Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"df2e5360-3613-46ca-9bbe-e9a64806fde5","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Egy nemzetközi kutatócsoportnak köszönhetően mostantól már csak a második legtöbb holddal rendelkező bolygó a Jupiter, a Szaturnusznál ugyanis sokkal több van, mint eddig ismert volt.","shortLead":"Egy nemzetközi kutatócsoportnak köszönhetően mostantól már csak a második legtöbb holddal rendelkező bolygó a Jupiter...","id":"20250313_szaturnusz-hold-csillagaszat-felfedezes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/df2e5360-3613-46ca-9bbe-e9a64806fde5.jpg","index":0,"item":"eaa8268b-9c7c-4465-b947-015dc59ff7a4","keywords":null,"link":"/tudomany/20250313_szaturnusz-hold-csillagaszat-felfedezes","timestamp":"2025. március. 13. 18:03","title":"Találtak 128 új holdat a Szaturnusz körül","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"27eabec5-4eea-4585-ad2c-80d7ffdebfde","c_author":"HVG","category":"gazdasag.ingatlan","description":"Az engedély miatt perelő civilek ügyvédje szerint vagy módosítani kell az engedélyt, vagy pedig az egész engedélyezési eljárást újra le kell futtatni.","shortLead":"Az engedély miatt perelő civilek ügyvédje szerint vagy módosítani kell az engedélyt, vagy pedig az egész engedélyezési...","id":"20250313_A-szakvelemenyek-szerint-hibas-es-hianyos-a-CATL-gyar-kornyezethasznalati-engedelye","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/27eabec5-4eea-4585-ad2c-80d7ffdebfde.jpg","index":0,"item":"f737221b-f146-40ed-a46f-4fdd80757aec","keywords":null,"link":"/ingatlan/20250313_A-szakvelemenyek-szerint-hibas-es-hianyos-a-CATL-gyar-kornyezethasznalati-engedelye","timestamp":"2025. március. 13. 15:03","title":"A szakvélemények szerint hibás és hiányos a debreceni CATL-gyár környezethasználati engedélye","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6a04f8d1-03dd-4ae3-be5c-e4d4cd7d91bc","c_author":"Bihari Ágnes","category":"360","description":"Martin Henrik kiállítása nem adja magát könnyen. A művészt a kurátori kísérőszöveg szerint a nyugati és keleti metafizikai gondolkodás inspirálja. Alkotásai az érzékeken túli megismerés tárgyai, központi témája a létezés transzcendenciája, valamint az individualitás meghaladása, ami a valóság mélyebb megértésének alapfeltétele. Megpróbáltunk közelebb kerülni hozzá.","shortLead":"Martin Henrik kiállítása nem adja magát könnyen. A művészt a kurátori kísérőszöveg szerint a nyugati és keleti...","id":"20250312_A-mu-Martin-Henrik-INDA-Galeria","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6a04f8d1-03dd-4ae3-be5c-e4d4cd7d91bc.jpg","index":0,"item":"74f456b1-1b95-473d-a558-af24972808c1","keywords":null,"link":"/360/20250312_A-mu-Martin-Henrik-INDA-Galeria","timestamp":"2025. március. 12. 14:50","title":"A szentély szürke téglatestei – Martin Henrik művei az INDA Galériában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"460a7b62-804b-4d47-bbeb-1ce173d6fb24","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Hogyan változtathatunk az életmódunkon anélkül, hogy néhány hét alatt feladnánk? Miért káros, ha végletekben gondolkozunk? Belefér a kiegyensúlyozott táplálkozásba a sütemény? Miként segíthet a környezet abban, hogy változtassunk rossz szokásainkon? Erről beszélgettünk a HVG egészségpodcastjának legújabb adásában, amelyben a HaverVagy! közösséget is bemutatjuk. ","shortLead":"Hogyan változtathatunk az életmódunkon anélkül, hogy néhány hét alatt feladnánk? Miért káros, ha végletekben...","id":"20250312_Kosz-jol-Schwab-Richard-eletmodvaltas-szokasok-havervagy-Erdodi-Adam-Veronika-Keri-Csaba-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/460a7b62-804b-4d47-bbeb-1ce173d6fb24.jpg","index":0,"item":"a6c6438c-3a65-48d3-ba5e-8e4a178f724b","keywords":null,"link":"/elet/20250312_Kosz-jol-Schwab-Richard-eletmodvaltas-szokasok-havervagy-Erdodi-Adam-Veronika-Keri-Csaba-ebx","timestamp":"2025. március. 12. 