Feltámasztanak egy ősi azték játékot, amihez négykilós labda kell

Feltámasztanak egy ősi azték játékot, amihez négykilós labda kell

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az ulama kifejezetten népszerű játék volt öt évszázaddal az európai hódítók érkezése előtt.

Egy csapat fiatal mexikói úgy döntött, hogy feltámasztják azt az ősi dél-amerikai labdajátékot, amelyet az aztékok, a maják és az inkák is játszottak. Az ulama kifejezetten népszerű volt a régióban mintegy ötszáz évvel azelőtt, hogy a spanyol hódítók megérkeztek volna.

©

A régészeti leletek alapján a játékosok egy speciális övet és ágyékkötőt hordtak, a mintegy négykilós gumilabdát pedig a csípőjükkel kellett továbbütni.

Az biztos, hogy az ulama többféle verziója ismert volt, a legtöbbet pedig rivális csapatok játszották egymás ellen. Volt olyan, hogy két kőfal között játszottak, amelyeken egy-egy függőleges karika volt – olyasmi funkcióval, mint a kosárlabdánál.

©

Az ulamát már korábban feltámasztották Mexikó egyes őslakos régióiban, viszont a fővárosban eddig nem volt ulamaudvar egészen mostanáig, amikor egy kulturális központ épített egyet az Azcapotzalco kerületben.

©

Feltételezik, hogy a játéknak lehetett kultikus jellege is, így a mexikóvárosi csapat illatos gyantát égetett a meccs előtt, és az azték mitológia figuráinak öltöztek.

©
©
©
©

(BBC)

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Hozzászólások