Magyarországi kezelésre érkezik egy bangladesi sziámi ikerpár

Magyarországi kezelésre érkezik egy bangladesi sziámi ikerpár

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A két kislányon már több műtétet végzett egy magyar orvoscsoport. Most, hogy a szétválasztó operációt előkészítsék, Magyarországra hozzák őket.

A koponyájánál összenőtt Rabia és Rukia állapotáról augusztusban nyilatkozott a szétválasztást előkészítő műtétnél közreműködő magyar orvos, Csókay András. Azután beszélt a Magyar Időknek, hogy kollégája, Hudák István vezetésével sikeres beavatkozást végeztek el a kislányok összenőtt agyi erein.

Most a United News of Bangladesh című portál azt írja, a gyerekek pénteken este indulnak Magyarországra, és három-négy hónapig itt foglalkoznak velük.

Magyar orvos a sziámi ikrek műtétjéről: Isten juttatta eszembe a megoldást

Nyilatkozott annak a magyar orvoscsoportnak a vezetője, amely szombaton sikeresen végzett el egy különleges előkészítő operációt egy bangladesi sziámi ikerpáron.

A fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt hosszas mérlegelés után azért hozzák hazánkba, hogy a műtétsorozat következő, plasztikai sebészeti részét orvosszakmai szempontból ideálisabb körülmények között, a lehető leghatékonyabb eszközökkel végezzék el Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével. A családot, az első két műtétnek otthont adó Dhaka Medical College orvosa, Hossain Imam is elkísérte Budapestre. Az agy és a koponya végleges szétválasztását jelentő „nagyműtétet” Csókay András idegsebész irányítja majd - olvasható az alapítvány közleményében.

Bár a bangladesi lap cikke szerint a 2016-ban született lányokat a magyarországi kezelés után visszaviszik hazájukba, és a tervek szerint a dhakai egyetemi kórházban választják majd szét őket, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, amelynek működése keretében a magyar orvoscsoport kezeli a gyerekeket, azt közölte: "A végleges szétválasztás helyszíne egyelőre mérlegelés alatt áll, így még terv szinten sem tudunk kórházat említeni".

A cikk a dhakai kórház égési és plasztikai osztályának igazgatójára hivatkozva azt írta, olyan szétválasztó műtétek, amelyre Rabiának és Rukiának is szüksége van, mindössze az esetek 20 százalékában végződnek teljes sikerrel. Az alapítvány azonban erről azt közölte: efféle szétválasztó műtét(sorozat) még soha nem volt, hiszen fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztását még sehol a világon nem kísérelték meg az agyi szállítóér-hálózat érfalon belüli (endovaszkuláris) szétválasztásával. A korábbi eseteknél ennek a nyílt agyműtét formában történő elvégzése okozta a 80 százalékos halálozási arányt. Az eset megoldására kidolgozott technikáink példa nélkülisége miatt nem lehet sem párhuzamot vonni, sem százalékos becslésekbe bocsátkozni.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Hozzászólások