Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"334e73d5-d6df-4d17-8445-bd7adf9b53e9","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Ha elfogadják a megfélemlítési törvényt, akkor lehet, hogy felhagy a videózással, és külföldre költözik.","shortLead":"Ha elfogadják a megfélemlítési törvényt, akkor lehet, hogy felhagy a videózással, és külföldre költözik.","id":"20250521_Pottyondy-Edina-Csak-az-maradt-hogy-takarodjanak-de-ez-tul-nagy-ambicio-egy-pici-lanynak-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/334e73d5-d6df-4d17-8445-bd7adf9b53e9.jpg","index":0,"item":"3ff28cdf-5651-43b3-872c-8f6238562e4d","keywords":null,"link":"/itthon/20250521_Pottyondy-Edina-Csak-az-maradt-hogy-takarodjanak-de-ez-tul-nagy-ambicio-egy-pici-lanynak-ebx","timestamp":"2025. május. 21. 08:58","title":"Pottyondy Edina: Csak az maradt, hogy takarodjanak, de ez túl nagy ambíció egy pici lánynak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"14018057-21d1-4953-92b2-415cca1866e7","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Hasznos, ám adatvédelmi szempontból kissé aggasztó új funkciót mutatott be a Google: a Gmail képes lesz a korábbi tevékenységei mentén, az ön stílusában választ fogalmazni egy e-mailre.","shortLead":"Hasznos, ám adatvédelmi szempontból kissé aggasztó új funkciót mutatott be a Google: a Gmail képes lesz a korábbi...","id":"20250521_google-gemini-gmail-automatikus-valaszok-email","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/14018057-21d1-4953-92b2-415cca1866e7.jpg","index":0,"item":"7a89bcfb-10ad-4ec1-8466-407e80222208","keywords":null,"link":"/tudomany/20250521_google-gemini-gmail-automatikus-valaszok-email","timestamp":"2025. május. 21. 15:03","title":"Ön helyett válaszolja meg a leveleit a Gmail, ha ezt bekapcsolja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"86f2679e-f40e-41bb-818e-c96cf9ba1511","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Utódot kapott a két éve bemutatott, középkategóriás Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 chip. A negyedik generációs lapkánál teljesítmény terén jelentős az előrelépés.","shortLead":"Utódot kapott a két éve bemutatott, középkategóriás Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 chip. A negyedik generációs lapkánál...","id":"20250520_qualcomm-snapdragon-7-gen-4-lapkakeszlet-kozepkategorias-chip","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/86f2679e-f40e-41bb-818e-c96cf9ba1511.jpg","index":0,"item":"1cc3acbe-32a3-4dff-bda2-71ed42a8b6c7","keywords":null,"link":"/tudomany/20250520_qualcomm-snapdragon-7-gen-4-lapkakeszlet-kozepkategorias-chip","timestamp":"2025. május. 20. 22:03","title":"Van, amiben 65%-kal jobb lesz rengeteg okostelefon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b52102f5-deb3-415b-aca1-5699b791c7cb","c_author":"Marabu","category":"itthon","description":"","shortLead":"","id":"20250522_Marabu-Feknyuz-Lanczi","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b52102f5-deb3-415b-aca1-5699b791c7cb.jpg","index":0,"item":"fdf0a66e-a603-46f1-8eef-aebd9068515b","keywords":null,"link":"/itthon/20250522_Marabu-Feknyuz-Lanczi","timestamp":"2025. május. 22. 05:05","title":"Marabu Féknyúz: Lánczi","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"71678b29-64b0-4b4f-a1af-2a12fe89d424","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Majkát, Tillát és Ördög Nórát is minősítette.","shortLead":"Majkát, Tillát és Ördög Nórát is minősítette.","id":"20250521_Kajdi-Csaba-elmondta-miert-dolgozott-a-TV2-nek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/71678b29-64b0-4b4f-a1af-2a12fe89d424.jpg","index":0,"item":"dce58aad-f484-4e2c-bfc2-76189759fdf7","keywords":null,"link":"/elet/20250521_Kajdi-Csaba-elmondta-miert-dolgozott-a-TV2-nek","timestamp":"2025. május. 21. 