetetlen ugyanolyan jó eredményeket elérni, mint ha a problémát azonnal annak kialakulásának kezdetén kezelni kezdik. A GEKKO éppen ezért nem kizárólag a szembetűnő problémákkal küzdő gyermekek fejlesztésére buzdít, hanem a teljesen normális, sőt bizonyos területeken kimagasló képességekkel rendelkező gyermekek folyamatos fejlesztésével garantálja a harmonikus képességprofilt. Minden negyedik gyermek tanulási zavarral küzd Magyarországon, így annak megelőzése szempontjából minden gyermek potenciálisan érintett.

 

Ezúttal sem maradt el a siker, sem szakmai, sem üzleti téren. A GEKKO-ba járó szülők pár hónap után meggyőződhettek róla, hogy a kommunikált célkitűzések valóban megvalósulnak. Gyakran egy félév alatt több egész jegyet javítottak a tanulmányi átlagukon. A gyermekkel, akivel korábban öt percig nem lehetett egy helyben megmaradni, beülhettek egy moziba és végignézhettek egy egész filmet problémák nélkül. A GEKKO ekkor már tervezett marketing tevékenységet végzett, de az ilyen és ehhez hasonló sikertörténetek szájról szájra terjedtek a szülők körében, és ez minden reklámnál hitelesebb és hatékonyabb promóciónak bizonyult.

Az első GEKKO játszóház egy éven belül elérte kapacitásának maximumát. Gergő újra egy nagyon fontos döntés meghozatalára kényszerült. Hogyan lépjen tovább? Bővítse a cégét és nyisson új játszóházakat? Minimum minden vidéki nagyvárosban és minden budapesti kerületben indokolt lenne nyitni egyet. Hogyan finanszírozzon 50 x több millió forintos beruházást? Hogyan építsen fel egy akkora menedzsmentet, amely egy ekkora vállalkozást ugyanolyan jól képes üzemeltetni, mint az egy játszóházat, amelyet ő maga ellenőriz? Hogyan talál megfelelő embert az egyes játszóházak élére, akik mind szakmai, mind üzleti és marketing szempontból is alkalmasak egy játszóház vezetésére és ráadásul jó cégvezetők is? Hogyan fogja tudni őket megfizetni? Ilyen és ehhez hasonló kérdések egész sora nyomasztották, mint minden hirtelen növekedésnek induló cég tulajdonosát. Végül megint egy modern felfogású ötlet hozott minden szempontból tökéletes megoldást: a franchise.

A GEKKO know-how óriási fejlesztésen ment keresztül. A legapróbb részletekig dokumentálásra került, hogyan kell sikeresen üzemeltetni egy GEKKO Képességfejlesztő Játszóházat. A franchise átvevők olyan know-how csomagot kapnak, amely tartalmazza a pontos szakmai-, működtetési-, és marketing koncepciót, vagyis minden fontos információt kulcsrakészen biztosítanak a professzionális működéshez. Jelenleg a beruházás összege vidéken 8,8 M forint, Budapesten 10 M forint, amely tartalmazza a csatlakozási díjat, játékparkot, marketingeszközöket, néhány arculati elemet is tartalmazó bútort. Az üzemeltetéshez szükséges továbbá 1 M forint tartalék, hiszen nyereségessé kell tenni a vállalkozást. Tapasztalatok szerint néhány hónap alatt is elérhető a kritikus minimális ügyfélszám. Jelenleg 32 szerződéses franchise átvevő partnere van a hálózatnak, ebből 21 szerződést tavaly kötöttek, ami érzékletesen mutatja a hálózat fejlődésének dinamikáját. GEKKO Képességfejlesztő Játszóházat minden olyan településen rentábilis üzemeltetni, ahol legalább 100 gyermek fejlesztésére van fizetőképes kereslet. Az üzemeltetési terv szerint 80 ügyfél esetén (17%-os telítettség) 564,000 Ft, 120 ügyfél esetén (25%-os telítettség) 975,000 Ft,   200 ügyfél esetén (42%-os telítettség) 1,797,000 Ft adózás előtti nyereség realizálható havonta.

