A fülzsírral kerülnének közelebb a depresszióhoz

A fülzsírral kerülnének közelebb a depresszióhoz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

És más mentális betegségekhez. Egy új tanulmány szerint ugyanis a fülzsírból is kimutatható a stresszért is felelős hormon, a kortizol szintje.

Egy 37 résztvevővel végzett kísérletről szóló alapján a fülzsírból is kimutatható a szervezetben a streszhormonként is ismert kortizol szintje, ez pedig közelebb hozhatja a pszichiátereket a mentális betegségek jobb megismeréséhez - írja a BBC a kutatást végző Dr. Andres Herane-Vives közlése alapján.

A kortizol az a hormon, amely stresszhatás esetén "vészjelzést" küld az agynak, ez pedig a szervezet szinte minden részére hatással van, az immunrendszertől kezdve az emésztésig. Ugyanakkor a tudomány nem tárta fel egészen pontosan, hogyan működik közre a hormon a szorongás vagy a depresszió kialakulásában. Dr. Herane-Vives kutatásai is erre keresnek választ.

A kutató úgy gondolja, hogy a fülzsírból mért kortizolszinttel adott esetben a páciens mentális állapotát is pontosabban lehetne majd felmérni. Eddig a mentális betegségekre vonatkozó diagnózisokat nagyrészt jellemzően szubjektív szempontok alapján állították ki, a kortizolszint-mérések viszont segíthetnek a pontosabb megállapításokban, illetve abban is, hogy mely beteg számára ajánlott vagy kevésbé ajánlott az antidepresszánsok felírása.

A kortizolszintet eddig főként vérből mutatták ki, de mivel a vérvétel sokak számára eleve stresszel járó folyamat, ez sokszor hamis eredményt mutathatott. A hormont ki lehetne mutatni hajból is, ehhez azonban legalább három centire lenne szükség, amennyivel viszont nem mindenki rendelkezik. Dr. Herane-Vives egyúttal előállt egy olyan eszközzel is, amely alkalmas a fülből való mintavételre, de nem roncsolja a dobhártyát.

Borítókép: BURGER / Phanie / Phanie via AFP

Hozzászólások