Biztos, hogy vége a kapcsolatnak, ha külön alszanak a felek?

Biztos, hogy vége a kapcsolatnak, ha külön alszanak a felek?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Horváth Ágnes
Tetszett a cikk?

A közös ágyban háló párok 50 százalékkal több zavaró tényezővel számolhatnak egy-egy éjszaka során – állítja alvásszakértő szerzőnk. Pedig a külön hálószoba nem mindig egyenlő a kihűlt kapcsolattal, viszont segít mindkét fél nyugodt pihenésén.

„Friss kapcsolatban vagyunk a párommal. Az a problémám, hogy nagyon zavarnak a környezetem zajai ébren is, pluszban rendkívül felszínesen alszom és minden kicsi zajra azonnal felébredek. A párom pedig horkol – nem nagyon, de most már ott tartunk, hogy külön kell aludnunk és ez komoly érzelmi zavarokat okoz.”

Sokan keresnek meg a fenti problémával: a férj/feleség horkol, esetleg csapkod, beszél álmában és ez nagyon zavarja a partnert.

©

Vagy: mindkét fél remekül alszik (aludna), csak épp az egyik hajnal 1-2 körül szeret lefeküdni, a másik meg már 9-kor álmos és az egész lakásban csak egyetlen szoba van.

Az együttalvással kapcsolatban is túl konzervatívak lennénk?

További cikkeink a rossz alvásról

Öt nyomós érv, hogy miért aludja ki magát

Öt hiba az altatókkal kapcsolatban, amire nincs mentség

Emellett eltörpül az a nagyon nem lényegtelen tény, hogy oké, külön alszunk, de így legalább mindenki kipiheni magát.

A mondás is úgy tartja: „elválunk ágytól és asztaltól”. Azaz: a külön alvás, külön étkezés egyet jelent a párkapcsolat kihűlésével, a felek elhidegülésével. Megszoktuk, hogy a párunk velünk alszik, szeretjük az esti közös tévézéseket, szeretjük hallani a másik szuszogását, odabújni hozzá, érezni a testmelegét. Sokan csak akkor alszanak igazán jól, ha a párjuk is ott van, és ha elutazik vagy későn jön haza, alvás helyett marad a forgolódás és az ajtó figyelése: „mikor jön már haza?”.

Rengetegen szenvednek azonban párjuk horkolásától, forgolódásától, éjszakai jövés-menésétől – ebben az esetben kifejezetten ártalmas ragaszkodni a közös hitvesi ágyhoz. Miért zavar az, hogy a másik nincs mellettünk? Hogy mellettünk üres, hideg az ágy? Az együttalvás-különalvás valójában csak megszokás kérdése – és mint minden szokáson, ezen is lehet változtatni.

A „hideg-ágy-szindróma” sokakat zavar. Nagyon sok párkapcsolati játszma, vita alakul ki az együttalvás-különalvás körül, rendszerint a horkoló társ ragaszkodik hozzá (megjegyzem, teljesen ésszerűtlenül és messzemenőkig önző módon), hogy márpedig élete párja éjszaka is aludjon mellette. Akkor is, ha a nem-horkoló partner képtelen így rendesen kipihenni magát.

Mit lehet tenni?

Érdemes kipróbálni, használ-e a füldugó (a zajok és horkolás ellen) vagy a szemmaszk, ha a másik sokáig szeret olvasni. A partner forgolódása ellen rengeteget segíthet, ha közös ágyban, ámde külön matracon alszanak a felek – a népszerű svéd bútorgyár is ezt szokta javasolni egyébként.

Hosszú távon viszont érdemes valóban elgondolkodni a külön hálószobán. Tévedés, hogy a külön hálószoba elhidegíti a kapcsolatot, kihűti a szerelmet vagy rombolja a házastársi intimitást. Tévedés, hogy nem fogod hallani a másik szuszogását, érezni a testének melegét. A külön hálószoba az alvásra korlátozódik, attól még lehet együtt tévézni, olvasni, elalvás előtt beszélgetni vagy összebújni. Lehet egymásnak jóéjt-puszit adni – majd mindenki átmegy a saját hálószobájába.

„Rosszul alszom, minden zajra felébredek”

Vannak tipikus éber alvók, akik minden zajra felébrednek. Sokan kérdezik tőlem, hogy ez baj-e. A válasz: ha vissza tudunk aludni, miután felébredtünk, nem baj. Azért az sem mellékes, hogy mi a zaj forrása, milyen gyakori és mennyire zavaró. Az alvás, az éjszaka nyugalmának biztosítása elsődleges fontosságú (akár költözésre is érdemes gondolni, ha túl zajos utcára nyílik a hálószobánk). A folyamatosan megszakított, megzavart alvás ugyanis rendkívüli mértékben ront az alvás minőségén.

A másik esete a gyakori éjszakai felébredéseknek az álmatlanság: ilyenkor nem a környezet zajos, hanem az elménk. Menedzser-alvásnak is hívják azt a típusú alvást, amikor az illető – egy pörgős nap után – viszonylag hamar elalszik, de hajnal 3 fele felébred, és már nem tud visszaaludni.

A visszaalvási képtelenségünket gyakran fogjuk külső zajokra, pedig ilyenkor az elménk az, ami valójában ébren tart: az elme túl aktív, az éjszaka ingerszegénységében problémákat keres magának, amin rágódhat és gyakran a cég ügyei jutnak eszünkbe.

©

A túl aktív elme (intelligens, stresszes életvitelű embereknél ez nagyon gyakori) ébren tartja a testet is, ha az elme zajos, a test sem tud pihenni. Ezért elsődleges fontosságú volna az elme, a gondolatok elcsendesítése és a megfelelő alváshigiéné.

Lehet, hogy nem is álmatlanság?

Érdemes megnézni, mi az, ami zavar minket az alvásban – mert lehet, hogy nem rossz alvók vagyunk, csak egyszerűen felébredünk olyan zajokra, amik mindenki mást is zavarnának. Van az a zajszint, ami egyszerűen lehetetlenné teszi a nyugodt alvást – és ha a partner a zaj forrása, akkor az ellen tenni kell. Akár külön hálóval, akár a horkolás megszüntetésével.

Egy házasságot nem a közös ágy tart össze, hanem a közös célok, élmények, egymás tisztelete, szeretete, az, hogy közösen megyünk a céljaink felé és támogatjuk egymást a saját célok elérésében.

Amerikában a legújabb trend, hogy friss házasok is külön alszanak, a házukat eleve külön-külön hálóval terveztetik meg.

Érdemes legalább egy kísérletet tenni egy hétig a különalvásra, ha valakit zavar egész éjjel a közös ágy. Sokkal fontosabb a kipihentség annál, hogy együtt aludjanak a felek. Csak így lehet ugyanis biztosítani, hogy másnap egy jófej, vicces, kipihent és tettrekész anyát/apát/feleséget/férjet kapjon vissza a másik.

A nyugodt alvás, a pihenés mindenkinek jár. Ha ezt a partner nem tudja elfogadni, érdemes megkérdezni, mi a baja azzal, ha nem mellette alszunk (ergo nem hallgatjuk egész éjjel, hogy horkol). Mitől fél? Mit az, ami megnyugtatná?

Hozzászólások