Tudja, melyik vidékünk látja el karácsonyfával az ország 90 százalékát?

Tudja, melyik vidékünk látja el karácsonyfával az ország 90 százalékát?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Somogyban már készülnek a gazdák a karácsonyi dömpingre, máris megkezdték a kitermelést a fenyőültetvényeken. Olyan hegyes-völgyes országokba is exportálják a magyar fenyőt, mint Németország, Ausztria és Olaszország.

Vas, Zala és Somogy megye látja el karácsonyfával a magyar otthonok 90 százalékát – írta a Sonline, amely a megyei fakitermelőknél járt. A környék talaja, klímája, az évi mintegy 800 milliméter csapadék kedvez a fenyőtermesztésnek, a bár a lapnak nyilatkozó termelők egyike szerint érzik a klímaváltozást, és a forró nyarak nehezítik az életüket.

A gazdák már meg is kezdték a fenyő kivágását Csurgón és környékén. Innen rengeteg fa kerül exportra is, elsősorban Ausztriába, Olaszországba és Németországba.

Először a földlabdás nordmannokat és lucfenyőket szedik ki a földből, mert ezek jól bírják egészen karácsonyig (és remélhetőleg még utána is). A nordmann még földlabda nélkül is igen tartós. A földlabdás lucfenyő Olaszországban is igen kelendő, veszik mindenféle méretben – mondta a lapnak Varga Károly csurgói őstermelő. Mivel az utóbbi években csak nagyon alacsony áron lehetett túladni a lucfenyőkön, a közelmúltban nem sokat ültettek ezekből, így hiány keletkezett a piacon – ennek köszönhető, hogy most emelkedtek a felvásárlási árak.

A karácsonyfák átlagos, másfél-két méter méteres magasságához öt-hat év növekedésre van szüksége a fenyőnek.

A lucfenyő felvásárlási ára 1000-2000 forint mérettől függően, az ezüstfenyő ennél másfélszer, a Nordmann-fenyő két-két és félszer drágább.

Hozzászólások