17:20","title":"Kösz, jól Schwab Richárddal: Ha a barátaid kocsmában ünnepelnek, kell egy másik társaságot is választani","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1bb8bce6-fd85-4bb4-a98f-473744add677","c_author":"Proktis-M ","category":"brandchannel","description":"A kisgyermekeket, tinédzsereket, fiatal felnőtteket, várandós nőket, középkorúakat és az időseket egyaránt érinthetik az aranyér tünetei. A háttérben meghúzódó okok azonban különbözőek lehetnek.","shortLead":"A kisgyermekeket, tinédzsereket, fiatal felnőtteket, várandós nőket, középkorúakat és az időseket egyaránt érinthetik...","id":"20250314_barkinek_okozhat_kellemetlenseget_az_aranyer-proktis","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1bb8bce6-fd85-4bb4-a98f-473744add677.jpg","index":0,"item":"f62fccc5-928d-49f0-b4be-34e6c20f9ca5","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250314_barkinek_okozhat_kellemetlenseget_az_aranyer-proktis","timestamp":"2025. március. 14. 07:30","title":"A családban bárkinek okozhat kellemetlenséget az aranyér","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Proktis-M","c_partnerlogo":"a0e2b63f-e8d5-4c40-b3e8-aaa57a007b03","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"ceca9794-819d-4cf4-b4ec-d8d54ff07d66","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Marco Rubio külügyminiszter Írországban megállt tankolni és elmondta, miről volt szó a dzsiddai tárgyalásokon. Moszkvával szerdán felveszik a kapcsolatot.","shortLead":"Marco Rubio külügyminiszter Írországban megállt tankolni és elmondta, miről volt szó a dzsiddai tárgyalásokon...","id":"20250312_marco-rubio-egyesult-allamok-ukrajna","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ceca9794-819d-4cf4-b4ec-d8d54ff07d66.jpg","index":0,"item":"c8e2bfdf-ee13-4080-a1fa-8d00179be0c0","keywords":null,"link":"/vilag/20250312_marco-rubio-egyesult-allamok-ukrajna","timestamp":"2025. március. 12. 14:28","title":"Rubio: Területi engedményekről tárgyalt az Egyesült Államok Ukrajnával","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"11756edb-ac3d-4d4f-ad5a-4a54a05e3e23","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Egy békepárti zsidó szervezet tagjai tiltakoztak, mert a bevándorlási hatóságok őrizetbe vették Mahmoud Khalilt a gázai háború elleni egyetemi tüntetésekben való részvételéért.","shortLead":"Egy békepárti zsidó szervezet tagjai tiltakoztak, mert a bevándorlási hatóságok őrizetbe vették Mahmoud Khalilt a gázai...","id":"20250313_trump-tower-ulosztrajk","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/11756edb-ac3d-4d4f-ad5a-4a54a05e3e23.jpg","index":0,"item":"9b99e840-652e-47af-94eb-fbce4267228d","keywords":null,"link":"/vilag/20250313_trump-tower-ulosztrajk","timestamp":"2025. március. 13. 19:57","title":"Ülősztrájkolók foglalták el a manhattani Trump Tower előcsarnokát – fotók","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"192dbbdb-bf83-4ac6-ac81-104b869edc3a","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Elismerés a kapitánynak, bunkóság, bűnös élvezet – megoszlanak a vélemények arról, hogy van-e létjogosultsága ennek a különös szokásnak. Melyik ország utasai tapsolnak leginkább landolás után, és mit szólnak hozzá a pilóták?","shortLead":"Elismerés a kapitánynak, bunkóság, bűnös élvezet – megoszlanak a vélemények arról, hogy van-e létjogosultsága ennek...","id":"20250313_taps-a-repulon-leszallaskor","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/192dbbdb-bf83-4ac6-ac81-104b869edc3a.jpg","index":0,"item":"e51df57b-2a9c-4524-bfc4-a85489a08352","keywords":null,"link":"/elet/20250313_taps-a-repulon-leszallaskor","timestamp":"2025. március. 13. 05:01","title":"Ön szerint kínos tapsolni, miután leszállt a repülő?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A gyorsbüfékben és Michelin-csillagos étteremben egyaránt fellelhető, roppanós bundában kisütött halszeletből és sült krumpliból álló menü másfél évszázada hódította meg a briteket. Mind a mai napig az egyik legnépszerűbb fogás és egyúttal idegenforgalmi „nevezetesség” a szigetországban.
A városi legendák szerint a forró olajban vagy zsírban kisütött burgonyahasábok meg a lisztes-tojásos masszába mártott, és hasonlóképp sütött halszeletek a 19. század derekán kerültek egy tányérra Kelet-Londonban. Előéletük azonban pár száz évvel korábbra datálódik.
