245 grammal született a baba, most egészségesen hazatérhetett a kórházból

245 grammal született a baba, most egészségesen hazatérhetett a kórházból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Komplikáció miatt világra kellett segíteni decemberben egy San Diegó-i babát a terhesség 24. hetén, most egészségesen térhetett haza. Ő a legkisebb súlyú újszülött a világon hivatalosan.

Egészségesen hazatérhetett egy öt hónapos csecsemő, aki a világ legkisebb súlyú újszülöttjeként mindössze 245 grammal jött világra egy San Diegó-i kórházban – közölte a kórház szerdán. Az Iowai Egyetemen vezetett nemzetközi nyilvántartás szerint ő a legkisebb, életben maradt újszülött a világon. Az nem zárható ki, hogy voltak nála kisebbek is, akikről a nyilvántartást nem értesítették.

A kislányt decemberben segítették világra az anya terhességének 24. hetében császármetszéssel a San Diegó-i Sharp Mary Birch Kórházban. Az anyát azután vitték kórházba, hogy rosszul lett. Terhességi toxémiát állapítottak meg nála, ami veszélyeztette a baba és az anya életét is, ezért sürgősségi császármetszés mellett döntöttek.

Az orvosok a szülés után azt mondták az édesapának, hogy talán egy órája lesz a lányával, amíg életben marad. "Az egy órából kettő lett, majd egy nap, aztán egy hét" – mesélte az anya a kórház által közzétett videófelvételen. A család engedélyt adott történetük közlésére, de nem akarták, hogy a nevüket nyilvánosságra hozzák. Azt kérték, nevezzék a kislányt Saybie-nek, ahogy a csecsemőápolók hívták. "Azt mondogattam, nem éli túl, csak 23 hetes" – emlékezett vissza az anya.

A kislányt születése után a kórház koraszülött intenzív részlegén gondozták. Miután szépen fejődött és gyarapodott, májusban elérte a 2500 grammos súlyt, így édesanyjával hazaengedték. A kórház szerint Saybie esetében nem történt semmiféle súlyos komplikáció, ami az ilyen rendkívül kis súllyal született koraszülötteknél előfordul, sem agyvérzése, sem tüdő- vagy szívproblémája nem volt. Saybie előtt egy 2015-ben Németországban született csecsemő volt a világ legkisebb súllyal, 252 grammal született babája.

Hozzászólások