szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

Ritkán hallani manapság: úgy szereti kedvesét, hogy a pincészetét is róla nevezi el. Sőt, viszonya az élet más dolgaihoz, így a borokhoz is alázattal és rajongással teli, borait pedig olyan nevekkel illeti, mint Áldás, Merengő, Kedves.


A nemrégiben kitüntetett borász, Lőrincz György a Kertészeti Egyetem elvégzésekor – tizenhat éve – jutott hozzá első, picurka (400 négyszögöles) szőlőbirtokához. Leköltözött Egerbe, pontosabban Egerszalókra, ahol most is gazdálkodik. Az egyik bornapon ültünk le beszélgetni – persze újra és újra megszakították beszélgetésünket ismerősei, barátai, tisztelői, borainak lelkes fogyasztói.
 
hvg.hu: A közelmúltban lovagkeresztes borász lett, amit nem sokan mondhatnak el magukról.

L.Gy.: Igen, augusztus 20-án a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt kitüntetését kaptam, ami nem jár ugyan pénzbeli díjazással, ám hatalmas erkölcsi elismerést jelent. Be kell vallanom, az ünnepélyes átadáson a könnyeimmel küszködtem.

hvg.hu: Mindig híres volt arról, hogy nem törekedett a tömegtermelésre, inkább a manufaktúra jellegű borászkodás vonzotta.

L.GY.: Igen, a nehézséget ma sem a terjeszkedés, inkább a kicsinek maradás jelenti. Örömmel tölt el, hogy egyre nagyobb a kereslet a boraimra, így sokszor elfogynak már a letöltés előtt. Az utolsó két évben 60-80 ezer palack bort termeltünk, de most a nagy nyomás miatt duplájára növeltük a szőlészetünk méretét. Még így is kézzel művelt területek maradnak a szőleink, ám a 2006-os évjárat már 100-120 ezer palack lesz. Nem szeretnénk túl naggyá nőni, mert akkor éppen az veszne el, ami különlegessé tesz bennünket: a lélek, ami a gondoskodás révén kiérződik a borainkból.

hvg.hu: Mennyivel nőtt most a birtok?

L.GY.: Eddig 18 hektárunk volt, ami 35 hektárral nőtt a Nagyegyed hegyen, úgyhogy azért barátságos birtok tudtunk maradni.

hvg.hu: A megnőtt keresletben nem fedez fel valamiféle sznobizmust  a vásárlók részéről?

L.GY.: Hallottam róla, hogy sok esetben divatból veszik a boraimat. De én szeretném hinni, hogy a harmonikus ízek miatt van sikerünk, s ebből lett divat… Mondhatni, a lelkünket tesszük a borokba, izgalmas és személyes arculatot teremtünk magunknak, amit nem mindenki vesz jó éven. Holott mi egyáltalán nem jelentünk konkurenciát a technológiai borok gyártóinak.

hvg.hu: A fehér vagy a vörös fajta mutatja meg könnyebben magát?

L.GY.: Kezdő borász koromban még a technológiai szemlélet volt a fontos a borok készítésénél, de az mindig csak utólag derül ki, hogy jól cselekedtünk-e a szüret időpontjának kiválasztásakor. Annál nagyobb stressz nincs egy borász életében, mint amikor az almasavbomlás zajlik. Egy fehér bornál nem baj, ha marad benne kicsi almasav, mert attól csak ropogósabb lesz a végeredmény, de a vörösnél ez nem szerencsés.

hvg.hu:  Miért választották bikavér boraiknak az Áldás és a Merengő nevet?

L.GY.: Magyarországon és a világon az államosítás következtében igencsak megkopott a bikavér nimbusza. Mi ezzel új imázst szerettünk volna teremteni a rég bevált cuvée-nek. A Merengő superior minőség, aminek feltétele, hogy minimum négy bort házasítsunk.

hvg.hu: Mindig lehet látni előre, hogy egy szőlőből milyen végeredmény születik?

L.GY.: Még most is előfordul, hogy a természet meglep bennünket. Például a Kedves nevű borunkban 50 gramm cukor maradt, és sehogy sem akart kiforrni. Végülis mondhatjuk, hogy egy balesetből alkottunk nagyot.

hvg.hu: Honnan származnak a névválasztások? Milyen nevek merültek fel még ötletként?

L.GY.: A feleségem, Andrea és a grafikusunk, Ipacs Géza – aki mellesleg jó barátom is – segítenek megtalálni a legharmonikusabb, legszebb nevet és hozzá a legkifejezőbb címkét, amely mindig egyedi és messziről azonosítható kell hogy legyen. Nekem a „virágszirom” és a „csöpp” szavak is nagyon tetszenek, így a közeljövőben meglehet, a palackokról köszönnek majd vissza.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gőgh Csilla Gasztro

Hetvenezres palack

Közel 3 millió forint bevétellel zárult a 16. Budapesti Borfesztivál Jótékonysági Borárverése. A Hadtörténeti Múzeum Márvány termében gálavacsorával egybekötött licitáláson 31 felajánló 42 tétele került kikiáltásra.

Bőhm Kornél Gasztro

Szörpöljünk!

Valószínűleg ez a legegyszerűbben elkészíthető szénsavas üdítő. Az ember csak önt egy kevés sűrű szörpöt a pohár aljára, nagy lendülettel szódavizet spriccel bele, és kész. Akinek van késztetése, jégkockát, szívószálat is tehet az italába.

Kovács Gábor Gasztro

Az inas találmánya

Sörügyben mindent kitaláltak már: valamennyi trend csak az egykor jól bevált sörfőzési módszerek újragondolása. Ilyen az Ice Beer is, amely a hagyományos jégsör, az Eisbock modernizált változata.

Vétek György Gasztro

Háromszáznegyven éves Sajt

Egy londoni pékségben1666. szeptember 2-án tűz ütött ki. Az erős szél és a hosszú ideje tartó forróság miatt a lángok gyorsan terjedtek tovább, és három nap leforgása alatt a Temze északi partján fekvő városrész (a mai City) négyötöde elpusztult. A több mint 13 ezer leégett ház egyike volt a Ye Olde Cheshire Cheese nevű fogadó.

Kovács Gábor Gasztro

Hagyomány és műanyag

Hagyomány és minőség - hirdeti önmagát az InBev legújabb háromnegyed-literes műanyag palackos sörének címkéjén. A minőség kérdése nem ennek az írásnak a témája, a hagyományról azonban ejtenénk néhány szót.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Dél-Afrika, a Budai Borfesztivál idei díszvendége

Dél-Afrika számos részén foglalkoznak szőlőműveléssel, de a termésnek csak egy részét értékesítik borként. A világ hetedik legnagyobb bortermelője, még úgy is, hogy a bor jelentős részéből borpárlatot, azaz brandyt állítanak elő.

Gőgh Csilla Gasztro

Borról borra

Ma Magyarország huszonkét történelmi borvidékén huszonhét borút egyesület működik. Ez idő tájt bármerre járunk az országban, mindenütt válogathatunk a szüreti programokból, és a szokásosnál is több szó esik régi s új borokról.

Gasztro

Bajor attrakció

A sör legnagyobb európai ünnepe, a 174. müncheni Oktoberfest szeptember 22-én veszi kezdetét. A sörünnepen hagyományosan a müncheni sörgyárak – az Augustiner-Bräu, a Hacker-Pschorr, a Hofbräu, a Löwenbrau, a Paulaner és a Spaten – állíthatnak sörsátrat és mérhetnek sört. Az Oktoberfest minden évben pompás felvonulással nyílik.