szerző:
Kovács Gábor

Annak ellenére, hogy honfitársaink szép számmal száguldottak már el az autópályán a Duna-menti város mellett, kevesen tértek le, hogy meglátogassák Németország műemlékekben egyik leggazdagabb települését, Regensburgot. Pedig megéri.

A regensburgi Spitalgarten. Sörkert sertéscsülökkel
és wurstokkal
© beerpress.hu
A város vagy 1400 műemléke közül az egyik leghíresebb az ősrégi kőhíd, az 1135 és 1146 között épült, 310 méter hosszú, tizenhat lyukú Steinerne Brücke. A Duna bal partján, a híd egyik lábánál máris ott egy történelmi gasztronómiai lelőhely, mely majdnem egyidős az ősi építménnyel: a Historische Wurstküche  faszénparázson sült kolbászkáival, finom káposztasalátájával minden bizonnyal Európa legrégebbi lacikonyhája. A hídon átkelve  a túloldalon is hasonló, régmúltbeli nevezetességet találunk, a város legnagyobb sörkertjét: a Spitalgartent.

Ha bárkinek is kétségei lennének a sör jótékony és gyógyító hatásairól, a regensburgi Spitalgartenben végképp eloszlathatja ezeket. Az egykoron apácák által működtetett Katarina kórház 1226 óta őrzi sörfőzői tradícióit, mióta a városi tanács elrendelte, hogy a betegek gyógyulását naponta egy-egy korsó sörrel segítsék.

A malátát és a komlót a városi polgárság és az egyház biztosította a kórház részére. Annak idején Bajorországban számos ilyen sörfőzde létezett. Ezek többsége a XIX. század elejére magántulajdonba került, a regensburgi azonban, a bajor király külön engedélyével, alapítványi sörfőzdeként megőrizhette tradícióit. Szerencsénkre. Így a kórház mellett a Spitalkeller tágas termeiben egész évben, tavasztól őszig fantasztikus sörkertben, pompás sörök és finom ételek mellett múlathatjuk az időt. S mindezt barátságos árakon: a sör 3, az ételek többsége kevesebb mint 10 euróba kerül.

Az természetes, hogy főznek könnyű világos Hellt, keserédes Pils-t, mahagóni színű Dunkelt, könnyebb és erősebb búzasöröket, valamint szezonálisan erős májusi bakot vagy Oktoberfestbiert is. Mindemellett nem feledkeztek meg az azóta szentté avatott Katerináról sem: nevét egy testes Spezial őrzi.

A finom sörökhöz tradicionális bajor ételek dukálnak: a sertéscsülök, a káposztás szűzérérmék, a sült máj, a báránysült. A fogások többségéhez knödelt, azaz gőzgombócot vagy röstiburgonyát ajánlanak, de manapság errefelé is divatba jött a sült krumpli. Egy bajor sörözőben természetesen elmaradhatatlanok a különféle wurstok, melyekre igazán jól csúszik a helybeli sör.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gasztro

Aggódnak a német sörgyártók

Az elmúlt tíz évben rohamosan csökkent a németek sörivási kedve. S a legújabb felmérések szerint a tendencia folytatódik.

hvg.hu Kult

Sörvirsli és kultúra

Itt van május elseje. Visszatérhetünk a tradíciókhoz: semmi szégyellnivaló nincs a sörsvirsliben, bár jobban járunk, ha legalább az évben ezen az egy napon nem hallgatjuk hozzá a politikai lózungokat. Ehelyett kultúrát javallunk: a hvg.hu programajánlója a munkaszüneti napokra lát el nézni- és hallgatnivalóval.

Elkullognak az adóellenőrök, ha így adózik eladott cége vagy üzletrésze után

Elkullognak az adóellenőrök, ha így adózik eladott cége vagy üzletrésze után

Hatalmas, meserészleteket ábrázoló festmény került egy józsefvárosi panelházra

Hatalmas, meserészleteket ábrázoló festmény került egy józsefvárosi panelházra

Dárdai: Elfáradtam

Dárdai: Elfáradtam

Parkolásból ez az autós nem okosabb, mint egy ötödikes

Parkolásból ez az autós nem okosabb, mint egy ötödikes

Oroszország leállítja az ukrajnai olaj- és gépexportot

Oroszország leállítja az ukrajnai olaj- és gépexportot

Ez a játék annyira részletes, hogy segíthet megmenteni a leégett Notre-Dame-ot

Ez a játék annyira részletes, hogy segíthet megmenteni a leégett Notre-Dame-ot