szerző:
hvg.hu

Tipizálták a tanárokat. Önök is találkoztak ilyenekkel?

Mint előző posztjában – amelyben a legjellemzőbb szülőtípusokat írta le – ígérte, most a tipikus tanárokat mutatja be a Tanárvélemény blog.

Íme, a kategóriák.

1. A hangulatember

Az egyik legrosszabb tanártípus, mert órai viselkedését és szigorúságát a következetlenség jellemzi, vagyis teljesen kiszámíthatatlan, és tetteit a hangulatingadozása határozza meg. Nehéz hozzá igazodni, és nehéz vele dolgozni is (kollégaként).

2. A maximalista

Rendszerint abból indul ki, hogy a tananyagot csak ő tudhatja jelesre, így szinte lehetetlen nála ötöst kapni. Minden órán dolgozatot írat, a legkisebb hibával is maximum négyes lehet a végeredmény, és 60% (vagy még magasabb szint) a kettes alsó határa. Meggyőződése, hogy az ő tárgya a legfontosabb a világon, semmire nincs tekintettel, mindig, mindenkor a maximumot várja.

3. A jófejkedő stand-up előadó

Ő az, akinek tanórái felérnek egy-egy stand-up előadással, vagyis a vele töltött 45 percek mindig poénokkal és gegek sokaságával vannak tele. Az ilyen típusú tanár valahogy feladatának érzi a diákok szórakoztatását, és csak akkor kiegyensúlyozott a saját bőrében, ha mindenki jófejnek tartja.

4. Az unalmas bürokrata

Betű szerint követi a tanmenetet és a tankönyvet, hivatalos feladatlapokat használ, percre pontos minden órájának időbeosztása és minden órája dögunalom. Hagyományosan tanítanak (kréta, tábla, diktálás, óracím) és a világért sem újítanának soha, semmiben. A jegyeket tizedek-századok szerint kerekítik, az egyéni kreativitás, jellem, hozzáállás szinte semmit nem számít náluk.

5. Az életunt

Az ilyen tanár maga a világfájdalom: folyton rosszkedvű, bánatos, enervált, élettelen, szomorú és elkenődött. Siránkozóan beszél, soha semmi pozitívumot nem lát maga előtt, és óráin a gyerekek életenergiáit is "elszívja". Rendszerint megutáltatják saját tárgyukat a diákokkal.

6. A szenvedélyes, lelkes

Az előző két kategória ellentéte, hiszen lelkesen magyaráz az óráin, átéli az eseményeket, színesen tanít, és mindig mindent szenvedélyesen ad elő. Fontos számára, hogy a tanulók tudják is az anyagot, és személyes kudarcként éli meg, ha sokan kapnak nála elégtelent. Az ilyen típusú tanárokat könnyen megkedvelik a tanulók, de néha megosztó személyiségek.

7. A kivételező

Sajnos nagyon sok olyan tanár is akad, aki nem egyformán bánik tanulóival, és bizonyos diákokat látványosan kiemel vagy éppen agyonszekál. A kivételező tanárok két altípusa: a pozitív megkülönböztető és a negatív beskatulyázó. Az ebbe a típusba tartozó pedagógusok sokszor még az év elején kialakítják véleményeiket diákjaikról és utána már ettől nem hajlandóak eltérni (skatulya).

8. A szadista

Bizonyos szakoknál a szadizmus sem ritka a tanárok kelléktárában. Ide tartozik például a testnevelés. De persze más szakoknál is előfordul a szadizmus: 5 oldal házit feladó matektanárok, 8 oldalas fogalmazásokat követelő magyarosok, és folytathatnánk a sort.

A posztban bővebb leírást is ad szerző az egyes típusokhoz, és azt is hozzáteszi, hogy a felsorolt 8 archetípus mellett lehetnek még kifelejtett kategóriák is (a bejegyzés kommentjeiben fel is sorolnak jó néhányat az ezotéria kedvelőtől a lélekpusztító pszichés kártevőig), és akadnak altípusok, illetve hibrid-kategóriák is.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Csúnya vége lett egy ferencvárosi házibulinak

Csúnya vége lett egy ferencvárosi házibulinak

Jön a Dead Kennedys

Jön a Dead Kennedys

Mesterlövész lőtt ki egy gázpalackot Szederkényben

Mesterlövész lőtt ki egy gázpalackot Szederkényben

ITV: Az év végéig húzná el a brit kormány a Brexitet

ITV: Az év végéig húzná el a brit kormány a Brexitet

Elfogták az utrechti lövöldözőt

Elfogták az utrechti lövöldözőt

Idegösszeomlást kapott a Teréz körúti robbantó

Idegösszeomlást kapott a Teréz körúti robbantó