Vén medve is megnyalja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Szikora Katalin
Tetszett a cikk?

Az idén korán, már március elején megjelent a piacokon és a bioboltokban a medvehagyma. A fokhagyma rokona, vadfokhagymának vagy sásihagymának is hívják. Friss, üde zöld leveleit évente csak néhány hétig fogyaszthatjuk. Április végén, május közepén kinyílnak fehér virágai, és attól kezdve nem élvezhető.

Csak rövid ideig juthatunk hozzá
© Dripnet
A lombos erdők aljnövényzetében bújik meg az Allium ursinum. A legnagyobb magyarországi termőterületek a Gerecsében és a Mecsekben vannak. Orfű környékén tavaszonként külön fesztiválnapot rendeznek a medvehagyma tiszteletére.

Az erdőjáró, ám a botanikában kevésbé járatos városlakók legyenek óvatosak, mert a húsos, zöld leveleket könnyen összetéveszthetik a gyöngyvirágéval, ami mérgező. Csak ha közelebb hajolnak, akkor jelzi csalhatatlanul az illat a különbséget. Bezzeg a medvék! Ők nem tévednek. Állítólag amikor téli álmukból fölébrednek, biztos manccsal ezért a hagymalevélért nyúlnak először, hogy kissé föltuningolják legyöngült szervezetüket.

Annyi betegségre gyógyír, hogy szinte már gyanús. De táplálkozási és gyógynövényszakértők egyaránt állítják, hogy hatóanyagai jóval erősebben csökkentik a vérnyomást, a koleszterinszintet, mint a fokhagyma; és ölik a vírust, a baktériumot, javítják a szív- és érrendszert, a gyomor működését, az emésztést, gátolják a vérrögképződést. Borogatásként a gombás bőrfertőzéseket is megszünteti, és gyorsítja a sebgyógyulást.

Ilyentájt kifejezetten javallott a méregtelenítéshez. A svájci természetgyógyász és gyógyfüves lelkész, Künzle így magasztalta a medvehagymát: "Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat.”

Leginkább frissen és nyersen fejti ki hatását. Kúraszerűen minden nap lehet fogyasztani, és minden ételbe belekerülhet, amihez amúgy petrezselymet vagy snidlinget használunk. Belekeverhetjük vajkrémbe és túrókrémbe . Összeturmixolva olívaolajjal kiváló pestó, ami tésztákhoz, krumplis ételekhez, sült húsok mellé illik. Kellemes alkotóeleme lehet a zöldséges salátáknak. Főzhetünk belőle krémlevest,beledolgozhatjuk grízgaluskába, nokedlitésztába, felhasználhatjuk töltelékekbe.

Van, aki teaként kedveli. Ehhez egy evőkanálnyi apróra vágott medvehagymalevelet kell leforrázni. ,
Tartósításának többféle módja ismert, általában szárítani szokták alacsony hőmérsékleten, vagy olívaolajban, pálinkában eltenni. Boros kivonata pedig gyógyszerként őrzi meg értékeit, akárcsak a közismert fokhagyma tinktúra. Keringésjavító hatása tizenkétszer erősebb, mint a fokhagymásé, viszont nincs kellemetlen szaga.

Ízes tippjeink
1. Reformfasírt medvehagymalevélben:
30-40 dkg reszelt trappista sajtot, 20 dkg reszelt sárgarépát és 15 dkg darált sonkát összedolgozunk, sóval, őrölt borssal ízesítünk. Nedves kézzel pogácsákat lapogatunk belőle. Négyzet alakú, kiolajozott alufólia lapokra körkörösen 10-12 darab medvehagymalevelet terítünk. A közepükbe ültetjük a pogácsákat, virágsziromszerűen ráhajtjuk a leveleket, bebatyuzzuk a fóliába. Előmelegített sütőben, 240 fokon 10-12 percig sütjük.

2.Medvehagymás töltelék húsokhoz:
2 csokor medvehagymát és fél csokor petrezselymet durvára aprítunk. 1 egész tojással, 10 dkg túróval, 3 evőkanál zsemlemorzsával összedolgozzuk. Sóval, mustárral ízesítjük (ehhez is adhatunk kevés darált sonkát).

3.Medvehagyma saláta:
30-40 dkg medvehagymalevelet felcsíkozunk és hozzáadunk 10-10 dkg felkarikázott retket, kígyóuborkát, paprikát, paradicsomot. Ízlés szerint beleforgathatjuk cukorral, sóval, borssal, fűszerezett majonézes , joghurtos vagy zöldfűszeres,citromos,olívaolajos öntetbe.

Hozzászólások