szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gazdára talált az első Michelin csillag a posztkommunista Kelet-Közép-Európában is. Egy csillaggal tüntette ki a Guide Michelin a Four Seasons prágai szállodájának Allegro éttermét.

A Michelin közlése szerint ez az első eset, hogy a térségben egy étterem megkapta a sokak által óhajtott elismerést.

Az Allegro főszakácsa, az olasz Andrea Accordi szerint a kitüntetéssel a prágai vendéglátóhelyek javuló minőségét is elismerték. A most 31 éves mesterszakács korábban egy ötcsillagos firenzei hotel éttermének is szerzett Michelin csillagot. Az Accordi nem cseh és morva konyhájával érdemelte ki az elismerést, hanem inkább az olasz specialitásokkal, mint például a fekete szarvasgombával körített gnocchi vagy az ötfűszeres királygalamb, ami itt toplistás.

Az Allegro amúgy az egyetlen hely, amely a Grand Restaurant című cseh gasztronómiai kalauz ranglistáján négyszer is az élen végzett tizenegy év alatt. A Michelin 20 vizsgált csehországi vendéglő közül választotta ki. Három másik csehországi étterem a kalauz "jó ételeket méltányos áron" kínáló vendéglőinek sorában kapott helyett. Ezek az Aromi, a Brasserie M és a Le Trottoir .
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Szikora Katalin Gasztro

Vén medve is megnyalja

Az idén korán, már március elején megjelent a piacokon és a bioboltokban a medvehagyma. A fokhagyma rokona, vadfokhagymának vagy sásihagymának is hívják. Friss, üde zöld leveleit évente csak néhány hétig fogyaszthatjuk. Április végén, május közepén kinyílnak fehér virágai, és attól kezdve nem élvezhető.

hvg.hu Gasztro

A Gerlóczy lett az Év Kávéháza

A Kávéházak.hu portál idén ötödik alkalommal állította össze a kávéházak Top 100-as listáját, s adta ki a legjobbnak járó díjat.

hvg.hu Gasztro

Milliók az iloki borospincékbe

Horvátország legkeletibb pontja, Ilok nemcsak természeti szépségeiről és kulturális-történelmi emlékeiről, hanem borkultúrájáról is híres. Mostanság több millió kunát fordítanak arra, hogy a terület borospincéit felvirágoztassák.

hvg.hu Gasztro

Emmaus-járás

A Mecsekalji Borvidéken Mohács és Bóly között vezet a Fehérborút.

hvg.hu Gasztro

Reneszánsz ételek

Reneszánsz évet tartanak idén itthon, a kulturális intézmények gazdag programmal várják az érdeklődőket. Így a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum is, ahol a jövő héten nyíló kiállításon az újjászületés korszakának gasztronómiájával ismerkedhetnek meg a látogatok.

hvg.hu Gasztro

Sonkafesztivál Bábolnán

Néhány helyen ma is él még a szokás, hogy húsvétkor a sonkát és a bort a templomba viszik szenteltetni.

hvg.hu Gasztro

Medvehagyma-nap Orfűn

A hagyományos tavaszi medvehagyma-napot az idén április 5-én rendezik meg a Mecsek alján.