13:57","title":"Kajdi Csaba elmondta, mi zavarta leginkább, amikor a TV2-nek dolgozott","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"451b0f50-66a8-403c-b369-5961cdad55c7","c_author":"Bihari Ágnes","category":"360","description":"A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Élőhely című kiállítása mintegy 60 műtárgy – festmények, szobrok, fotók és videók – segítségével vizsgálja a természethez való viszony alakulását a 19. század végétől napjainkig. A tárlat arra keresi a választ, hogyan értelmezhető újra a természet és kultúra kapcsolata a történeti tájképfestészet és a jelenkori ökológiai válság tükrében; továbbá bemutatja, miként reagált a művészet a környezeti változásokra és hogyan vált a kérdés napjaink meghatározó témájává. Klasszikus és kortárs művészek – többek közt Mednyánszky László, Alan Sonfist, vagy Gosztola Kitti és Kaszás Tamás – munkái révén a látogatók szembesülhetnek a természet átalakulásával és saját felelősségükkel bolygónk jövőjével kapcsolatban. A kiállítás kurátorai: Harangozó Katalin, Major Sára, Petrányi Zsolt és Tarr Linda Alexandra – közülük Petrányi Zsoltot kérdeztük a munkáról.","shortLead":"A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Élőhely című kiállítása mintegy 60 műtárgy – festmények, szobrok, fotók és videók –...","id":"20250521_A-mu-Petranyi-Zsolt-interju-Magyar-Nemzeti-Galeria-Elohely-kiallitas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/451b0f50-66a8-403c-b369-5961cdad55c7.jpg","index":0,"item":"75a06625-d2c4-4ab4-a530-3b3e66125527","keywords":null,"link":"/360/20250521_A-mu-Petranyi-Zsolt-interju-Magyar-Nemzeti-Galeria-Elohely-kiallitas","timestamp":"2025. május. 21. 15:35","title":"A romantika tájképeitől az ökológiai videójátékokig – raktáraiból is elővarázsolt kincseket a Nemzeti Galéria az Élőhely című tárlathoz","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0ca3d63b-4429-4a74-a9f3-51d5ea3357e4","c_author":"Szentirmai Áron","category":"elet","description":"Mára senki sem tudja, hogy ki, mikor ültette az udvart szegélyező vékony földsávba a vadszőlőt, de az biztos, hogy legalább hatvanéves a növény, ami mára szinte teljes egészében befutotta az egész házat – a VI. kerület kellős közepén.","shortLead":"Mára senki sem tudja, hogy ki, mikor ültette az udvart szegélyező vékony földsávba a vadszőlőt, de az biztos...","id":"20250521_Budapest-100-zold-haz-rozsa-utca-87-varosi-zold-felulet-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0ca3d63b-4429-4a74-a9f3-51d5ea3357e4.jpg","index":0,"item":"97732478-4cdb-47f8-8427-87c74715d4c1","keywords":null,"link":"/elet/20250521_Budapest-100-zold-haz-rozsa-utca-87-varosi-zold-felulet-ebx","timestamp":"2025. május. 21. 15:32","title":"Egyetlen szőlőtőke is elég, hogy csodát tegyünk egy belvárosi társasházzal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4de59b5e-a337-46f6-b18e-e4c2aa4a33da","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Budapest forrong, az ellenzék legerősebbje pedig Nagyváradra tart. Miért éppen oda? Mi várja ott? És mit miért tesz közben Budapesten a Fidesz? Dull Szabolcsot Kacskovics Mihály Béla kérdezte.","shortLead":"Budapest forrong, az ellenzék legerősebbje pedig Nagyváradra tart. Miért éppen oda? Mi várja ott? És mit miért tesz...","id":"20250521_Fulke-podcast-Dull-Szabolcs-Magyar-Peter-Orban-Viktor-harcosok-klubja-beke-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4de59b5e-a337-46f6-b18e-e4c2aa4a33da.jpg","index":0,"item":"c3174ff7-1da6-4afd-8b22-e886bdf99c7c","keywords":null,"link":"/itthon/20250521_Fulke-podcast-Dull-Szabolcs-Magyar-Peter-Orban-Viktor-harcosok-klubja-beke-ebx","timestamp":"2025. május. 21. 18:30","title":"Mi van, ha Magyar Péter csuklóján kattan a bilincs? – Dull Szabolcs a Fülkében","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Sokan abban a tévhitben élnek, hogy igazán jó szilvás gombócot csak tapasztalt, nagy konyhai múlttal bíró nagymamák tudnak készíteni – pedig nem ördöngösség. Kezdjünk is neki a gombócolásnak!