A franchise átvevők területi exkluzivitást élveznek. Így nem fordulhat elő, hogy túlkínálat keletkezik a szolgáltatás részéről. Nincs tudomás konkurens tevékenység létezéséről, ami betudható a tevékenység sajátos profiljának, a szükséges 100 M forint nagyságrendű szellemi termék felhalmozásának, és a megfelelő szakértelemnek. Ár/érték arányban rendkívül nehéz felülmúlni egy olyan hálózatot, amely alacsony fajlagos költségeket tud biztosítani partnerei számára – elsősorban hirdetési költségek, fogyóeszközök tekintetében. Üzleti vállalkozás lévén a működtetéshez elegendő az elhivatottság, nem szükséges pedagógiai végzettség, hiszen a szakmai kontrollt, a pedagógusok betanítását, foglalkozások minőségének ellenőrzését a hálózat biztosítja. Vannak természetesen még megoldandó feladatok a minőségbiztosítás terén, amelyek elsősorban az informatika terén történő fejlesztéssel érhetőek el.

A hálózat tulajdonosa szerint a vállalkozás sikere alapvetően azon múlik, hogy a kézikönyvekben lefektetett szabályokat milyen pontosan tartják be a csatlakozó partnerek. Létező analógiák mentén kis üzleti kockázattal kiszámítható, biztos profit érhető el – túl azon, hogy a gyermekek színvonalas fejlesztésével egy jó ügyet szolgálnak.

Az érdeklődőknek személyes találkozó során - Schneider Andrea (koordinációs menedzser, Tel.: +36-30-470-3787), illetve Bordás Gergő (alapító tulajdonos, Tel.: +36-30-984-8234) - mutatják be a teljes GEKKO know-how anyagát. A szerződéskötést követően egy ütemtervet fogadnak el, amelynek megfelelően a hálózat legkésőbb 6 hét alatt vállalni tudja a szükséges tárgyi eszközök beszerzését, és folyamatosan információkkal látja el a csatlakozó partnert az ingatlan és pedagógus kiválasztásával, kialakítással, engedélyek beszerzésével, helyi marketing tevékenység végzésével, stb. kapcsolatban.

Bordás Gergő megint, negyedszer is hatalmas kihívás előtt áll. Kiderült, hogy a GEKKO munkájára nemcsak Magyarországon van igény, hanem egész Európában, az USA-ban, Ausztráliában - az egész világon. Megint nagyon súlyos kérdések merültek fel a hogyannal kapcsolatban, hogy ezekre is sikerül-e megoldást találni, még a jövő zenéje...


Még nyithat GEKKO Képességfejlesztő Játszóházat Budapest I., V., VIII., XXIII. kerületében, Szolnokon, Szegeden, Tatabányán, Veszprémben, Békéscsabán, Zalaegerszegen, Sopronban, Nagykanizsán, Esztergomban, Hódmezővásárhelyen, Salgótarjánban, Egerben.

További információt talál a GEKKO  honlapján: http://www.gekkonet.hu/franchise.html
X

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nagy Gábor: Miénk ez a cirkusz

Nagy Gábor: Miénk ez a cirkusz

Magasfeszültségű vezetéken akadt fenn egy belga vadászpilóta

Magasfeszültségű vezetéken akadt fenn egy belga vadászpilóta

Baranyi Krisztina: "Igazi proli vagyok"

Baranyi Krisztina: "Igazi proli vagyok"

Perverz érzés bámulni a világ legfélelmetesebb erdőirtó munkagépeit – videó

Perverz érzés bámulni a világ legfélelmetesebb erdőirtó munkagépeit – videó

Egyelőre nem jár börtön a házasságon kívüli szexért Indonéziában

Egyelőre nem jár börtön a házasságon kívüli szexért Indonéziában

Oroszországban letartóztattak egy szibériai sámánt, aki ki akarta űzni Putyint a Kremlből

Oroszországban letartóztattak egy szibériai sámánt, aki ki akarta űzni Putyint a Kremlből