szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly ilyenkor kevesebb fogyott a húsvéti sonkákból és csokoládéfigurákból, mint az azt megelőző években – derül ki a GfK Hungária ConsumerScan adataiból. 2007-ben a húsvéti szezontermékeknek több mint harmada a hipermarketekből került az ünnepi asztalra, emellett nőtt a diszkontok térhódítása.

© sxc.hu
Nincs húsvét sonka és csokoládéfigurák nélkül. Azt még nem tudjuk, az idén hogy lesz, kérdés, folytatódik-e a múlt évi tendencia. A felmérésekből kiderül, hogy tavaly ugyan csökkent a sonkavásárlási kedv, ám a háztartások még így is közel harmadával több húsvéti sonkát vásároltak, mint 2004-ben.

Az ünnepi időszakban természetesen nagyobb mennyiség fogy a különböző sonkaféleségekből, és 2001 óta két év kivételével – 2004 és 2007 – a piac minden évben bővült. A slágerlista vezetőnek a gépsonka és a füstölt-főtt-kötözött sonka számít. Érdekesség, hogy 2004 és 2007 között gépsonkából minden húsvétkor 15 százalékkal kevesebbet, míg a füstölt-főtt-kötözöttből 30 százalékkal többet vásároltak a fogyasztók az év többi időszakához képest.

© sxc.hu
A húsvéti csokifigurák iránti kereslet 2005 és 2007 között évről évre eltérő irányú változást mutatott. A háztartások 2006-ban összesen 18 százalékkal többet, 2007-ben pedig 12 százalékkal kevesebbet vásároltak a szezonális édességből. A 2006. évi növekedés oka részben az volt, hogy 2005-höz képest a vásárlók fogyasztása intenzívebbé vált. A tavalyi szezon visszaesése ugyanakkor az ár 12 százalékos növekedésével magyarázható, ami az azt megelőző év 4 százalékos árcsökkenéséhez képes jelentős volt.

Az utóbbi négy évben folyamatosan emelkedett a hipermarketekben a húsvéti csokoládéfigurák értékesítése. Míg 2004-ben az összes mennyiség 28 százaléka, addig 2007-ben a vásárlók kosarába kerülő termékek 37 százaléka származott tőlük. A diszkontokban is jelentősen nőtt az eladás, 2007-ben már minden negyedik húsvéti csokoládéfigura innen származott. A bővülést a diszkontok jellemzően a kis vegyesboltok – s főként a láncba szerveződött üzletek – kárára érték el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gasztro

Reneszánsz ételek

Reneszánsz évet tartanak idén itthon, a kulturális intézmények gazdag programmal várják az érdeklődőket. Így a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum is, ahol a jövő héten nyíló kiállításon az újjászületés korszakának gasztronómiájával ismerkedhetnek meg a látogatok.

hvg.hu Gasztro

Emmaus-járás

A Mecsekalji Borvidéken Mohács és Bóly között vezet a Fehérborút.

hvg.hu Gasztro

Medvehagyma-nap Orfűn

A hagyományos tavaszi medvehagyma-napot az idén április 5-én rendezik meg a Mecsek alján.

hvg.hu Gasztro

Sonkafesztivál Bábolnán

Néhány helyen ma is él még a szokás, hogy húsvétkor a sonkát és a bort a templomba viszik szenteltetni.

hvg.hu Gasztro

Tavaszi Borfesztivál

Az idén húsvétkor rendezik meg a budapesti Tavaszi Borfesztivált a Városháza Parkban. A fesztivál több mint évtizedes történetében először nem a hagyományos áprilisi időponban kerül sor az eseményre, amelyet 22-én 10 órakor Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesek nyitnak meg.

hvg.hu Gasztro

Milliók az iloki borospincékbe

Horvátország legkeletibb pontja, Ilok nemcsak természeti szépségeiről és kulturális-történelmi emlékeiről, hanem borkultúrájáról is híres. Mostanság több millió kunát fordítanak arra, hogy a terület borospincéit felvirágoztassák.