Jöhetnek mindenféle gasztronómiai újítások, csodák és divatok, határozottan állíthatjuk, Micimackó után szabadon, hogy tény, tény, tény, nem afféle szerény vélemény, a szilvás gombóc feltalálása óta az egyik legkedveltebb finomság. Népszerűségét és már a neve által is kiváltó derűt mi sem jelzi jobban, minthogy az elfogyasztott egy főre jutó mennyiséget nem is számolva, mindenkinek akad emlékei között rengeteg mókás jelenet, vidám gyermekkori emlék „vele”kapcsolatban.
De gondoljunk csak az Indul a bakterház elhíresült gombóc-csatájára, a Padlás cimű musical Szilvás gombóc című, népszerű dalára, vagy a versben rigmusolt, fazékból kiszökő gombócokra. Az aranyló zsemlemorzsába hempergetett gombócokat bárki hibátlanul elkészítheti, ha pár gombóckészítési jó tanácsot megfogad.
Tippek és fortélyok
Kívánatos gombócok. Mindenki kedvence?
Aréna 2000
Az első, és egyik legfontosabb, a tésztához legmegfelelőbb krumpli kiválasztása. Erre a célra a magas keményítőtartalmú, szétfővő krumplifajta a legjobb. Ezzel a tulajdonsággal általában a sárga héjú és húsú krumplik rendelkeznek. Ha a boltban, előrecsomagolt zacskós krumplit vásárolunk, akkor, a C betűvel jelzettet válasszuk: ez a legalkalmasabb gombóckészítésre.
A szilva, ami ízét-lelkét adja a gombócnak, mindenképpen legyen érett és édes. Jobb az apróbb szemű szilva – bár ez ízlés kérdése –, mert akkor a gombóc sem lesz ágyúgolyó nagyságú. Ha mégis nagyobb szemű szilvával dolgozunk, akkor azt érdemes megfelezni. Szükségünk lesz még finomlisztre és zsírra, egy kevés vajra, tojásra, valamint a kész gombócok köntösét adó zsemlemorzsára. A zsemlemorzsa, hacsak lehet, maradék száraz kenyérből, kifliből – nomen est omen –, zsemlyéből otthon készüljön. Nem nagy munka a lereszelés, csak arra kell ügyelnünk, hogy felhasználás előtt szitáljuk át, így egyenletesen finom szemcséjű lesz.
Lépésről lépésre
Egy kiló krumplit tegyünk fel héjában főni, amikor megpuhult, akkor öntsük le róla a vizet, és hagyjuk éppen csak annyira hűlni, hogy ne égesse a kezünket. A héjában főtt krumplit sokkal könnyebb még melegen meghámozni, ilyenkor sokkal egyszerűbben leránthatjuk a héját, mint hidegen. Ha ezzel megvagyunk, még melegen törjük össze vagy nyomjuk át krumplinyomón. Ezután mindenképpen hagyjuk tényleg kihűlni, mert a meleg krumpli sokkal több lisztet vesz fel, ragadós lesz, nehezebb vele dolgozni. Legrosszabb esetben még az is megeshet, hogy a sok liszttől a megfőtt gombócok kőkemények, evésre alkalmatlanok lesznek. Olyanok, amilyeneket legfeljebb harci eszközként, egy vacsoracsatában vethetünk csak be.
Addig, amíg hűl a krumpli, sem kényszerülünk tétlenségre: magozzuk ki a megmosott szilvát. Ha kisebb a szilva, akkor a magja helyébe tegyünk fahéjjal elkevert porcukrot. De érdemes kipróbálni a porcukor helyett a barnacukrot, mert sokkal finomabb lesz, ha megolvad és izgalmasabb, karamelles, malátás ízt ad a gombóc töltelékének. Gyorsíthatjuk az eljárást, ha a fahéjas-cukros keverékbe a szétnyitott szilvákat egyesével belemártjuk. A gyümölcs húsos, nedves felülete éppen annyi ízesítőt vesz magához, amennyire a kellemes ízhatás eléréséhez szüksége van. Ugyanez az eljárás alkalmazható akkor is, ha a gombócba félbevágott nagy szemű szilva kerül. A szilvamag helyére tehetünk még egy kis kocka csokit vagy mokkáskanálnyi kakaót is.
