szerző:
Gőgh Csilla

Ezúttal nem a festmények kapták a főszerepet a Kogart-házban. A minap tizenhat szekszárdi pincészet borait kóstolhatták ott a gasztronómiai szakemberek. A bemutatott borok között szép számmal voltak olyanok, amelyek országosan egyelőre még nem ismertek, de a helyi borversenyeken nagyon szépen szerepeltek.

A Dél-Dunántúl, a Balaton, a Duna és a Dráva által határolt terület éghajlata és talaja a szőlőtermesztésrhez különösen kedvező. A táj hegyei és dombjai szinte falként védik a szőlőbirtokok nagy részét a hűvös északnyugati szelektől. Magyarország egyik legnagyobb múltú vörösbortermő vidékén az utóbbi években egyre figyelemreméltóbbak a fiatal borászok s a kevésbé ismert, kisebb pincészetek borai. 
                    
Aranyfürt – Kékfrankos 2003
Az Aranyfürt Mg. Szövetkezet 30 hektáron gazdálkodik Baranyavölgyben. A chardonnay és rozé borokat reduktív módon (acéltartályokban), a vörösborokat hagyományosan, nagyméretű tölgyfahordókban, valamint barrique hordókban érlelik. A rozét sok éves tapasztalat alapján merlot, kékfrankos és cabernet sauvignon fajták házasításával készítik. A merlot és kékfrankos fajtákat együtt erjesztik, a cabernet sauvignont önállóan készítik és később házasítják össze a többivel.

Dániel Pince - Merlot 2004
2003-ban alakult a pincészet. Jelenleg 2,4 hektár, a Porkoláb-völgyben és a Görögszóban fekvő saját ültetvényen gazdálkodnak. Kézműves borászat, kizárólag vörösborral, célja a felső kategóriás borok előállítása. Az erjesztés a tradicionális eljárást követi, a tölgyfahordós érlelés legalább 18 hónapig tart. A Dániel Pince filozófiája a természetességet helyezi előtérbe. Fontos az évjáratok közti különbség megőrzése.

Dúzsi Tamás - Kékfrankos Rose 2006
Dúzsi Tamás, az őszinteségéről és szókimondásáról ismert termelő 8,7 hektáros birtoka Sióagárd határában, a Leányvár dűlőben található. Elismertségét leginkább a minden évben azonos, kiemelkedő minőségben készülő Kékfrankosnak és a könnyed, légies rosénak köszönheti. Vörösboraira inkább az elegáns rusztikusság jellemző, érdemes őket palackban is érlelni.

Fekete Borpince - Patikárius cuvée 2003
Az 1960-as évek elején kezdtek borkészítéssel és szőlőtermesztéssel foglalkozni, gyors ütemben fejlődött a családi birtok, ma már 6 hektárról szüretelnek. Boraik a jellegzetes szekszárdi stílust mutatják.

Fritz Borház és Panzió - Decsi Szagos 2006
Évszázados családi hagyományokra épül a Fritz Pincészet, 11 hektár szőlőterülettel, kiváló borokkal. A tradíciókat követve a sajátos mikroklímájú Aranydomb dűlő területén, hagyományos és modern technológiával, főként fahordós érleléssel készülnek boraik.

© sxc.hu
Merfelsz Pince - Kadarka selection hordóminta 2006, Cabernet Sauvignon - Cabernet Franc hordóminta 2006, Rosé 2006
A Merfelsz Pince Kft.-t 1999-ben alapította Merfelsz Gábor és  Arató Krisztina. Egy 1832-ben épített présház-pince  felújításával készült el a feldolgozó és pince. Kizárólag  saját termelésű, 95 százalékban saját telepítésű szőlőt dolgoznak fel a közel 12  hektárról. A fajtaválaszték vörös szőlőkből - világfajtákból, helyi fajtákból, részben pedig új,  vagy a borkészítésben új fajtákból - áll. A különböző mikroklímák és a fajták sokszínűsége jó alapot teremt a házasításra.
 
Mészáros Pál Pincészete - Kékfrankos 2003
A szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya évszázadok óta apáról fiúra száll a Mészáros családban, amely az utóbbi években Szekszárd egyik vezető családi pincészetévé nőtte ki magát, 30 hektár területen gazdálkodik. A borkészítés zárt rendszerű technológiával, acéltartályokban, folyamatos laboratóriumi kontroll mellett folyik, az érlelés ászokhordókban történik. A löszbe vájt pincékben optimális hőmérsékleten és körülmények között érlelt borok kerülnek a palackokba.

