szerző:
Tetszett a cikk?

Sörügyben mindent kitaláltak már: valamennyi trend csak az egykor jól bevált sörfőzési módszerek újragondolása. Ilyen az Ice Beer is, amely a hagyományos jégsör, az Eisbock modernizált változata.

© Kovács Gábor
A jeges bak karrierje
Az 1800-as évek elején, egy nagyon hideg téli napon valamelyik bajor sörfőzde inasa megunta a hordók folytonos cipelését az udvarból a pincébe. Aztán a kint hagyott hordók kis idő múltán szétrepedtek, mert jéggé dermedt bennük a sör. A jégtömbök közepe azonban nem fagyott meg: itt gyűlt össze a sörkoncentrátum. A dühtől tajtékzó sörfőzőmester megparancsolta inasának, hogy  vágja fel a jeget és büntetésből igya ki a barna löttyöt. A fiú azonban ahelyett, hogy rosszul lett volna a jégből kiszürcsölt, malátaízű, édeskés s erős italtól, alaposan becsiccsentett és virágos jókedvre derült. Az így feltalált „jeges bakot” aztán jó ideig ezzel a módszerrel készítették.

Mindaddig nem is változott az eljárás, míg az 1980-as évek végén a kanadai Labatt cég piacra nem dobta újonnan kifejlesztett Ice Beer nevű italát. A cég eljárása a régi módszer olyan újragondolása, amely lehetővé teszi, hogy  a jégsört nagyipari módszerekkel állítsák elő. Azaz kihasználják azt a jelenséget, hogy a sörből fagypont körüli hőmérsékleten minden baktérium és szennyezőanyag tökéletesen eltávolítható. Igaz, ez egy „vegytiszta” sör, melynek ízei is jóval kevésbé szignifikánsak a megszokottnál. Ez a tisztaság azonban könnyen népszerűvé tehette azoknak a fiatal fogyasztóknak a körében, akik addig azért utasították vissza a sört, mert túlságosan karakteresek találták az ízeit. Az eljárás eredménye ugyanis egy tükrösen fényes, jól kiegyensúlyozott sör lett.

© Kovács Gábor
Európa konzervatív

Az új jégsör legnagyobb sikerét az amerikai és a kanadai piacon aratta. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az utóbbin rövid időn belül  ötszázalékos részesedést szerzett. A siker hatására nekibuzdultak a vetélytársak is: a kanadai Molson, az amerikai Anhauser Bush, de az ausztrál Fosters is ringbe szállt a saját jégsörével. Sőt, európai úttörőként a Gösser is piacra dobta a maga jégsörét.

A Ice Beer mostanra Magyarországon is megjelent. Egyetlen szépséghibája, hogy még az amúgy sem olcsó import sörökhöz képest is drága – a harmadliteres Gösser Ice 350 forint. Igaz, a sörkülönlegességek piaca a legkevésbé árérzékeny, de ez a szegmens – benne a jeges sör néhány száz hektójával – legfeljebb néhány százezer hektoliteres évi értékesítést jelent.

Az utóbbi évek próbálkozásai arra, hogy Magyarországon megváltoztassák a sörivási szokásokat, nem hoztak átütő eredményt. A különleges söröknek, mint a mexikói Coronita, a tequila ízesítésű Desperados, az angol ale-ek, a búzasörök vagy az ugyancsak Labatt féle Rolling Rock fogyasztására leginkább a jómódú fiatalok hajlanak. Nekik találták ki a tépőzáras vagy csavaros kupakot, az átlátszó üvegre nyomott etikettet, az üveg szájába préselt lime-ot. A jégsör is ezen a piacon arathat sikert, ha yuppie életmód-ital válik belőle.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gőgh Csilla Gasztro

Borról borra

Ma Magyarország huszonkét történelmi borvidékén huszonhét borút egyesület működik. Ez idő tájt bármerre járunk az országban, mindenütt válogathatunk a szüreti programokból, és a szokásosnál is több szó esik régi s új borokról.

Bőhm Kornél Gasztro

Szörpöljünk!

Valószínűleg ez a legegyszerűbben elkészíthető szénsavas üdítő. Az ember csak önt egy kevés sűrű szörpöt a pohár aljára, nagy lendülettel szódavizet spriccel bele, és kész. Akinek van késztetése, jégkockát, szívószálat is tehet az italába.

Gasztro

Bajor attrakció

A sör legnagyobb európai ünnepe, a 174. müncheni Oktoberfest szeptember 22-én veszi kezdetét. A sörünnepen hagyományosan a müncheni sörgyárak – az Augustiner-Bräu, a Hacker-Pschorr, a Hofbräu, a Löwenbrau, a Paulaner és a Spaten – állíthatnak sörsátrat és mérhetnek sört. Az Oktoberfest minden évben pompás felvonulással nyílik.

Szikora Katalin Gasztro

Melyik ásványvizet vegyük le a polcról?

Hiába hangzik el minden nyáron a jó tanács: melegben a meleg ital hűsít igazán. A konok magyar csak nyakalja a hideg ásványvizet. Évről évre többet. De még mindig nem annyit, mint az egészségtudatosabb uniós polgárok, akik fejenként 100-160 litert isznak meg egy esztendő alatt.

Gőgh Csilla Gasztro

Hetvenezres palack

Közel 3 millió forint bevétellel zárult a 16. Budapesti Borfesztivál Jótékonysági Borárverése. A Hadtörténeti Múzeum Márvány termében gálavacsorával egybekötött licitáláson 31 felajánló 42 tétele került kikiáltásra.

Kovács Gábor Gasztro

Hagyomány és műanyag

Hagyomány és minőség - hirdeti önmagát az InBev legújabb háromnegyed-literes műanyag palackos sörének címkéjén. A minőség kérdése nem ennek az írásnak a témája, a hagyományról azonban ejtenénk néhány szót.

Vétek György Gasztro

Háromszáznegyven éves Sajt

Egy londoni pékségben1666. szeptember 2-án tűz ütött ki. Az erős szél és a hosszú ideje tartó forróság miatt a lángok gyorsan terjedtek tovább, és három nap leforgása alatt a Temze északi partján fekvő városrész (a mai City) négyötöde elpusztult. A több mint 13 ezer leégett ház egyike volt a Ye Olde Cheshire Cheese nevű fogadó.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Dél-Afrika, a Budai Borfesztivál idei díszvendége

Dél-Afrika számos részén foglalkoznak szőlőműveléssel, de a termésnek csak egy részét értékesítik borként. A világ hetedik legnagyobb bortermelője, még úgy is, hogy a bor jelentős részéből borpárlatot, azaz brandyt állítanak elő.

Vétek György Gasztro

Itt a gyümölcs(sör)szezon!

Sokan esküsznek rá, hogy kánikulában nincs jobb mint egy pofa hideg sör. Fatális tévedés. Nagy melegben a sör túlságosan „tömény”. Akkor már inkább egy laza fröccs. De az igazi a gyümölcssör!

Gőgh Csilla Gasztro

Élj a mának!

Az egészségtudatos fogyasztók régiójába kalandozott a Red Bull gyártója. A külföldi piacon már korábban megjelentek Kombucha, Kefír és Ginko névre keresztelt üdítőitalai, melyeket néhány napja nálunk is forgalmaznak. Igaz, egyelőre csak az újonnan megnyílt pesti luxusgyorsétterem, a Vapiano italkínálatát színesítik.