Tetszett a cikk?

A LisKaLand egy gazdasági szimulációs játék. Ilyenből persze sok van, a Liska Tibor Szakkollégium nyári tábora viszont nem mondható szokványosnak. Mi teszi különlegessé?


Egyrészt a léptéke. A LisKaLand 8 napig tart, 100 egyetemista részvételével. A játékosok a külvilágtól elzárt gazdaságot hoznak létre, egy saját államot. A tábor területén belül ők maguk oldják meg megélhetésüket, szórakozásukat, mindezt vállalkozások keretein belül. A tábor saját pénznemét használva kereskednek egymással, s egyúttal versengenek is a minél nagyobb profit elérése érdekében. Az izgalmas játékon túl színvonalas előadások és egyéb programok is gondoskodnak a résztvevők szakmai épüléséről és szórakoztatásáról. 

A LisKaLandot különlegessé teszik a játékszabályok is. Ezeket Liska Tibor, a 20. század egyik legeredetibb magyar közgazdászának alternatív gazdaságmechanikai modellje alapján dolgoztuk ki. Ez a modell nem szocializmus és nem kapitalizmus. A kettő ötvözete és Liska szerint egyben ezeknél hatékonyabb is. Az egyéni vállalkozás ösztönzését helyezi a középpontba, ugyanakkor biztosítja az egyenlő esélyeket is. Liska Tibor elmélete a magyar közgazdasági gondolkodás egyedülállóan innovatív terméke, s világszinten is csak kevés hasonló akad. 

Az érdeklődés máris óriási az egyetemisták és a szakma részéről is. A honlap látogatottsága az első héten túllépte a kétezer főt, az előzetes felmérések alapján pedig sokszoros túljelentkezés várható. Ehhez fogható diákverseny még nem volt a hazai felsőoktatás történetében.

A tábor honlapja a www.liskaland.hu címen található. A tábor reklámfilmje, melyhez Szervét Tibor színművész adta a hangját, a http://www.youtube.com/watch?v=pSIY-z5cv-Y oldalon tekinthető meg. 

A Liska Tibor Szakkollégiumról 

A BME GTK szakmai közössége két évvel ezelőtt szerveződött szakkollégiummá. Az alapító tagok tapasztalata ötvözve az új tagok lelkesedésével lehetővé tette, hogy a Szakkollégium mára több mint 130 aktív tagot számláljon. Büszkék lehetnek az idén ötödik alkalommal megrendezett Gazdasági és Menedzsment Szakmai Hetek elnevezésű rendezvényükre, mely mintegy 1500 hallgatót mozgatott meg. Az előadók között szerepelt többek között Simor András, Felcsuti Péter, Jaksity György és Küllői Péter. 

A Szakkollégium honlapja: www.ltsz.hu

A Szakmai Hetek honlapja: www.szakmaihetek.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Samsung Galaxy S21 lehet a telefon, amelynek most kiszivárogtak a teszteredményei

A Samsung Galaxy S21 lehet a telefon, amelynek most kiszivárogtak a teszteredményei

Biden olyan kormányt alakíthat, amilyet Obama szeretett volna

Biden olyan kormányt alakíthat, amilyet Obama szeretett volna

Az ünnepekre is maradnak a szigorú korlátozások Németországban

Az ünnepekre is maradnak a szigorú korlátozások Németországban