Módos Borászat - Stáció cuvée 2003
30 év borászati tapasztalata társul a legmodernebb technológiával a Módos Borászat üzemében. A korszerű laboratóriumban bevizsgált borokat igény szerint szakszerűen kezelik, tárolják, palackozó üzemükben akár egyedi, különleges üvegekbe töltik, és egyedi címkével látják el.

Neiner Pince - Láng Siller 2006 (Kadarka), Merlot 2004, Kadarka 2004
A Neiner Pince kis családi borászat, két és fél hektár szőlővel, két kiváló dűlőben: Őcsényi-hegyen és Porkoláb-völgyben. A három testvér manufakturális módszerekkel, az évszázadok során átadott, hagyományos módon dolgozik (pl. tölgyfakádakban erjesztik és érlelik a bort), miközben a mai kor vívmányaiból is használják a feltétlenül szükségeseket. Céljuk olyan Kadarkával megjelenni a piacon, ami tisztán tükrözi a fajta kvalitásait. Terveik szerint 2008-ban hozzáfognak a bikavér házasításához is.

Ribling Pince - Bikavér 2004
Szekszárd egyetlenegy megmaradt pincesora az Istifángödre, itt található a Ribling-pince. A család régi pincészetében 150 éves múltra visszatekintő hagyományos bortermelés folyik. A két világháború között innen szállították Bécsbe a szekszárdi kadarkát. A mai ember fülének is szépen csengő szavak: Gyűszű-völgy, Malomoldal, Faluhely, Baranyavölgy, ahol ma is a legjobb minőségű szőlőt termelik a helyi gazdák.

Sárosdi Pince - Merlot 2003
Lányvár, Erdőhegy, Tót-völgy, Virág-hegy: e tájon gazdálkodik 20 hektáron a Sárosdi Pince Kft. Alapvető célja a megfelelő minőségű bor előállítása, a borfogyasztás népszerűsítése, a szekszárdi borvidék hírnevének öregbítése.

ásodik oldal (Oldaltörés)

Szeg-zárd Vin - Aranyérmes Cuvée 2003 (Kékfrankos-Zweigelt-Kékoportó-Merlot)
Családi vállalkozásként működik a cég, melynek gyökerei az 1900-as évek elejéig nyúlnak vissza; mára közel 4 hektáros területen gazdálkodnak. Első palackos boraikat 2000-ben töltötték, majd különböző versenyeken is megmérették. A kitartó munka és a borászati technológia folyamatos fejlesztése meghozta az eredményt. Mottójuk: „Kicsiben is lehet nagyot alkotni.”

Szent Gaál - Bikavér-válogatás 2004
2003 óta a pincészet nagy utat tett meg. Kiváló minőségű boraik számos elismerést arattak. Egyedi arculatú borokat készítenek, távol tartják magukat a közhelyektől, igyekszenek a szőlő és a dűlő világát megőrizni a borban. Filozófiájuk: a legtöbbet megőrizni és a legjobbat kihozni a gyümölcsből, hogy ne a hordó vagy a technológia „vigye” a bort, hanem az alapanyagban rejlő értékek.

Tóth Lajos - Merlot barrique 2004
Régi szekszárdi család, amely 4,5 hektáros birtokon gazdálkodik. Faddi-völgyben, Lőtértetőn és a Palanki völgyben vannak területei, főleg kékfrankos és merlot fajtákkal foglalkozik, de most telepít kadarkát is.

Tringa Borpince - Kékfrankos-Cabernet cuvée 2003
Családi vállalkozás 7 hektár szőlővel, a szekszárdi dombtetőn, a Kerekhegyen, a történelmi borvidék egyik legszebb részén. A napsütéses órák magas számának és a lösztalajnak köszönhetően megfelel a kiváló minőségű orkészítés feltételeinek. Boraikat kiváló minőségű, saját termesztésű szőlőből készítik minőségorientált termelési technológiával, modern, irányított erjesztéssel.

Tüske Pince - Kékfrankos 2005
Tulajdonosa Halmai Csaba, a pincét felesége nagyapjától örökölték, az ő beceneve volt Tüske. A kezdetben használt ültetvényeket az elmúlt tíz év folyamán fokozatosan cserélte le kisebb térállású, fajtailag tömbösített ültetvényekre. Filozófiája szerint a magukat jól érző, nem túlterhelt, makro- és mikroelemekkel jól ellátott, bőséges, de karbantartott lombfelületű növények adják a jó minőségű szőlőt – és a jó bort. A feldolgozópince az istifángödri tanyasoron van, a vörösborok érlelését a löszpartba vájt, részben kitéglázatlan „lukpincékben”, fahordókban végzi.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Kovács Gábor Gasztro

Ha Belgium, akkor "Hirtelen halál"

Ahol hatalmas, aranyló árpatáblák festik a tájat, ott a sörök országa: Belgium. Talán a szomszédos francia szőlőültetvények, a jó borok közelségének, tán a burgundiak néhány száz évvel ezelőtti uralmának köszönhetően a belgák ösztönösen értik és élvezik mindkét nedűt. A sörnek nem csupán a megbecsülést, hanem a más népeknél csak a bornak kijáró szertartásokat is megadják.

