szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

A Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál keretében 16. alkalommal kóstolhatjuk nem csak Magyarország, hanem a világ számos külföldi pincészetének legízletesebb borait. A szeptember 5-től 9-ig tartó fesztiválon az idei díszvendég Dél-Afrika.

Összesen 15 ország, 220 borászat, 3300-féle bor várja a Budai Várban Közép-Európa egyik legrangosabb borszakmai rendezvényén az érdeklődőket. A hazai borászatot Magyarország valamennyi borvidékének jeles képviselői - ismert és elismert borászai, borászatai - reprezentálják.

A borfesztivál programja ebben az évben borkiállítással- és vásárral bővül. Az Érmes Borok Házában találják a résztvevők a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat
nyert borokat és készítőiket, akik szakszerű útmutatásokkal, tanácsokkal segítenek, hogy értő borfogyasztókká válhassunk. Bárkiből lehet borértő és borbíra egy rövid időre, ha ellátogat a VinAgora Tér sátorba, ahol szakemberek segítségével kóstolhat, és megtudhatja mire kell figyelni egy bor vizsgálata során. A résztvevők bírálatai alapján dől el, hogy melyik bor nyeri el  idén a „Fesztivál Bora” címet.

A vendégország Dél-Afrika 350 éves borkészítési hagyománnyal rendelkezik. Az itt készülő borok az újvilág gyümölcsös ízeit ötvözik az óvilág eleganciájával.  A két óceán által határolt borvidékek a világ egyik legszebb táján, a Western Cape régióban fekszenek.

A bornapokon jelen levő Argentína, Görögország, Spanyolország, Olaszország, Montenegró, Franciaország, Németország szakmai képviselői, az erdélyi és felvidéki borászok, és számos más ország bora is felfedezésre vár a borkereskedő cégek standjainál. Az Oroszlános Udvarban találkozhatnak a látogatók a Soproni, a Szekszárdi és a Somlói borvidék borászaival.

 
S mert nincs borozás borkorcsolya nélkül, az idén is felköltözik a Várba a szokásos grillsarok, bográcstanya, látványkonyha. Lesz helyben sütött pogácsa, töki pompos lángos, juh-, kecske-, tehénsajt és számos ínyes meglepetés.

Nem maradhat el a szórakozás, tánc, zene. A fesztiválszínpadokon neves fellépők adnak  színvonalas műsorokat: Ghymes, Makám, Kispál és a Borz, Határőr Big Band, Hot Jazz Band, Benkó Dixieland Band, Molnár Dieland Band, Bolyki Brothers Énekegyüttes, Pál Pista Bandája,  Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartett, Vivát Bacchus Énekegyüttes, Bartók Béla Férfikar, Bodrog Táncegyüttes, Szederinda Táncegyüttes, Vidróczki Táncegyüttes, Jászság Népi Együttes, és még sokan mások.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Lőrincz Zsolt Gasztro

Józsi bácsi, a spanyolok kedvenc aperitifje

Tío Pepe, azaz magyarul Józsi bácsi fogalom a spanyol borívók körében. Ez egy nagyon száraz, könnyű és nemes fehérbor, amit jól behűtve aperitifként szoktak fogyasztani. Kedveltségét egy véletlennek köszönheti. A 19. század közepén egy borkereskedő, Manuel González nagy sikerrel exportálta Angliába sűrű, sötét, édes, enyhén dióízű borát.

Gőgh Csilla Gasztro

Újra Nyitott Pince Napok

A tavalyi „Nagy Ízutazás 2006” kampányév egyik legjelentősebb eseménye a Nyitott Pincék Napja volt, amelyet idén – a nagy sikerre való tekintettel – ismét megrendez a Magyar Turizmus Zrt., a Nyitott Pincék Szövetsége és a Bacchus Arts Stúdió. A hazai borturizmus élénkítése érdekében szervezett akció ezúttal három napon át tart. A pünkösdi hosszú hétvégén országszerte több mint 100 pincében várják a vendégeket ingyenes, illetve kedvezményes borkóstolóval.

MTI Gasztro

Nemzetközi töltöttkáposztafőző-verseny Röszkén

Huszonheten mérik össze főzőtudományukat Magyarországról és a határon túlról a nemzetközi töltöttkáposztafőző-versenyen, amelyet tizenharmadik alkalommal rendeznek meg szombaton a Csongrád megyei Röszkén.

hvg.hu Gasztro

Korzózzon, koccintson, kóstoljon Budafokon!

