A vérünket adtuk az igazságért, ön se féljen tőle!

A vérünket adtuk az igazságért, ön se féljen tőle!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kilenc ujjbeggyel estünk neki egy vércukorszintmérőnek, hogy megnézzük, milyen értékeket kapunk. November 14-én lesz a cukorbetegek világnapja.

Magyarországon a fejlett világ átlagával körülbelül azonos mértékben fordul elő a cukorbetegség: a Magyar Diabetes Társaság adatai szerint az elmúlt másfél évtizedben több mint hetven százalékkal nőtt a betegek száma, így jelenleg közel 800 ezer ember küzd itthon diabétesszel.

A mozgásszegény életmód, a derék körüli elhízás és a helytelen táplálkozási szokások fokozzák a cukorbetegség kialakulásának rizikóját, de amellett, hogy igyekszünk egészségesen élni, fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a szűrésekre is.

Van, ami ellen tehetünk

A diabéteszesek kisebb csoportja 1-es típusú cukorbetegséggel küzd: az autoimmun betegség szinte a semmiből jön. A szervezet onnantól kezdve idegenként ismeri fel az inzulintermelő sejteket, és elkezdi pusztítani azokat. Számuk elégtelen lesz, idővel teljesen megszűnhet az inzulintermelés. Ez a fajta cukorbetegség élethosszig tartó inzulinpótlással jár együtt, és bár sajnos nincs rá gyógymód, ha valaki betartja az előírásokat, az étrendet és figyel magára, akkor akár az egészségesekkel azonos életminőséget érhet el.

A 2-es típusú cukorbetegség legnagyobb kockázati tényezői a genetikai hajlam mellett a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és az elhízás. Ennél a típusnál sokáig nem annyira magasak az értékek, lassan romlik a szervezet inzulinérzékenysége. Hat-nyolc évig is eltarthat, mire megjelennek a tünetek, ám sokan csak akkor szembesülnek a cukorbetegséggel, amikor már komoly szövődmények alakultak ki. Ilyen lehet például a diabéteszes láb-szindróma, idegrendszeri szövődmények, a kis- és nagyerek károsodása a vesében vagy a szemben.

De mit kellene látnunk a kijelzőn?

A vércukorszintünkkel magunk is képben lehetünk, ha rendszeresen végzünk méréseket egy erre rendszeresített vércukorszintmérő eszközzel. Bízhatjuk magunkat szakemberre, de akár mi is el tudjuk végezni a mérést, annyira egyszerű. Ha éhgyomorra mérünk, a laboratóriumban a ≤ 6,0 mmol/l, önkontrollosan a ≤ 5,5 mmol/l mértéknek örülhetünk a legjobban. Ha azonban étkezés után másfél-két órával mérjük, az értéknek normál esetben 7,8 mmol/l alá kell visszamennie. Soltész Erzsébet dietetikus szerint, ha bárkinél 11 mmol/l feletti értéket mérnek, ott már szükség van kontrollvizsgálatra, háziorvosi látogatásra, és ott dől el, hogy az életmódváltás mellett milyen további teendője lesz a páciensnek.

©

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány november 11-én, vasárnap 10-18 óra között Budapesten, a Millenáris B épületében tartja ingyenes családi egészségnapját. A hagyományos Diabétesz Sétát idén is Erős Antónia vezeti, mellyel az Egy Csepp Figyelem Alapítvány arra hívja fel a figyelmet, hogy napi 30 perc mozgással sokat tehetünk a 2-es típusú diabétesz megelőzéséért.

A rendezvényen egyebek között ingyenes szűrésekkel várnak mindenkit, részleteket ide kattintva talál.

Hozzászólások