szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zentének Magyarországon támogatók adták össze a pénzt, Kanadában ez máshogy megy.

A teljes kezelési költségét állja a kanadai szövetségi kormány annak a kisfiúnak, akit kétéves korában SMA-val, vagyis fiatalkori izomsorvadással diagnosztizáltak – írja a CBC. A kanadai Kevin Vrech története hasonlóan indult, mint a magyar Zentéé 2019-ben. Kevint 2020. december 26-án diagnosztizálták SMA-val, családja pedig január elején kezdett gyűjtésbe, hogy ő is megkaphassa a Zolgensma nevű gyógyszert, ami közel 600 millió forintba kerül.

A kanadai kormány a gyűjtés indítása után kereste meg a családot azzal, hogy nem kell fizetniük a kezelésért, ugyanis azt állami kasszából fogják finanszírozni. Kanada egy kétmilliárd dolláros alapot tart fenn azért, hogy az ország őslakosainak gyerekei is megfelelő egészségügyi ellátáshoz, valamint szociális szolgáltatásokhoz juthassanak.

A 24.hu vonatkozó cikkében megjegyzi, hogy az állami segítségnek hála Kevin már februárban megkaphatja a gyógyszert, így a kisfiú családja visszatéríti az eddig hozzájuk befolyt nagyjából 20 millió forintos összeget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Mercedes megmutatta bőven 800 lóerő feletti plugin hibridjét

A Mercedes megmutatta bőven 800 lóerő feletti plugin hibridjét

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

Orbán ott áll a világ zöldségespultjánál, de kérdés, lesz-e vevő az árujára

Orbán ott áll a világ zöldségespultjánál, de kérdés, lesz-e vevő az árujára