Ferenc pápa: A szexualitás Isten ajándéka, nem szörnyeteg

Ferenc pápa: A szexualitás Isten ajándéka, nem szörnyeteg

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Úgy véli, a szexuális nevelésnek tárgyilagosnak, ideológiai gyarmatosítás nélkülinek kell lennie.

Újságírók kérdezték Ferenc pápát a Panamából Olaszországba tartó repülőútján, hétfőn. A pápához intézett első kérdés arra vonatkozott, hogy a közép-amerikai országokban nagyon sok fiatal lány esik teherbe, emiatt sokan a szexuális oktatást ellenző helyi egyházat tartják felelősnek.

Az egyházfő kijelentette, hogy az iskolákban szükség van a szexuális nevelésre. "A szexualitás Isten ajándéka, nem szörnyeteg" – mondta a pápa, aki szerint a szexualitásra való oktatásnak "tárgyilagosnak, ideológiai gyarmatosítás nélkülinek" kell lennie. Megjegyezte, ezért nem mindegy, milyen oktatókat és milyen tankönyveket választanak ki erre. "Van, ami érettebbé teszi a személyiséget, más viszont kárt okoz."

Az ideális az, ha a szexuális nevelés a családokban kezdődik, de ez nem mindig lehetséges

– mondta Ferenc pápa.

A szexuális visszaéléssel vádolt papokkal kapcsolatban, amiről februárban a Vatikánban püspöki tanácskozást tartanak, Ferenc pápa azt mondta, először is az egyháznak tudomásul kell venni a történteket, és tudnia kell, mit kell tennie. A pápa szerint gyakran az egyházmegyékben nem tudják, mit kell tenni, ezért egyértelmű "protokollra", vagyis intézkedés-rendszerre van szükség.

Kijelentette, "felfújtnak" érzi az egyházzal szembeni elvárásokat, mivel a visszaélések problémája ezután is fennmarad, hiszen – mint fogalmazott – "emberi problémáról" van szó. Emlékeztetett, hogy a statisztikák szerint az egyházon kívüli szexuális visszaélések feljelentett elkövetőinek 5 százalékát ítélik el. Hozzátette azonban, hogy ha az egyház tudomásul veszi és megoldja az egyházon belüli visszaélések problémáját, ezzel segítheti a társadalomban és a családokban elkövetett erőszak problémájának megoldását is.