szerző:
Arató László (EUrologus)
Tetszett a cikk?

Erről Ylva Johansson belügyi biztos számolt be Leszbosz szigetén. Az új táborok elvileg a még nem létező új menekültügyi szabályozás részét alkotják majd.

A görög szigeteken feltorlódott menekültek helyzete már évek óta tarthatatlan. A megoldás ismert: a menedékjogra nem jogosultakat vissza kellene küldeni főként Törökországba, akiket pedig megillet a nemzetközi védelem, azoknak helyet kellene találni valahol az EU-ban. Előbbi a török, utóbbi pedig a tagállami elutasítás miatt marad el. A mélypontra talán akkor jutott a helyzet, amikor tavaly szeptemberben Leszboszon a migránsok felgyújtották a Moria tábort, figyelemfelhívásként vagy zsarolásként – mindenesetre azt követően jórészt sátorban kellett átvészelniük a telet.

Amit az elmúlt hat évben láttunk, az az európai migrációs politika hiánya. A frontvonalban lévő országok és különösen a szigetek óriási nyomásnak vannak kitéve. Európai megoldás kell, egyetlen tagállamot vagy szigetet sem hagyhatunk magára. Mindenkinek véges a türelme és érthető, hogy a türelem most elfogyott Leszboszon és máshol is

– így összegezte a helyzetet Ylva Johansson. A biztos tájékoztatása szerint öt befogadóközpontot építenek a szigeteken a több mint negyedmilliárd eurós támogatásból. Másfél éve még 42 ezer migráns volt ezeken a szigeteken, most már csak 14 ezer, amely még mindig nagyon sok, és egyaránt tarthatatlanok a körülmények a menedékkérők és a lakosság szempontjából is, tette hozzá Johansson. Ugyanakkor Görögországban, a kontinenst is ideszámítva 58 ezer migránsról kell gondoskodni – árulta el Notis Mitarachi görög migrációs és menekültügyi miniszter.

Tisztességes, fenntartható és hatékony új megállapodásra van szükség

– utalt a miniszter is arra, hogy az Európai Bizottság már tavaly szeptemberben beterjesztette javaslatát az új menekültügyi és migrációs paktumra, a tagállamok azonban – akárcsak az előző, 2016-os javaslatot – csak tologatják az aktát. Ylva Johansson beszélt arról, hogy az új javaslatuk lényege éppen az: mindenkit már a partot éréskor biztonsági vizsgálatnak vetnének alá, és akikről kiderül, hogy esélye sincs menekültstátuszra, azonnal őrzött befogadóközpontba kerülnek, ahonnan gyorsított eljárással küldenék vissza a származási országukba. A cél az, hogy egyetlen migráns se legyen hosszú ideig ezekben a központokban, ahol azonban elfogadható körülményeket kell teremteni. A tervek szerint a következő telet már az új épületekben tölthetik a menedékkérők.

Notis Mitarachi válaszolt azokra a vádakra miszerint a görög parti őrség megsérti a menedékkérők emberi jogait, és erőszakkal fordítja őket vissza Törökország felé. Mint ismeretes, az Európai Bíróság éppen ilyen okok miatt már elmarasztalta a magyar kormányt, sőt, miután a magyar hatóságok nem igazították a magyar jogot az unióshoz, az EU határőrizeti szerve, a Frontex – példa nélküli módon – ki is vonult Magyarországról. A miniszter azt mondta, hogy ismeri a vádakat és azt is, hogy miért terjednek ilyenek:

Korábban is világosan kijelentettük, hogy megértjük, ha álhíreket terjesztenek rólunk egyesek, ugyanis több tízmillió eurós kárt okoztunk már az embercsempész hálózatoknak. Óriási köszönettel tartozunk a görög partiőrségnek, mert az elmúlt években számos ember életét mentették meg az Égei-tengeren.

Hozzátette, hogy soha nem kényszerítenek vissza erőszakkal senkit. A görög és az uniós határokat megvédik, de az emberi jogokat tiszteletben tartják, s ez a kettő nem mondhat egymásnak ellent – fűzte hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miért nem indultak el szokásos vándorútjukra a grönlandi bálnák?

Miért nem indultak el szokásos vándorútjukra a grönlandi bálnák?

Parragh László: Napi tizenöt-húszmilliárd forintba kerül, hogy válság van

Parragh László: Napi tizenöt-húszmilliárd forintba kerül, hogy válság van

A Fidesz nem szavazta meg a rokonok kizárását a hódmezővásárhelyi közbeszerzésekből

A Fidesz nem szavazta meg a rokonok kizárását a hódmezővásárhelyi közbeszerzésekből