szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idén húsvétkor rendezik meg a budapesti Tavaszi Borfesztivált a Városháza Parkban. A fesztivál több mint évtizedes történetében először nem a hagyományos áprilisi időponban kerül sor az eseményre, amelyet 22-én 10 órakor Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesek nyitnak meg.

A szakértő zsűri ezúttal is kiválasztja a Város Borát, három – fehér, vörös és desszert -  kategóriában. A nyertes borok a címet tanúsító emblémával kerülnek forgalomba.
A kiállító borászok száma újfent ötven körül alakul. Többek között olyan neves termelők borait kóstolhatják a látogatók, mint például a Gere fivérek, Dúzsi Tamás,Bock József,Thummerer Vilmos,Takler Ferenc, Szeremley Huba,Árvay János,Günzer Tamás. Mint mindig, itt lesz az Év Bortermelője, aki ezúttal Frittmann János alföldi borász. A külföldről érkezett borokat és borászatokat olasz borokkal a Vino Perfetto képviseli, az Ausztrál „expressz” pedig újvilági borokkal érkezik. De kóstolásra várnak borok Franciaországból, Chiléből, Argentínából, Új-Zélandról, Kaliforniából, Dél-Afrikából is.
A borok mellett feltűnik néhány pálinkás ház is remek gyümölcspárlatokkal: Zsindelyes, Rézangyal, Márton és Lányai. A Törley pedig  hazai pezsgőtárlattal várja a kóstolókat.
 Az italok mellé akad majd harapnivaló is. Itt lesz Sajtország egy kis darabja, a hazai konyha mellett pedig gasztronómiai kalandozásokat tehetünk Itáliába és Franciaországba. Sőt, át lehet ugrani akár spanyol „földre” is, hogy egy tapas bárban összekóstoljuk Katalónia és Ibéria ízeit az itthoni borainkkal.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Emmaus-járás

A Mecsekalji Borvidéken Mohács és Bóly között vezet a Fehérborút.

Szikora Katalin Gasztro

Vén medve is megnyalja

Az idén korán, már március elején megjelent a piacokon és a bioboltokban a medvehagyma. A fokhagyma rokona, vadfokhagymának vagy sásihagymának is hívják. Friss, üde zöld leveleit évente csak néhány hétig fogyaszthatjuk. Április végén, május közepén kinyílnak fehér virágai, és attól kezdve nem élvezhető.

hvg.hu Gasztro

Sonkafesztivál Bábolnán

Néhány helyen ma is él még a szokás, hogy húsvétkor a sonkát és a bort a templomba viszik szenteltetni.

hvg.hu Gasztro

Medvehagyma-nap Orfűn

A hagyományos tavaszi medvehagyma-napot az idén április 5-én rendezik meg a Mecsek alján.

hvg.hu Gasztro

Reneszánsz ételek

Reneszánsz évet tartanak idén itthon, a kulturális intézmények gazdag programmal várják az érdeklődőket. Így a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum is, ahol a jövő héten nyíló kiállításon az újjászületés korszakának gasztronómiájával ismerkedhetnek meg a látogatok.

hvg.hu Gasztro

Milliók az iloki borospincékbe

Horvátország legkeletibb pontja, Ilok nemcsak természeti szépségeiről és kulturális-történelmi emlékeiről, hanem borkultúrájáról is híres. Mostanság több millió kunát fordítanak arra, hogy a terület borospincéit felvirágoztassák.