Amikor a krumpli kihűlt, már akkor feltehetjük egy nagyobb lábasban, csipet sóval forrni a vizet – éppen lobogni fog, mire a gombócok elkészülnek. A kihűlt, áttört krumplihoz adjunk egy tojást, egy púpos evőkanál zsírt vagy vajat, egy csipet sót és kb. 30-40 dkg lisztet. A liszt mennyiségét azért nem lehet pontosan meghatározni, mert az a krumpli fajtájától is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel. Itt nem árt némi tapasztalás. Ha kevés a liszt, nem áll össze a tészta, míg ha sok, akkor a már említett harci eszközként tudjuk csak hasznosítani. Ezért először tegyünk bele kevesebb mennyiséget, érezni fogjuk ha több lisztet igényel a tészta és ez később is pótolható.
Jól gyúrjuk össze, hogy egynemű, szakadás nélkül jól formázható, de még rugalmas, lágy tésztát kapjunk. Formáljunk belőle cipót és tegyük egy kilisztezett nyújtódeszkára. Középről szélei felé haladva – nem egy mozdulattal, erőből – fokozatosan nyújtófával nyújtsuk kb. fél centi, egy ujjnyi vastagra. Időnként lisztezzünk a tészta alá, mert anélkül a tészta könnyen a deszkához ragadhat.
A kinyújtott tésztát vágjuk kb. 8-9 cm-es négyzetekre. A tészta közepére helyezzünk egy szem szilvát, a tészta négy sarkát fogjuk össze, és egy csípéssel úgy zárjuk össze, hogy ne maradjon rés rajta. Két lisztes tenyerünk között ügyesen görgetve formázzunk gombócot a matériából, majd dobjuk a már lobogó vízbe. Amikor a gombócok a lábasba kerültek, 1-2 perc múlva, nagyon óvatosan, egy fakanál segítségével nézzük meg, hogy nem ragadt-e a lábas aljára. Ez ellen semmiképpen ne védekezzünk azzal, hogy a főzővízbe olajat öntünk!
Ha egy-egy gombóc leragadt, a (lyukas) fakanállal egy finom mozdulattal kimenekíthetjük fogságából. A gombócok egy idő után feljönnek a víz felszínére, ekkor hagyjuk még őket 2-3 percig lubickolni, majd egy szűrő segítségével horgásszuk ki, és alaposan csöpögtessük le őket. Ezután kerülhetnek a fazékba, melybe előzőleg vajon aranyszínűre pirítottuk a zsemlemorzsát. Hagyjuk a gombócokat mozdulatlanul legalább 5-6 percig ezen a morzsaágyon trónolni, mert a tészta még nagyon puha és sérülékeny. Ha ez a kis idő eltelt, a fazék két fülét megfogva, ügyesen rázogassuk meg az edényt, hogy a gombócok pörögve-forogva minden oldalukon meghempergőzzenek a zsemlemorzsában. Ezután már nincs más feladatunk, mint, még melegen, porcukorral meghintve tálalni.
A kész gombócokra még véletlenül se tegyünk fedőt, mert a visszacsapódó párától nedves lesz a zsemlemorzsa. Sok helyen a gombócok mellé a tésztából nudlit is főznek, és zsemlemorzsába forgatva a gombócokkal együtt tálalják. A pirított zsemlemorzsához adhatunk akár őrölt diót, vagy kevés barna cukrot, de darált mandulát, mogyorót is. Ha sokszor kerül az asztalra szilvás gombóc, hogy meg ne unják a népek, többféle köntösbe is bugyolálhatjuk – porcukros mákba vagy dióba forgatva is isteni finom. Az ínyencek a szilvás gombócot még meglocsolják egy kis olvasztott vajjal és pár percre sütőbe teszik, majd ráadásul túrókrémmel tálalják.
Ha minden előzetes fogadalmunk ellenére esetleg degeszre esszük magunkat szilvás gombóccal, egy cseppet se legyen lelkiismeret-furdalásunk, mert ahogy a szólás is tartja: gombócból nem árt meg a sok. Ha viszont szeretteink már mindet felfalták előlünk, míg mi romeltakarítást végeztünk a konyhában, vigasztalódjunk imígyen igazolt gombócfőzési sikerünkkel, és csak azért is mondjuk nekik: jóból is megárt a sok.
Legelőször a sörsajt fogalmát kell tisztáznunk, hogy a kedves olvasó maga is hozzáláthasson a saját ízlése szerinti tökéletes sörsajt elkészítéséhez. Az igazi sörsajthoz ugyanis – bármilyen meglepő – két dolog szükséges: sör és sajt! Az összes többi már csak hab a sajton, mivel a lényeg, hogy a sörsajtot mindenki magának készíti el.