szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly ilyenkor kevesebb fogyott a húsvéti sonkákból és csokoládéfigurákból, mint az azt megelőző években – derül ki a GfK Hungária ConsumerScan adataiból. 2007-ben a húsvéti szezontermékeknek több mint harmada a hipermarketekből került az ünnepi asztalra, emellett nőtt a diszkontok térhódítása.

© sxc.hu
Nincs húsvét sonka és csokoládéfigurák nélkül. Azt még nem tudjuk, az idén hogy lesz, kérdés, folytatódik-e a múlt évi tendencia. A felmérésekből kiderül, hogy tavaly ugyan csökkent a sonkavásárlási kedv, ám a háztartások még így is közel harmadával több húsvéti sonkát vásároltak, mint 2004-ben.

Az ünnepi időszakban természetesen nagyobb mennyiség fogy a különböző sonkaféleségekből, és 2001 óta két év kivételével – 2004 és 2007 – a piac minden évben bővült. A slágerlista vezetőnek a gépsonka és a füstölt-főtt-kötözött sonka számít. Érdekesség, hogy 2004 és 2007 között gépsonkából minden húsvétkor 15 százalékkal kevesebbet, míg a füstölt-főtt-kötözöttből 30 százalékkal többet vásároltak a fogyasztók az év többi időszakához képest.

© sxc.hu
A húsvéti csokifigurák iránti kereslet 2005 és 2007 között évről évre eltérő irányú változást mutatott. A háztartások 2006-ban összesen 18 százalékkal többet, 2007-ben pedig 12 százalékkal kevesebbet vásároltak a szezonális édességből. A 2006. évi növekedés oka részben az volt, hogy 2005-höz képest a vásárlók fogyasztása intenzívebbé vált. A tavalyi szezon visszaesése ugyanakkor az ár 12 százalékos növekedésével magyarázható, ami az azt megelőző év 4 százalékos árcsökkenéséhez képes jelentős volt.

Az utóbbi négy évben folyamatosan emelkedett a hipermarketekben a húsvéti csokoládéfigurák értékesítése. Míg 2004-ben az összes mennyiség 28 százaléka, addig 2007-ben a vásárlók kosarába kerülő termékek 37 százaléka származott tőlük. A diszkontokban is jelentősen nőtt az eladás, 2007-ben már minden negyedik húsvéti csokoládéfigura innen származott. A bővülést a diszkontok jellemzően a kis vegyesboltok – s főként a láncba szerveződött üzletek – kárára érték el.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Reneszánsz ételek

Reneszánsz évet tartanak idén itthon, a kulturális intézmények gazdag programmal várják az érdeklődőket. Így a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum is, ahol a jövő héten nyíló kiállításon az újjászületés korszakának gasztronómiájával ismerkedhetnek meg a látogatok.

hvg.hu Gasztro

Emmaus-járás

A Mecsekalji Borvidéken Mohács és Bóly között vezet a Fehérborút.

hvg.hu Gasztro

Medvehagyma-nap Orfűn

A hagyományos tavaszi medvehagyma-napot az idén április 5-én rendezik meg a Mecsek alján.

hvg.hu Gasztro

Sonkafesztivál Bábolnán

Néhány helyen ma is él még a szokás, hogy húsvétkor a sonkát és a bort a templomba viszik szenteltetni.

hvg.hu Gasztro

Tavaszi Borfesztivál

Az idén húsvétkor rendezik meg a budapesti Tavaszi Borfesztivált a Városháza Parkban. A fesztivál több mint évtizedes történetében először nem a hagyományos áprilisi időponban kerül sor az eseményre, amelyet 22-én 10 órakor Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesek nyitnak meg.

hvg.hu Gasztro

Milliók az iloki borospincékbe

Horvátország legkeletibb pontja, Ilok nemcsak természeti szépségeiről és kulturális-történelmi emlékeiről, hanem borkultúrájáról is híres. Mostanság több millió kunát fordítanak arra, hogy a terület borospincéit felvirágoztassák.