Budafok egykor az önálló buda-sashegyi borvidék része volt. Borászai legújabban már távolabbra tekintenek, s a Kárpát-medencei Borászati és Kulturális Központ létrehozásán munkálkodnak. Így e hét végén az immáron 18. alkalommal megrendezendő helyi pezsgő-és borfesztivál egyúttal a Kárpát-medencei borászok találkozója is.

Gőgh Csilla Gasztro

Dolce Vita Tokajon

A magyar borok vitathatatlan sikert értek el a 3. VinAgora Botrytis & Sweet Selection nemzetközi borversenyen, hiszen a TOP 10-es listára öt hazai bor került fel.

Gasztro

Trükkös britek

A southamptoni Wellington Arms tulajdonosa egy kis karibi sziget hivatalos nagykövetségeként kívánja bejegyeztetni kocsmáját. Ha Nagy-Britannia hivatalosan is elismeri a 2,5 négyzetkilométernyi, 60 lakosú Redonda királyságot, akkor a pub diplomáciai képviseletként külföldi felségterületnek számít.

Gőgh Csilla Gasztro

Szekszárd szőlővesszei

Ezúttal nem a festmények kapták a főszerepet a Kogart-házban. A minap tizenhat szekszárdi pincészet borait kóstolhatták ott a gasztronómiai szakemberek. A bemutatott borok között szép számmal voltak olyanok, amelyek országosan egyelőre még nem ismertek, de a helyi borversenyeken nagyon szépen szerepeltek.

Gőgh Csilla Gasztro

Mindenki lehet borkóstoló V. - Miről ismerszik meg a jó pezsgő?

A pezsgőt a legnemesebb italként szokták emlegetni. Ha jól belegondolunk, csak különleges alkalmakkor isszuk, s szinte biztos, hogy a legtöbbünknél vár egy üveg a megfelelő alkalomra. Azt azonban kevesen tudják, hogy mitől Champagne, pezsgő, habzóbor, vagy gyöngyöző bor egy nedű.

commedia.hu Gasztro

Ásványvizes rágógumi

Különleges termékkel építi tovább világhírű brandjét és népszerűsíti ízesített ásványvizeit a Szentkirályi Ásványvíz Kft.: az egészségtudatosság jegyében tevékenykedő vállalat természetes gyümölcs-alapanyagokból készülő, alacsony kalóriatartalmú rágógumit dobott a piacra.

Gőgh Csilla Gasztro

Mindenkiből lehet borkóstoló VI. - Gyöngyöző pohár

A pezsgő eleganciát és meghittséget kölcsönöz az ünnepeknek. Sorozatunk mostani részében Koczuba Róbert, a Törley Pezsgőpincészet pezsgőmestere útmutatásai alapján ismerkedünk meg a különböző pezsgőkészítési eljárásokkal, és a fogyasztás aranyszabályaival.

Szikora Katalin Gasztro

Mindenki iszik valamit

Egyre többen, egyre többet, egyre gyakrabban isznak valamilyen alkoholos italt a hazai háztartásokban. A Gfk Hungária legfrissebb háztartáspanel vizsgálatának eredményei azt mutatják, hogy egyre inkább a hétköznapi fogyasztási szokások része lett például a borozás. Az utóbbi három évben minden szeszes italnak nőtt a forgalma, köztük a boroké is. A vevők igényessége pedig átformálta a piacot. A borkultúra mára valóban föllendült: a minőségi termékekből vásárolnak többet az „otthonivók”.

Vétek György Gasztro

A borok világa – a világ borai Londonban

Pohárral a kezünkben két óra alatt végigsétálhatunk a világ nagy szőlő- és bortermelő vidékein. Bolyonghatunk azonban bármeddig, Magyarországra nem lelünk a Vinopolisban.

Gasztro

Szentesített névházasság?

A világ egyik legismertebb sörmárkája a Budweiser, mivel ezen a néven nemcsak a csehországi Budejovicében, hanem az amerikai Saint Louis-ban is főznek sört. A sörgyártó óriás, az amerikai Anheuser-Busch már régebben szemet vetett a dél-csehországi gyárra.