Csökkentenék a fényszennyezést Németországban, hogy védjék a rovarokat

Csökkentenék a fényszennyezést Németországban, hogy védjék a rovarokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A terv egyik része a köztereken üzemelő világítóeszközökre vonatkozik. Ezeket naplemente és napfelkelte között lejjebb kapcsolnák.

Törvénytervezetbe foglalnák a fényszennyezés és a rovarírtó szerek használatának csökkentését Németországban, hogy megállítsák a rovarpopulációk drámai csökkenését.

A környezetvédelmi szervezetek üdvözölték a kormány kezdeményezését, amelyet Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter ismertetett. A törvényhozás elé szeptember közepén beterjesztendő terv szerint

korlátoznák a közterek világítását naplemente és napfelkelte között, és tiltanák a reflektorfények használatát, hogy nagyobb védelmet nyújtsanak a rovarok természetes élőhelyeinek.

"A rovarok fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, ám Németországban számuk és sokszínűségük jelentősen csökkent az elmúlt években" – olvasható a törvénytervezetben.

A bemutatott elképzelés szerint a köztereken tiltanák rovarcsapdák elhelyezését, betiltanák a reflektorok, keresőlámpák használatát napfelkeltétől napnyugtáig az év tíz hónapjában. A tervezet azt is javasolja, hogy az új köztéri megvilágításokat és más kültéri fényeket oly módon tervezzék és valósítsák meg, amely minimális hatással van a növények, rovarok és más állatok életére. A közparkokban, a vízi utak mentén öt-tíz méterre betiltanák a rovaritószerek használatát, védenék a gyümölcsöskerteket és a rovarok más természetes élőhelyeit is.

A javasolt reformok részét képezik a német kormány általános rovarvédelmi akciótervének, amelyet múlt év szeptemberében hirdettek meg a környezetvédelmi és fajmegőrző szervezetek nyomására.

Hozzászólások