szerző:
Gyimesi Zsuzsa
Tetszett a cikk?

Az ünnepi ételszentelés hagyománya sok helyütt ma is él. Vasárnap délelőtt kosárral érkeznek az ünnepi misére a hívők. A sonkát, bárányt, kalácsot, bort és a tojást viszik megszenteltetni. Ezeket az ételeket veszik először magukhoz – hús vét - a hosszú böjtölés után. Az áldozati eledelek legrégebbike a tojás, ami az élet, az újjászületés jelképe.


Mondhatjuk azt is, a tojás előbb volt, mint maga a húsvét… de ne legyünk ünneprontók.

S hogy a tojás se rontsa el az ünnepünket, figyeljünk arra, hol s milyet veszünk. A piacokon, boltokban ilyenkor hegyekben áll a tojás. Sokan esküsznek a friss, falusi tojásra, amit valahonnan, valaki szerezni tud… kérdés, mennyire megbízható a termelő.


Akár már keményre főzve, „hímezve”, festve is kaphatjuk. Nem veszélytelen vállalkozás, ha még oly praktikus is ilyet haza vinni.

Éppen a legfontosabbat nem tudjuk meg a tojásról: a nyilvántartási számsort, ami minden forgalomba kerülő darabon, dobozon rajta kell, hogy legyen.

A számok beszélnek. A sorban az első az állattartási technológia kódja: 0=biotojás, 1=szabadtartásból való, 2=alternatív vagy mélyalmos tartás, 3= ketreces tartás. A következő a sorban egy betűjel, ami a származási országot jelenti, Magyarország: HU. A következő számjelölés az állattartó telepek, megyék, vagy a főváros kódja. A hazai tojásokon 01-től 19-ig abc-sorrendben a megyéket jelölik, a 20 pedig Budapest. Szerepelhet még a sorban az állattartótelepek kétjegyű száma, s feltüntethetik az almok, istállók számát. Az eltarthatósági időt kötelező feltüntetni a csomagoláson, a dobozokon.

A tojást 2-3 hétnél hosszabb ideig hűtőszekrényben se tartsuk el. A 14 napos tojást is már csak hosszan tartó főzés után használjuk fel.

A szokásos főzési idő kemény tojásnál kb. 8-10 perc. Ha a sárgája szélén markáns zöld szegély tűnik fel, akkor bizony már kicsit elöregedett, de fogyasztható. Érdemes főzés előtt megkockáztatni a vízpróbát: vízzel telt edénybe csúsztatjuk a nyers tojásokat, a friss a tál alján marad, a kb. 10 napos már feljebb jön, a két hetesnél öregebb a víz színén lebeg.

A főzővízbe érdemes pici ecetet, pár csipet sót tenni, így könnyebben megpucolhatjuk a tojásokat. S innentől kezdve már kerülhet a sonka mellé, kalácskoszorúba, töltve a hidegtálra, kockára vágva, salátába reszelve.

Tipp: töltött tojás
A tojásokat félbevágjuk, kiszedjük a sárgájukat. Összekeverjük majonézzel, vajjal, pici konyakkal, sózzuk, borsozzuk, és visszatöltjük a helyükre. Petrezselyemlevéllel, apróra vágott snidlinggel, medvehagymával díszítjük. Keverhetünk a sárgájához vaj helyett túrókrémet, vagy pépesített avokadót is, utóbbinál feltétlenül adjunk hozzá pár csepp citromlevet, csipetnyi curry port.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

HVG Itthon

A HVG húsvéti bortesztje: sztárborászok buktája

Vajon az a vásárló, aki nem pusztán az ár alapján válogat a borpultokon, hanem az ismert borászok nedűiért mélyebben a pénztárcájába nyúl, mit kap a pénzéért cserébe? – erre a kérdésre is kereste a választ a HVG húsvéti bortesztje.

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Tojás: az élet jelképe

Az ünnepi ételszentelés hagyománya sok helyütt ma is él. Vasárnap délelőtt kosárral érkeznek az ünnepi misére a hívők. A sonkát, bárányt, kalácsot, bort és a tojást viszik megszenteltetni. Ezeket az ételeket veszik először magukhoz – hús vét - a hosszú böjtölés után. Az áldozati eledelek legrégebbike a tojás, ami az élet, az újjászületés jelképe.

hvg.hu Gasztro

Tavaszi Borfesztivál

Az idén húsvétkor rendezik meg a budapesti Tavaszi Borfesztivált a Városháza Parkban. A fesztivál több mint évtizedes történetében először nem a hagyományos áprilisi időponban kerül sor az eseményre, amelyet 22-én 10 órakor Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesek nyitnak meg.

hvg.hu Gasztro

Egyre kevesebb csoki nyuszit és sonkát veszünk?

Tavaly ilyenkor kevesebb fogyott a húsvéti sonkákból és csokoládéfigurákból, mint az azt megelőző években – derül ki a GfK Hungária ConsumerScan adataiból. 2007-ben a húsvéti szezontermékeknek több mint harmada a hipermarketekből került az ünnepi asztalra, emellett nőtt a diszkontok térhódítása.

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Reneszánsz örökség a bonbon

A sorozatgyártásban készülő nyuszi- és bárányfigurákkal, tojásokkal egy lapon sem szabad említeni az apró csokoládés finomságot. Mert a bonbon az egy más világ.