Csak rövid ideig juthatunk hozzá © Dripnet |
Az erdőjáró, ám a botanikában kevésbé járatos városlakók legyenek óvatosak, mert a húsos, zöld leveleket könnyen összetéveszthetik a gyöngyvirágéval, ami mérgező. Csak ha közelebb hajolnak, akkor jelzi csalhatatlanul az illat a különbséget. Bezzeg a medvék! Ők nem tévednek. Állítólag amikor téli álmukból fölébrednek, biztos manccsal ezért a hagymalevélért nyúlnak először, hogy kissé föltuningolják legyöngült szervezetüket.
Annyi betegségre gyógyír, hogy szinte már gyanús. De táplálkozási és gyógynövényszakértők egyaránt állítják, hogy hatóanyagai jóval erősebben csökkentik a vérnyomást, a koleszterinszintet, mint a fokhagyma; és ölik a vírust, a baktériumot, javítják a szív- és érrendszert, a gyomor működését, az emésztést, gátolják a vérrögképződést. Borogatásként a gombás bőrfertőzéseket is megszünteti, és gyorsítja a sebgyógyulást.
Ilyentájt kifejezetten javallott a méregtelenítéshez. A svájci természetgyógyász és gyógyfüves lelkész, Künzle így magasztalta a medvehagymát: "Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat.”
Leginkább frissen és nyersen fejti ki hatását. Kúraszerűen minden nap lehet fogyasztani, és minden ételbe belekerülhet, amihez amúgy petrezselymet vagy snidlinget használunk. Belekeverhetjük vajkrémbe és túrókrémbe . Összeturmixolva olívaolajjal kiváló pestó, ami tésztákhoz, krumplis ételekhez, sült húsok mellé illik. Kellemes alkotóeleme lehet a zöldséges salátáknak. Főzhetünk belőle krémlevest,beledolgozhatjuk grízgaluskába, nokedlitésztába, felhasználhatjuk töltelékekbe.
Van, aki teaként kedveli. Ehhez egy evőkanálnyi apróra vágott medvehagymalevelet kell leforrázni. ,
Tartósításának többféle módja ismert, általában szárítani szokták alacsony hőmérsékleten, vagy olívaolajban, pálinkában eltenni. Boros kivonata pedig gyógyszerként őrzi meg értékeit, akárcsak a közismert fokhagyma tinktúra. Keringésjavító hatása tizenkétszer erősebb, mint a fokhagymásé, viszont nincs kellemetlen szaga.
Ízes tippjeink |
1. Reformfasírt medvehagymalevélben: 30-40 dkg reszelt trappista sajtot, 20 dkg reszelt sárgarépát és 15 dkg darált sonkát összedolgozunk, sóval, őrölt borssal ízesítünk. Nedves kézzel pogácsákat lapogatunk belőle. Négyzet alakú, kiolajozott alufólia lapokra körkörösen 10-12 darab medvehagymalevelet terítünk. A közepükbe ültetjük a pogácsákat, virágsziromszerűen ráhajtjuk a leveleket, bebatyuzzuk a fóliába. Előmelegített sütőben, 240 fokon 10-12 percig sütjük. 2.Medvehagymás töltelék húsokhoz: 2 csokor medvehagymát és fél csokor petrezselymet durvára aprítunk. 1 egész tojással, 10 dkg túróval, 3 evőkanál zsemlemorzsával összedolgozzuk. Sóval, mustárral ízesítjük (ehhez is adhatunk kevés darált sonkát). 3.Medvehagyma saláta: 30-40 dkg medvehagymalevelet felcsíkozunk és hozzáadunk 10-10 dkg felkarikázott retket, kígyóuborkát, paprikát, paradicsomot. Ízlés szerint beleforgathatjuk cukorral, sóval, borssal, fűszerezett majonézes , joghurtos vagy zöldfűszeres,citromos,olívaolajos öntetbe. |