A bundázott hal az Ibériai-félszigetről a 16. században dúló inkvizíció elől elmenekült, jórészt már spanyolul és portugálul beszélő szefárd zsidók jellegzetes, Sabbathkor fogyasztott étele volt, amit pescado frito néven ismertek. A többségükben tengeri kereskedelemmel foglalkozó szefárdok Anglia, Németalföld, Itália és a Távol-kelet (Japán) kikötővárosaiban telepedtek le. Természetesen magukkal vitték a „konyhájukat” is. Így a bundázás technológiája új életre kelt például Japánban; valószínűleg a pescado frito a tempura ihletője. De az Itáliából származtatott „rántott húsnak” is a felmenője.
Az amerikai kontinensről származó burgonyát pedig a kollektív emlékezet szerint a 18-19. században Londonban letelepedett ír emigránsok integrálták a mindennapi élelmiszerek sorába. A 18. század végére tehát minden feltétel adott volt a nagy találkozásra. Az első sült halas - sült krumplis üzletről Dickens számol be 1838-ban megjelent, korleírásnak sem utolsó, Twist Oliver című regényében. Alig két évtizeddel később pedig már megjelentek a kifejezetten fish and chips árusítására szakosodott üzletek, és viharos gyorsasággal terjedtek el Londonban, egész Dél-Kelet-Angliában, majd északon is.
A sztárséf habozik
A három Michelin-csillagos angol séf, Heston Blumenthal némileg változtatott az évszázados recepten: a masszához ő fele-fele arányban búza és rizslisztet használ, ezt összekeveri egy kevés sütőporral, mézzel, némi vodkával és sörrel. Az egészet szifonba tölti, és jól lehűti. Csak közvetlenül a sütés előtt nyom egy tálba annyi „habot”, amennyiben épp meg tudja mártani a rizslisztben előzőleg megforgatott halszeletet, majd 2 percig süti 220°C hőmérsékletű földimogyoró-olajban. Ekkor megfordítja és további egy percig süti, mielőtt kivenné. Ekkor, ha minden tökéletes volt, a halfilé belső hőmérséklete 40-45°C. Ehhez jön köretnek a Heston Blumenthal-féle áttechnologizált sült krumpli, de az már egy másik történet.
Ehhez persze kellett némi technika fejlődés is, az ipari forradalom vívmányainak megjelenése a hétköznapokban. A gőzhajózás és az iparszerű halászat nagy mennyiségű és olcsó halat biztosított, amit a rohamtempóban épülő vasútvonalakon pár óra leforgása alatt lehetett immár az ország belsejébe eljuttatni. Nem csoda tehát, hogy a fish and chips rövid időn belül a tömegek kedvelt fogásává vált, amit lépten-nyomon, szó szerint minden utcasarkon árusítottak. S nemes egyszerűséggel újságpapírba csomagolva nyomtak a vevők markába. A világháború idején a fish and chips népszerűsége – és a háborús idők élelmezésében betöltött szerepe – csak tovább nőtt, mivel a kevés ételek egyike maradt, amelyet élelmiszerjegy nélkül lehetett vásárolni.
Mára persze sokat változott a helyzet, az angolok is jóval változatosabban táplálkoznak, de fish and chips-et szinte mindenütt lehet kapni továbbra is. Pub sem nagyon képzelhető el nélküle. Általában kétféle méretben. A normál egy halszelet, a „nagyevőknek” ajánlott két szelet hal. A sült hal és krumpli mellé a legtöbb helyen jár még zöldborsó vagy zöldborsó-püré is, és a különféle (gyári) mártásokat, szószokat tartalmazó kosarat is az asztalra teszik.
Elvitelre ma már persze nem újságpapírba csomagolnak, hanem praktikusan erre kitalált, visszazárható dobozkába. A hagyományoktól azonban nehéz elszakadni: vannak üzletek, ahol régi újságpapírnak álcázott csomagolópapírban nyomják a kezünkbe a frissen kisütött csemegét.
Manapság – különösen néhány gyorsétterem-lánc gyakorlatában – előszeretettel adnak egyszerű rántott halfilét fish and chips-ként, pedig az igazinak a bundájában nincs prézli. Az eredeti massza, amiben megmártják, lisztből, tojás sárgájából és vízből készült, amit óvatosan összekevernek a tojás fehérjéből felvert habbal. Idővel rájöttek arra is, hogy a víz egy részét (akár a felét is) ki lehet váltani sörrel, s így a hal bundája még könnyebb lesz.