Gőgh Csilla Gasztro

Mindenki lehet borkóstoló V. - Miről ismerszik meg a jó pezsgő?

A pezsgőt a legnemesebb italként szokták emlegetni. Ha jól belegondolunk, csak különleges alkalmakkor isszuk, s szinte biztos, hogy a legtöbbünknél vár egy üveg a megfelelő alkalomra. Azt azonban kevesen tudják, hogy mitől Champagne, pezsgő, habzóbor, vagy gyöngyöző bor egy nedű.

Gőgh Csilla Gasztro

Dolce Vita Tokajon

A magyar borok vitathatatlan sikert értek el a 3. VinAgora Botrytis & Sweet Selection nemzetközi borversenyen, hiszen a TOP 10-es listára öt hazai bor került fel.

Gőgh Csilla Gasztro

Mindenkiből lehet borkóstoló III.

Hogy ki, melyik fajtájú és színű bort részesíti előnyben, ízléstől és a mellé felszolgált ételtől függ. Egyes vélekedések szerint bonyolultabb a fehér borból nagyot alkotni, mert míg a vörös szőlő íze, illatjegyei meghatározóvá teszik a karakterét, a fehér szőlőhöz nagyon kell érteni, hogy előcsaljuk a megfelelő ízt.

Gőgh Csilla Gasztro

Mindenkiből lehet borkostoló IV. - Technikák és praktikák

Már azt is nagy misztérium övezi, hogy mikor kell leszedni a szőlőszemeket, hogy a legjobb minőségű bort készítsék el belőle. A szőlőszüret után még az eljárás és az érlelés mikéntjéről is dönteni kell. A borászoknak, azaz a borkészítő mestereknek megérzéseik, szaktudásuk és tapasztalataik alapján kell cselekedniük. Hogy milyen eredménnyel, az csak később derül ki, amikor a bor elkészült.

Gőgh Csilla Gasztro

Mindenkiből lehet borkóstoló VI. - Gyöngyöző pohár

A pezsgő eleganciát és meghittséget kölcsönöz az ünnepeknek. Sorozatunk mostani részében Koczuba Róbert, a Törley Pezsgőpincészet pezsgőmestere útmutatásai alapján ismerkedünk meg a különböző pezsgőkészítési eljárásokkal, és a fogyasztás aranyszabályaival.

Gőgh Csilla Gasztro

Újra Nyitott Pince Napok

A tavalyi „Nagy Ízutazás 2006” kampányév egyik legjelentősebb eseménye a Nyitott Pincék Napja volt, amelyet idén – a nagy sikerre való tekintettel – ismét megrendez a Magyar Turizmus Zrt., a Nyitott Pincék Szövetsége és a Bacchus Arts Stúdió. A hazai borturizmus élénkítése érdekében szervezett akció ezúttal három napon át tart. A pünkösdi hosszú hétvégén országszerte több mint 100 pincében várják a vendégeket ingyenes, illetve kedvezményes borkóstolóval.

Gőgh Csilla Gasztro

Mindenkiből lehet borkóstoló II.

Szín, íz, illat, és ezek tökéletes kombinációja - egy borkostolónak a minőség számos ismérve alapján kell osztályoznia a vizsgált nedűt. Előny, ha valakinek jók az érzékszervei és ha van már mögötte némi tapasztalat.

Abból él, hogy másokat bezár, akik még fizetnek is érte

Abból él, hogy másokat bezár, akik még fizetnek is érte

Siker: leszállt a száguldó aszteroidán a japánok űrszondája

Siker: leszállt a száguldó aszteroidán a japánok űrszondája

Az egyik online szállásfoglalónál vizsgálódik a GVH

Az egyik online szállásfoglalónál vizsgálódik a GVH

Minőségi hibák miatt bezárták a világ legnagyobb Nutella-gyárát

Minőségi hibák miatt bezárták a világ legnagyobb Nutella-gyárát

Bekerülhet a breaktánc az olimpiára

Bekerülhet a breaktánc az olimpiára

Tolonganak a megrendelők, 500 millió forint értékben vettek ebből a zsebre rakható projektorból

Tolonganak a megrendelők, 500 millió forint értékben vettek ebből a zsebre rakható projektorból